Yeni askerlik sistemi nasýl olacak?
Ahmet Özer

Öðretmen-Þair Nabi Üçüncüoðlu’nu Ölümünün 50. Yýlýnda Saygýyla Anýyoruz

Ahmet Özer

 
30 Ocak 2019 Çarþamba 15:00 
Yorum YapYazdýr
 
 

50 yýl önce, 31 Ocak 1969’da aramýzdan ayrýlan öðretmen-þair Nabi Üçüncüoðlu, bu yurdun çocuklarý iyi eðitilsin, ailesine, yurduna, ulusuna iyi birer yurttaþ olarak yetiþsin diye gecesini gündüzüne katmýþ bir eðitimciydi.

Tirebolu’da baþladýðý Türkçe öðretmenliðini doðduðu toprak Torul’da hem öðretmen hem okul müdürü olarak sürdüren Üçüncüoðlu, 60’larýn baþýnda atandýðý Trabzon’da, kýz ve erkek öðrencilerin ilk kez birlikte eðitim gördüðü Karma Ortaokul’nu öðretime açmýþ, burada yaptýðý yedi yýllýk görevin ardýndan aramýzdan ayrýlmýþtý.

O, öðretmenliðinin yaný sýra iyi bir þairdi. Þiirlerini Memleket adlý kitapta toplamýþtý. Kýyý’nýn kurucusu Ahmet Selim Teymur’la ayný dönemde Trabzon Lisesi’nde öðrenim görmesi, bu iki arkadaþýn sanat alanýndaki emeklerine yeni alanlar kazandýrmýþtýr.

Teymur, sevgili arkadaþýnýn kaybýndan sonra çýkan 1981 Kýyý’sýnýn pek çok sayýsýnda þiirlerine yer vermiþ, bu saygýn þairin unutulmamasý için çaba göstermiþti.

Üçüncüoðlu; Yeni Mecmua, Varlýk, Varlýk Yýllýðý, Kaynak (Ankara), Kaynak (Balýkesir), Ufuklar, Yeni Ufuklar, Kýyý, Hâkimiyet gazetesi, Hamsi… gibi yayýn organlarýnda þiirler yayýmlanmýþtý. Kitabý yayýmlandýktan sonra da þiiri sürdürdü. Saðlýk koþullarý elverseydi yörenin çok iyi bir þairi olarak yazýn tarihinde yerini alacaktý.

Üçüncüoðlu’nun deðiþik dergilerde yayýmlanan þiirlerinin son duraðý 1961’de çýkan Kýyý’ydý. O dönem Trabzon’unda; Nabi Üçüncüoðlu’nun yaný sýra Rasim Þimþek, Gündoðdu Sanýmer, Subutay Hikmet, Attila Aþut, Ýsmet Savaþkan, Haluk Ongan, Zühtü Ellezoðlu, Süleyman Saim Tekcan, Fikri Cantürk, Baki Akgül, Ziyad Nemli, Temel Þükrü Doðru, Ziya Ramoðlu, Temel Zihni, Ýlhan Demiraslan, Osman Akbay vb. deðerlerimiz sanatýn o coþkulu bayraðý altýnda özgün ürünlere yelken açýyordu.

Üçüncüoðlu’nun Varlýk dergisi Yönetmeni Yaþar Nabi Nayýr tarafýndan yayýmlanan ilk ve tek þiir kitabý Memleket þu dizelerle baþlar:

 “Benim olduðun için seni severim / Ben öðretmenim. / Akþamlarý, akþamlar kadar yorgun / Ortalýk ýþýmadan Memleketime / Güneþ olurum…”

Yýllar önce onunla ilgili þunlarý yazmýþtým:

1922’de, o günkü adýyla Ardasa’da(Torul) doðan Nabi Üçüncüoðlu; Trabzon Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara’da Siyasal Bilgiler Okulu’nda öðrenim görür. Kýsa bir süre sonra buradan ayrýlarak girdiði Gazi Orta Öðretmen Okulu ve Eðitim Enstitüsü’nü 1949’da bitirir. Tirebolu’da geçen iki yýlýnýn ardýndan, 1951’den 1960’a deðin Torul Ortaokulu’nda müdürlük ve Türkçe öðretmenliði yapar. 1953’te ayný okulda görev yapan meslektaþý Ayçin Haným’la evlenir. Bu evlilikten Füsun ve Funda adlarýný taþýyan iki kýzlarý olur. 1960’larýn baþýnda Trabzon’a atanýr. 1962’de okul müdürü olarak Karma Ortaokulu’nu öðretime açar.”

Ýlk görev yeri Tirebolu onun þiirlerine þöyle girmiþti.

 

Þükür, her þeyim var

Ýstanbul Radyosunda Safiye Ayla

Hayri Usta’da kuru fasulya

Penceremin önünde kar var

 

Üzerlerinde büyük emeði olan iki deðerli öðrencisi -ne acýdýr ki bugün aramýzda olmayan- Baki Akgül ile Cemal Aydýn’dan çok dinlemiþimdir sevgili þairimizi.

Baki Akgül, onun için  “Ardasa’yý aydýnlatan ýþýk”tý. demiþ, dönemin Torul’unu þöyle deðerlendirmiþti:

“Torul ‘kadersiz’ bir kasabadýr. Halký yoksuldur. Erzurum'la Trabzon gibi oldukça büyük iki ili birbiri­ne baðlayan önemli bir transit yolunun üzerinde bulunmasýna karþýn geliþememiþtir. Tarým arazisi yoktur, yer altý zenginliði yoktur; halkýnýn geçim kaynaðý, tutunacak dalý yoktur. Bu nedenle de bol bol ‘gurbet’ var­dýr.”

Bu yoksulluðun üzerine güneþ olmuþtu deðerli eðitimci.

Eðitim görmüþ bir insan olarak orada, o yoksulluðun kol gezdiði ortamda, memleketinin çocuklarýna, bir þiirinde belirttiði gibi “Mehmet’in kalemi / Fatma’nýn defteri” olarak, “sene be sene yazýlýr-okunur” bir öðretmen olmuþtu Nabi Üçüncüoðlu.

Cemal Aydýn onun için “okuldaki dersler bittikten sonra Torul’un izbe yerlerindeki küçücük odalarda kalarak öðrenimlerini sürdüren öðrencilerini geceleri ziyaret eder, içinde bulunduklarý koþullarý inceler, ödevlerine yardýmcý olurdu.” demiþti. Sevgili arkadaþým Cemal Aydýn, öðretmenini anlatmasýný istediðim bir yazýda ise þunlarý yazmýþtý:

“Muharrem Bey’in oðludur masada oturan: Nabi Bey. Ortaokulun müdürü. Ýnce, uzun, narin kemikli elleriyle bir yudum alýr sudan. Sonra, aðýr aðýr içer kahvesini. Sol elinde, siyah, üzeri gümüþ kakmalý tesbihi vardýr ikiye katlamýþ. Bir durur, bir çeker caddeye bakarak. Neler düþünür bilinmez ama gözleri hep bir þeyleri arar gibidir. Aðýr aðýr kalkar masadan. ‘Hocam bizden olsun bu akþam’a karþýn -bahþiþi de ihmal etmeyerek- masanýn üzerine bozukluklarý býrakýr. Nabi Bey ikram kabul et­mez. Öyle bilinir. Öyledir de…”

Üçüncüoðlu, “Gümüþana’nýn Godil Deresi’nde”n, dünyanýn “yumruk kadar” olduðu yerdeki elma aðacýndan; hanýmlara, beylere selam iletirken “Sarý otobosun mavini”yle yaþamýmýza özgün duyarlýklar eklemiþ bir þairdi.

Yörenin pek çok þairi gibi o da “hamsi” için þiir yazmadan geri durmamýþ Hamsiname’yle destanlaþan hamsiye, dizeler armaðan etmiþti.

 

HAMSÝ KOYDUK TAVAYA

 

Evimizde teneke dolusu, sepet sepet

Bayram var: Hamsinin kilosu ona,

Bazlamanýn kraldan çok hükmü,

Soðan soframýzdadýr.

Hamsi koyduk tavaya, kadeh gözlüm

Ömrümüzün bu tarafýný alladýk - pulladýk;

Fakirliði gurbete yolladýk.

 

En önemlisi de onun memlekete olan sevgisiydi. Þiirlerinde yalýn, saydam ýþýl ýþýl bir söylemle þu dizeleri armaðan etmiþti bize.

 

MEMLEKET

 

Benim olduðum için seni severim

Ben öðretmenim.

Akþamlarý, akþamlar kadar yorgun

Ortalýk ýþýmadan Memleketime

Güneþ olurum.

Mehmet'in kalemi

Fatma'nýn defteriyim sene be sene

Yazýlýr-okunurum.

Ben öðretmenim

Anadolu'mun en yeni kitabý, uzun

Van Gölü'nden Marmara'ya okunmuþ

 Ellerimin üzerine, parmaklarýma

Saygýlarýn en güzeli konmuþ.

 

Dönemin siyasal iktidarýnýn polislerinin Ýstanbul Üniversitesine baskýn günü olan 28 Nisan, 27 Mayýs’a giden olaylarýn da kývýlcýmý olur. Turan Emeksiz öldürülür. Dönemin pek çok þairi gibi Üçüncüoðlu da ileride Memleket’e alacaðý þu dizeleri yazar.

 

NÝSAN YAÐMURLARINA KAN YAÐDI

Cop yarasýnda Atatürk vardý

Gelincikle papatyanýn kardeþliði

Beyazýt'tan Kýzýlay'a kadardý.

 

Büyük kýzý Füsun’a armaðan ettiði þiiri; sevginin, duyarlýðýn bir top ipek gibi karþýmýzda salýnmasýna örnektir. Þiirde sürekli arayýþla þiirine yeni ufuklar açmaya çalýþan bir þairin duyarlýðýný görürüz:

 

DÖNE DÖNE  DÖNE

UMUTLARA - SEVÝLERE,

DÖNME YOK.

 

Baþarýlý oyun, böyle güzel gidecek – döne döne

Umut + sevi, yaþamak babamýzýn malý

Kolkola, yanak yanaða, yuvarlacýk

Pazartesi, salý.

 

Düþlerimiz en diþi maymunluklarý, akþamlarýn

Aný, ana ana ballanýr, döne döne

Umut + sevi, yaþamak Funda’larýn malý

Ellerimde üçgen kýrýtýþlarý, yýldýzlarýn, tence

Gözlerime, gözlerin akmalý.

 

 

Yýllar boyu üzerine yazýlar yazdýðým Nabi Üçüncüoðlu’nu, Karma Ortaokulu müdürlüðü sýrasýnda tanýmýþtým. Öðretmenlik stajý yaptýðým okulun müdürüyken yakýndan gözlediðim bu deðerli eðitimci-þairin saðlýðý o yýllarda iyice bozulmuþtu. Öldüðünde Beþikdüzü’nde öðretmendim.

Yýllarca yaptýðým hazýrlýklara bir biçim vermek için 2009’da bu deðerli eðitimcinin, bu özgün þairin yaþamýný, Memleket Þairi Nabi Üçüncüoðlu adýyla kitaba dönüþtürmüþ, emeðinin yitip gitmemesi için elimden geleni yapmýþtým. Özellikle bugün çok kiþinin bulamayacaðý Memleket’i de kitapta vererek onun þiirdeki emeðini, baþarýsýný sevenlerine aktarmaya çalýþmýþtým.

Deðerli þairimizin büyük kýzý Av. Füsun Üçüncüoðlu (Akyener) ile yaptýðým söyleþide, Füsun Haným, Torul ve Trabzonlularýn yakýndan tanýdýðý annesi Ayçin Hocahanýmý da anarak soruma þu yanýtý vermiþti:

- Zigana daðýna nasýl kar yaðdýðýný -o yörede öðretmenlik yapan biri olarak- ben de çok iyi bilirim. Bu durum, duyarlý insana ufuk açmada büyük bir zenginlik oluþturur. Babanýzýn þiirlerinde yöreden tanýdýðý kiþiler var. Onlarý “Semiz Usta”, “Burnunu Karýþtýran” “Hayri Usta” …biçiminde deðerlendiriyor…

-Semiz Usta, Torul’da yaþamýþ biri. Kim olduðunu bilmiyorum. Onu babamýn bir öðrencisi anlatmýþtý. Elma aðacý, þiirlerinde önemli yer tutuyor. Torul’un, babamýn kiþiliðinde yer tuttuðu gibi annemin yaþamýnda da önemli bir yerinin olduðunu, annemin ölümünden sonra daha iyi kavradým. Bunu da annemin ölümünden sonra gittiðim Bayramiç’te fark ettim. Annemin Torul’u sevmesinin nedenlerinden biri, Bayramiç coðrafyasýyla Torul’unkinin büyük benzerlik gösterdiðidir. Bayramiç’e gittiðimde kendimi Torul’da hissettim. Bayramiç, Kaz Daðlarýnýn eteðinde, elma aðaçlarý içinde bir kasaba, aynen Torul gibi…                             

Nabi Üçüncüoðlu, ömrünün baharýnda 47 yaþýnda aramýzdan ayrýlmýþtý.

Rasim Þimþek öðretmenim, onun için “Þimdi Nabi Öðretmen, Van gölün­den Marmara'ya bir aþk gibi yüreðin­de taþýdýðý memleketinin sevgi-topraðýnda “saygýlarýn en güzeli”ne bü­rünmüþ yatýyor.” demiþti.

Akrabasý, þair Gündoðdu Sanýmer de  “Anadolu insanýnýn yoksulluðu, çaresizliði, bitmez tükenmez yalnýzlýðý, Nabi Aðabey'in þiirlerinde en yalýn, en güçlü ifadesini buluyordu. Onun, içinde yaþadýðý ortamý görmeden bütün bunlarý yeterince algýlamak, belki de olasý deðildir. Çevresinde gördüðü insanlarýn yaþamlarýný, araya hiçbir slogan koymadan tüm gerçekliðiyle anlatabiliyordu. Gözlem gücü, yalýn anlatýmý, humoru ve güzelim dizeleri bugün de içimizi ýsýtacak niteliktedir.” diye yazmýþtý.

Yakýn dostu Þair Subutay Hikmet ise çok sevdiði arkadaþý Nabi Üçüncüoðlu’nun ardýndan þu dizeleri yazmýþtý:

  (…)

“Þimdi Godil deresi öksüz

  Þafakta gümüþ gümüþtür

  Perþembelerden sonra bir cuma

  Bakarsýn Nabi ölmüþtür

 

  31 Ocak 1969

  Perþembelerden sonra bir cuma

  Elveda dedim size

  Elveda karatahtalara ak kâðýtlara

  Ama bana aðýt yakmayýn

  Dayanamam aðýtlara”

 

 

Nabi Üçüncüoðlu, ölümünün üzerinden yarým yüzyýl geçse de emeði, öðretmenlik hizmeti, þiirleri, çevresine tuttuðu ýþýk, sevenlerinde çiçek açýyor. Anýsýna saygýlar sunuyor, onu tanýmaktan, yazmaktan gurur duyuyorum.

Nabi Üçüncüoðlu-Ayçýn Üçüncüoðlu, kýzlarý Füsun ve Funda ile.

 

 

Nabi Üçüncüoðlu öðrencileriyle…

 
30 Ocak 2019 Çarþamba 15:00 
Yorum YapYazdýr
(2 Yorum Yapýldý)Yorumlar
<p>Süleyman Atal</p> <p>2019-01-31 22:57:25</p> <p>Füsün haným babanýz orta okulda müdürümüzdü çok nazik beyfendi öðrencilerini seven onlara bir þeyler öðretmek için büyük bir özveri gösterirdi anneniz Ayçýn haným lisede Coðrafya öðretmenimdi her ikisinede Allahtan rahmet diliyorum mekanlarý cennet olsun Iþýklarda uyusunlar </p> <p>Füsun AKYENER</p> <p>2019-01-30 16:51:22</p> <p>Her þeyin çok hýzlý tüketildiði zamanýmýzda ölümünün 50. yýlýnda Kýymetli Babamýz Nabi ÜÇÜNCÜOÐLU'nun sayýn Ahmet Özerin çok deðerli anlatýmlarý ile anýlmasý bizi çok duygulandýrdý. Sayýn Ahmet Özer'e teþekkürlerimizi sunarýz Füsun Akyener-Funda Üçüncü</p>
 
 
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
A. Þefik Mollamehmetoðlu
 
Arslan Bulut
 
Türker Ertürk
 
Prof. Dr. Örsan Öymen
 
Prof. Dr. Kemal Üçüncü
 
Mustafa Önsel
 
Osman Cudi Yýlmaz
 
Nihat Genç
 
Havva GÜNAYDIN LAKUTOÐLU
 
Attila Aþut
 
Mehmet Polat
 
Kazým DEMÝR
 
Ahmet Özer
 
Göksu Mollamehmetoðlu
 
Prof. Dr. Orhan Özgür
 
Muhammet ÝKÝNCÝ
 
Abdulkadir TÝRYAKÝOÐLU
 
Ömer Faruk Altuntaş
 
Gülcan Özgür
 
Ömer Turan
 
Prof. Dr. Burhan Çuhadaroðlu
 
Mehmet Erdal Çaðdaþ
 
Prof. Dr. Cavit Boz
 
Hüseyin HAYDAR
 
Zekeriya Saka
 
Mehmet Kuvvet
 
Hasan Güneþ
 
Erdal ÖZÇELÝK
 
Serpil Satut Denizoðlu
 
Erdal Eksert
 
Ýnci Güngör
 
Coþkun ERUZ
 
Mehmet Akýncý
 
Ruhi  Türkyýlmaz
 
Ýlyas Gümrükçü
 
Sami KOÇ
 
Ömer Asan
 
Kadir ÞÝÞGÝNOÐLU
 
Son 24 Saat
Haberler RSS Beslemesi
 
 
 
 
Gazete Manþetleri
 
 
Anket
Halkoylamasý sonrasý Türkiye'yi ne bekliyor?
1. Daha iyi bir gelecek
2. Daha kötü bir gelecek
3. Birþey deðiþmez
 
Arþiv
 
Tarihte Bugün
1864 - CSS H.L. Hunley denizaltýsý, bir savaþ gemisi batýran ilk denizaltý oldu.
1867 - Süveyþ Kanalý'ndan ilk gemi geçti.
1895 - Müziðini Çaykovski'nin bestelediði Kuðu Gölü Balesi ilk gösterisini Saint Petersburg'da (Rusya) yaptý.
1915 - Barbaros Hayreddin ve Turgut Reis muharebe gemileri, savunmaya katýlmak üzere Nara'ya geldi.
1916 - Doðu cephesinde Ruslar, Muþ'u iþgal etti.
1917 - Hicaz Seferi Kuvvetler Komutanlýðý'na atanan Mustafa Kemal, bu görevi kabul etmedi.
1920 - Osmanlý Mebuslar Meclisi, kabul ettiði Misak-ý Milli'nin basýnda yayýnlanmasýný ve bütün yabancý parlementolara bildirilmesini kararlaþtýrdý.
1921 - Ankara dýþýndaki Ýstiklal Mahkemeleri kaldýrýldý.
1923 - Ýzmir'de, Cumhuriyetin 1. iktisat kongresi olan Ýzmir Ýktisat Kongresi düzenlendi.
1923 - Mustafa Kemal ikinci defa Büyük Millet Meclisi Baþkanlýðý'na seçildi. Meclis'e 7 iþçi, 1 çiftçi kadýn katýldý. Kapanýþ konuþmasýný Rukiye Haným yaptý.
1924 - Johnny Weissmuller, 100 yarda (91.4 m) serbest stil yüzmede 52-2/5 saniye ile dünya rekoru kýrdý.
1925 - Aþar Vergisi kaldýrýldý. Basýn, aþarýn kaldýrýlmasýný büyük bir devrim olarak sundu.
1926 - Ankara'da Devlet Resim Sergisi açýldý, Cumhurbaþkaný Mustafa Kemal sergiyi ziyaret etti.
1926 - Medeni Kanun kabul edildi.
1930 - Türk Gazeteciler Birliði kuruldu.
1933 - Newsweek dergisi yayýmlanmaya baþlandý.
1934 - Avusturya'da sosyal demokratlar gösteri düzenlediler. Güvenlik güçleri göstericilere müdahale etti; birçok gösterici öldürüldü. Hükümet sýkýyönetim ilan etti.
1935 - Ýstanbul'da kartopu oynanmasý yasaklandý.
1936 - Kýzýlmaske Lee Falk tarafýndan yaratýldý ve ABD'de yayýnlanmaya baþladý.
1939 - Hatay Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýný, Hatay kanunlarý olarak kabul etti.
1949 - Türkiye, Avrupa Kalkýnmasý Ýcra Konseyi'ne katýldý.
1956 - Çoruh ilinin adý Artvin olarak deðiþtirildi.
1957 - Missouri'de (ABD) bir yaþlýlar evinde çýkan yangýnda 72 kiþi öldü.
1957 - Ordular arasý futbol karþýlaþmalarýnda Türk takýmý rekor kýrdý; Amerikan ordu takýmýný 19-0 yendi.
1959 - Baþbakan Adnan Menderes ve beraberindekileri Londra'ya götüren THY'nin SEV uçaðý Gatwick havaalaný yakýnlarýnda düþtü; Menderes kurtuldu, aralarýnda Anadolu Ajansý Genel Müdürü Þerif Arzýk'ýn da bulunduðu 14 kiþi öldü.
1961 - Türk ve Alman Ýþ ve Ýþçi Bulma Kurumlarý arasýnda yapýlan anlaþmaya göre; her yýl Almanya'ya çeþitli iþ kollarýnda çalýþtýrýlmak üzere 2-3 bir Türk iþçisi gönderilmesi kararlaþtýrýldý.
1961 - Eski Saðlýk Bakaný, Ýstanbul Valisi ve Belediye Baþkaný Lütfi Kýrdar, Yassýada'da ifade verirken kalp krizi geçirdi ve öldü.
1962 - Hamburg'ta çýkan fýrtýnada 300'den fazla kiþi öldü.
1967 - Milli Eðitim Bakanlýðý, Türkiye Öðretmenler Sendikasý (TÖS) Genel Baþkaný Feyzullah Ertuðrul'u Elazýð'ýn bir köyüne atadý.
1967 - Kimi milletvekilleri Meclis'e gelen mini etekli kadýnlardan þikâyetçi olduklarýný bildirdiler.
1967 - Radyo sanatçýlarýnýn yürüyüþ ve boykot olaylarýndan sonra TRT, sanatçý ücretlerine yüzde 150-200 arasýnda zam yaptý.
1968 - Türkiye Ýþçi Partisi (TÝP) milletvekili Çetin Altan TBMM'de Adalet Partililere "Çoðunluðunuz var, ama aðýrlýðýnýz yok" dedi. Bunun üzerine kavga çýktý.
1973 - Petrol Ofisi genel müdürlüðüne bir kadýn atandý. Þeyda Okyatmaz Türkiye'de ilk kez bu düzeye yükseltilen kadýn yönetici oldu.
1977 - Ankara'da 50. Yýl Lisesi öðrencilerine ateþ açýldý, bir kýz öðrenci kalp krizi geçirip öldü.
1979 - Ýstanbul'da stokçulara baskýnlar düzenlendi. Yüklü miktarda kahve, ampul, filtreli sigara ve margarin ele geçirildi.
1983 - Dört Filistinli gerilla Ankara 1. Aðýr Ceza Mahkemesi'nce yeniden ikiþer kez ölüme mahkum edildi. Filistinli gerillalar Mýsýr'ýn Ankara Büyükelçiliði'ni basarak iki güvenlik görevlisini öldürüp içeridekileri 45 saat rehin tutmuþlardý.
1984 - Ýþyerlerinden iþçi çýkarmak, Sýkýyönetim Komutanlýðý'nýn iznine baðlandý.
1984 - Avusturya'da yapýlan Avrupa güzellik yarýþmasýný Türkiye güzeli Neþe Erberk kazandý.
1986 - Barýþ Derneði davasýndan tutuklu 6 kiþi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasýnda Reha Ýsvan ve Gencay Þaylan'ýn da yer alýyordu. Ali Sirmen, Erdal Atabek, Ali Taygun, Ergun Elgin, Hüseyin Baþ, Orhan Taylan'ýn tahliye talebi ise reddedildi.
1986 - Ýstanbul'da ünlü Bebek Belediye Gazinosu, yeþil saha açýlmasý için yýktýrýldý.
1987 - 12 Eylül askeri darbesinden sonra toplatýlan 39 ton aðýrlýðýndaki kitap, dergi, günlük ve haftalýk gazete SEKA'da imha edildi.
1993 - Dev-Sol ve TÝKKO (Türkiye Ýþçi Köylü Kurtuluþ Ordusu) üyesi 18 siyasi tutuklu, kazdýklarý 35 metre uzunluðundaki tünelden yararlanarak Nevþehir E Tipi Kapalý Cezaevi'nden firar etti.
1993 - Somali'de görev yapan BM Barýþ Gücü UNISOM'un komutanlýðýna Korgeneral Çevik Bir atandý.
1994 - Demokrasi Partisi (DEP) Suruç Ýlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Akpolat kimliði belirsiz kiþilerce öldürüldü.
1994 - Özgür Gündem gazetesi bölücü yayýn yaptýðý gerekçesiyle 1 ay süreyle kapatýldý.
1994 - TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu Refah Partili Hasan Mezarcý'nýn dokunulmazlýðýnýn kaldýrýlmasýný kararlaþtýrdý.
1996 - Cavit Çaðlar'a ait Nergis, Yeþim ve Aksoylar Tekstil fabrikalarýnda çalýþan 4 bin 600 iþçiyi kapsayan toplu sözleþme imzalandý.
1996 - Cumhuriyet Halk Partisi Ýzmir Milletvekili Sabri Ergül, Manisa Emniyet Müdürlüðü'nün kapýsýna, "Bu iþyerinde iþkence vardýr" yazýlý bir tabela astý.
1996 - Dünya satranç þampiyonu Garry Kasparov, Deep Blue adlý bilgisayarý yendi.
1999 - Fransa'nýn baþkent Paris'in 50 km yakýnýndaki tarihi kraliyet köþkü Rambouillet'de Belgrad hükümeti ile Kosovalý Arnavutlar arasýnda barýþ görüþmeleri yapýldý.
2000 - Microsoft, Windows 2000 iþletim sistemini piyasaya sürdü.
2001 - Fischer ve Deppler, G-20 toplantýlarý çerçevesinde Türkiye'ye geldi".
2008 - Kosova, Sýrbistan'dan ayrýlarak tek taraflý baðýmsýzlýk ilan etti.
 
Lig Puan Durumu
 
Takýmlar
O
G
B
M
P
1
Baþakþehir
21
13
6
2
45
2
Galatasaray
21
11
6
4
39
3
Beþiktaþ
22
11
6
5
39
4
Malatyaspor
22
9
7
6
34
5
Konyaspor
22
8
10
4
34
6
Trabzonspor
21
9
6
6
33
7
Sivasspor
21
8
7
6
31
8
Kasýmpaþa
21
9
2
10
29
9
Antalyaspor
21
8
5
8
29
10
Çaykur Rizespor
22
5
10
7
25
11
Göztepe
21
8
1
12
25
12
Alanyaspor
21
7
4
10
25
13
Kayserispor
21
6
7
8
25
14
Bursaspor
22
4
12
6
24
15
Fenerbahçe
22
5
9
8
24
16
Ankaragücü
22
7
3
12
24
17
Erzurum BB
21
3
9
9
18
18
Akhisar Bld.Spor
22
4
6
12
18
 
Þampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
Süper Loto
14.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu102628323440
 
On Numara
11.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu01050713161725272930373940424562676869747578
 
Sayýsal Loto
16.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu071122303744
 
Þans Topu
13.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu081517253014
 
Namaz Vakitleri
 
  • Ýmsak05:25
  • Güneþ07:06
  • Öðlen12:46
  • Ýkindi15:43
  • Akþam18:06
  • Yatsý19:36
 
 
Kurumsal

Ýçerik

Gündem

Siyaset

Teknoloji

Yukarý Çýk