”400 Bin doz aşı çöpe mi gitti?”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Rusya ile yapılan 50 milyon dozluk anlaşma kapsamında ilk partide alınan 400 bin doz Sputnik V aşısının, aradan üç hafta geçmesine rağmen kullanımına başlanmadığını söyledi.

Aşının kullanılmama sebebinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade eden Emir, “Aşılarda bir sorun mu çıktı? 400 bin doz aşı çöpe mi gitti? Öyleyse Rusya’ya ödenen paralar geri alınabilecek mi? Ortaya çıkan zararın hesabını kim verecek?” sorularını yöneltti. 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Rusya’dan alınan yaklaşık 400 bin doz Sputnik V aşısının, aradan üç hafta geçmesine rağmen hala kullanıma alınamamış olmasını TBMM gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 salgınının en başından beri yalnızca Çin aşısı Sinovac’a yöneldiğini ve yapılan aşı anlaşmalarının detaylarını gizlediğini anımsattı. Sinovac ısrarı nedeniyle Biontech aşısı ile ilgili de aylarca girişimde bulunulmadığını ve bu yaklaşımın Türkiye’yi aşı tedarikinde güç duruma düşürdüğünü söyleyen Emir, şu ifadeleri kullandı:

“ÜÇ HAFTA GEÇTİ, KULLANILMIYOR”

“Biontech aşısında geç kalındığı için Türkiye’de aşılama hızı bu yılın haziran ayına kadar çok yavaş bir şekilde ilerledi. Türkiye’nin düştüğü bu zor durum Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 28 Nisan’da kullandığı ‘Aşı tedariki önümüzdeki iki ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor’ ifadesi ile daha da açığa çıkmıştı. Çin’in taahhütlerini yerine getirmemesi ve Biontech anlaşmasında geç kalınması nedeniyle Türkiye alelacele Sputnik V aşısına yöneldi. Bakanı Koca, yine aynı tarihte yaptığı açıklamada Sputnik V aşısı için Rusya ile anlaşma sağlandığını belirterek, ‘Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak için anlaşma imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecek’ ifadesini kullandı. Buna karşın Sputnik V aşısının ilk partisi, taahhüt edilen tarihten neredeyse bir ay sonra 14 Haziran 2021 tarihinde gönderildi. Fakat Türkiye bu süreçte zaten Biontech aşısını da temin edebilir hale gelmişti. Bugün baktığımızda Rusya’dan bugüne kadar 400 bin doz Sputnik V aşısı gelmiş olsa da bu aşıların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda yapılması gereken kontrolleri, aradan üç hafta geçmesine rağmen tamamlanamadı. Dolayısıyla Türkiye’ye ulaştıktan sonra kısa sürede devreye alınacağı belirtilen Sputnik V aşısı, halen kullanıma giremedi. Bu durum da aşı ile ilgili soru işaretlerine neden oluyor.” 

KALAN AŞILAR ALINMAYA DEVAM EDECEK Mİ

Emir, Bakan Koca’ya “Aşılarda, kullanımına engel teşkil edecek şekilde bir sorun mu çıktı? Öyleyse Rusya’ya ödenen paralar geri alınabilecek mi? 50 milyon dozluk anlaşma kapsamında aşıların kalan kısmı alınmaya devam mı edilecek? Ortaya çıkan zararın hesabını kim verecek” sorularını sordu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”400 Bin doz aşı çöpe mi gitti?”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!