”Çiftçilerin toplam borcu 205 milyar TL’yi aştı”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İdare Heyeti Lideri Baki Remzi Suiçmez, barajlardaki su seviyesinin azlığı nedeniyle çiftçiye kâfi su verilmeyeceğini ifade etti.

Suiçmez, kuraklığa bağlı olarak Türkiye’nin tarım eserleri ithalatının ve besin fiyatlarının yükseleceğini açıkladı.

Çiftçinin borcunun 205 milyar lirayı aştığını dile getiren ZMO Başkanı Suiçmez, barajlardaki su düzeyinin azlığı sebebiyle çiftçiye yeterli su verilmeyeceğinin altını çizdi.

Suiçmez, kuraklığa bağlı olarak tarım ürünleri ithalatının ve gıda fiyatlarının yükseleceğini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesinden Şehriban Kıraç’a konuşan Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İdare Heyeti Lideri Baki Remzi Suiçmez, şunları söyledi:

”Ülkemizde hububat ve bakliyatın yüzde 70’i kuru-kıraç alanlarda, yüzde 30’u sulu tarım yapılan yerlerde üretilmektedir. Ziraî kuraklık kuru tarım yapılan bilhassa hububat ve bakliyatta rekolte azalmasına yol açarken barajlardaki su seviyesinin azlığı nedeniyle çiftçiye kâfi suyun verilmeyecek olması sulu tarım yapılan mısır, pamuk, şekerpancarı, zerzevat dahil tüm eserlerde rekolte azalmasına yol açacak. Arpadaki ve samandaki önemli üretim azalışı yem boyutunda hayvancılığı da olumsuz etkileyecek.”

BESİN FİYATLARI ARTACAK

Tarım alanında izlenen yanlış siyaset politikası nedeniyle besin fiyatlarında artış olacağını kaydeden Suiçmez, ”Alandaki müşahedelere baktığımızda Şanlıurfa’da buğdayda yüzde 70, arpada yüzde 85, mercimekte yüzde 90 oranında eser kaybı var. Bilhassa kuru tarım yerlerindeki kayıplarla üretim ölçümüzün azalması, arz açığımızı artıracak, gerekli arzı karşılamanın yolu ise daha yüksek fiyatla daha fazla dış alım olacaktır. Ülkemizdeki yanlış tarım siyasetlerine ek olarak kuraklık nedeniyle yaşanabilecek üretim düşüklüğü arz açığını, bu da talep nedeniyle tüketiciler için besin fiyatlarının artması sonucunu doğuracaktır. Üreticilerin bir sefer üretimden koptuktan sonra tekrar ziraî üretime dönmeleri olanaksızdır. İktisat biliminde yer alan ve daha çok buğday tipi eserler için geçerli olan King Yasası’na nazaran buğday arzında yüzde 10’luk artış fiyatları yüzde 50 düşürmekte, yüzde 10’luk bir azalma ise buğday fiyatını yüzde 100 artırmaktadır. Merkez Bankası’nın 2021’e ait besin enflasyonu beklentisini yüzde 11.5’ten yüzde 13’e yükseltmesi, resmi olarak da besin fiyatlarının artacağını göstermektedir.

Ülkemizde dış alıma dayalı siyasetler bir tercihtir. TÜİK datalarına nazaran tahıl ekimi 2000 yılında 14 milyon hektar alanda gerçekleştirilirken 2020’de 2.9 milyon hektar küçülmeyle 11.1 milyon hektara geriledi. Buğday ekim alanımız da 9.4 milyon hektardan 6.9 milyon hektara indi. TMO’nun 2021 yılı için açıkladığı hububat ve bakliyat alım fiyatları hür piyasanın ve yurtdışı piyasaların epey altında olup, çiftçinin maliyeti üzerinde para kazanamaması ve üretimden vazgeçmesi yanında, kamunun piyasayı sağlıklı düzenleyemeyeceği açıktır. Beş yıl evvel dört milyon ton civarında olan buğday dış alımı, günümüzde 10 milyon tona yaklaşmış olup rekolte kaybı nedeniyle 2021’de 15 milyon tona çıkabilecektir. Kuraklık nedeniyle rekolte azalması pek çok eserde kendimize yeterlik oranlarımızı düşürecek, 2021’de daha fazla dış alım yapılıp tarım eserlerine çok daha fazla döviz harcanacaktır.” diye konuştu.

205 MİLYAR TL BORÇ”

Çiftçilerin toplam borcunun 205 milyar TL’yi aştığını belirten Suiçmez şunları söyledi:

”Çiftçilerimiz bugün kredi kullanamazsa üretim yapamayacak duruma geldi. BDDK Nisan 2021 datalarına nazaran balıkçılık hariç, çiftçilerimizin bankalardan kullandığı nakdi ziraî kredi ölçüsü 143.6 milyar TL, gayri nakdi kredi ölçüsü ise 7.2 milyar TL, takipteki kredi ölçüsü ise 4.8 milyar TL’dir. Tarım Kredi Kooperatifleri, özel bankalar ve piyasa borçlarıyla birlikte çiftçilerimizin toplam borcu 205 milyar TL’nin üzerindedir. Alınan kredinin yaklaşık bir katı fazla ölçüde teminat göstermesi sonucu çiftçinin traktörü, hayvanı, meskeni, toprağı üzerinde ipotek bulunmaktadır.

Uzun bir mühlet öteki kesimlerin borçları yapılandırılırken çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının yine yapılandırılmasına yönelik düzenleme yapılmaması sonucu icra ve haciz süreçleri başlatılmıştır. Üreticinin kâr ederek üretimde bulunamaması ve öz sermayesini artıramaması halinde kredi-borç-icra döngüsünde üretim araçlarına el konulması sorunu aşılamayacak. Takipteki çiftçi borçlarının Tarım Kredi ve Ziraat Bankası dahil derhal yapılandırılması, borç faizlerinin silinmesi gerekiyor. Döviz kurlarındaki çok artış, yükselen işsizlik ve fiyatların düşüklüğü bilhassa nüfusumuzun değerli bir kesitini oluşturan dar gelirli yurttaşlarımızın alım gücünü düşürdü. Piyasada girdilerdeki artırımlar gübre ve yemde yüzde 60-100 seviyelerine çıktı. TÜFE-ÜFE ortasında artan makas, yükselen girdi maliyetleri, tarla maliyeti ile market fiyatı ortasındaki ortalama 5 kat fiyat farkı karşısında tüketici mağdurken üretici de mağdurdur.

Besin enflasyonunun hatalısı üretici değildir. Kamu idaresinin kamucu siyasetlerle üretim maliyetlerini azaltıp hür piyasayı ve besin tedarik zincirini faal denetlemesi ile yaşanan ve de yaşanacak meseleler azaltılabilir. Ülkemizde tarımın ulusal gelire ve istihdama katkısı azalırken, çiftçinin yıllardır devletten alacağı büyümekte, gereğince desteklenmeyen çiftçi faizli kredilere başvurmakta, borç batağında üretim araçlarını satmaktadır.

”ÇİFTÇİ PARA KAZANAMIYOR!”

Ülkemizde tarım dışı hedefli arazi kayıpları dışında çiftçilerimiz son 20 yılda 4 milyon hektardan fazla tarım toprağını ekmekten vazgeçmiş, takviyelerden yararlanmak için gerekli olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı 2.8 milyondan 1.8 milyona düşmüştür. Bu sayılar yaklaşık 1 milyon çiftçinin son derece yetersiz olan tarım dayanağını bile almayı bırakarak alandan çekildiğini gösteriyor. Üreten çiftçi para kazanamamakta, tüketiciler ise değerli besin tüketmekte. Çiftçilerin yakıcı meselelerini çözmek için kırsal alanları geliştirecek, ülkemiz gerçeği olan küçük aile işletmeciliğini destekleyecek tedbirler acilen alınmalı.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”Çiftçilerin toplam borcu 205 milyar TL’yi aştı”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!