Danıştay’ın Andımız Kararına Tepki Yağdı !

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çözüm sürecinde kaldırılan andımızın, 2018 yılında Danıştay 8. Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla yeniden okullarda okutulmasının önü açılmıştı. Danıştay 8. Dairesi’nin bu yöndeki kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından bozulurken, karar kamuoyunda büyük tepki ile karşılandı.

2018 yılında verilen andımız kararı sonrasında AKP ile MHP arasındaki ittifak büyük kriz yaşamıştı. Danıştay’ın verdiği son kararın ardından MHP’de büyük bir sessizlik hakim. Bunun sebebi, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin milletvekillerine konu hakkında bir yorumda bulunmaması yönünde talimat verdiği yönünde.

Öte yandan ise Danıştay’ın hem andımız hem de devlet nişanlarındaki Atatürk kabartmaları hakkındaki kararının MHP’de rahatsızlık uyandırdığı belirtildi. Partili bir isim ise ‘sayın Genel Başkanımız AKP ile ittifakımıza gölge düşürecek bir sorunun çıkmaması yönünde büyük bir hassasiyete sahip’ olduğunu belirtti.

ANDIMIZI OKUTMAZSAM NAMERDİM DEMİŞTİ

İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Erdal Sarızeybek ise tepkisini şu sözler ile dile getirdi; ‘Türküm, doğruyum çalışkanım sözlerinden kimler neden rahatsız oluyor hepimizin bunu oturup düşünmesi lazım. Öte yanda Bahçeli iktidar ortağı. Geçmiş zamanda meydanlarda kendisinin yapmış olduğu bir açıklama vardı. Andımızı okutmazsam ‘namerdim’ demişti. Bunu kendisine hatırlatırım ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ERDOĞAN’A: ANDIMIZIN HANGİ CÜMLESİNDEN RAHATSIZSIN?

CHP lideri Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ilse partisinin grup toplantısında andımız ile ilgili verilen kararı şu şekilde değerlendirdi; ‘Danıştay bir karar verdi ortalık karıştı. Erdoğan bölücü terör örgütü ile masaya oturdu, onların şartı ise andımızın kaldırılmasıydı. Ve andımız kaldırıldı. Daha sonra bu değişiklik iptal edildi ve andımızın okutulmasına karar verildi. Bana soruldu, Danıştay doğru karar verdi ancak Danıştay Genel Kurulunda Erdoğan’ın istediği karar çıkacaktır demiştim. Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu tarafından böyle bir karar verildi. Andımız doğruyu, sevgiyi ve saygıyı anlatır. Danıştay bu kararı verdikten sonra, Erdoğan’a daha önce şu çağrıyı yapmıştım, ‘Andımızın hangi cümlesinden rahatsızsın bunu anlat, demiştim. Bunu söyledim 2013 yılında, cevap alamadım. Şimdi tüm kardeşlerime sesleniyorum, Sayın Erdoğan Andımızın hangi cümlesinden rahatsızsın, açıklasın.

AKŞENER: TÜRK OLUN!

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise partisinin grup toplantısında andımız ile ilgili verilen karara şu sözler ile tepkiliydi; ‘Sayın Erdoğan’a seslenmek istiyorum . Adana milletvekilimiz İsmail Koncuk’un başvurusu üzerine Danıştay’ın, Andımızın okutulması kararı var. Eğer iddia ettiğiniz gibi yerli ve milliyseniz Andımızı hemen geri getirin. Evlatlarımızın Türk’im demesinden korkmayın. Türk olun.

ADD SAMSUN: BU OYUNU BOZACAĞIZ!

Öte yandan ADD Samsun şubesi andımızın kaldırılması ile ilgili Samsun Atatürk OnurAnıtı’nın önünde bir basın açıklaması düzenledi. ADD Samsun şube başkanı Işık Özkefeli ; ‘Andımız Türk Milletinin varoluş metnidir. Türk Milletii Cumhuriyet ve Atatürk Devrimi ile onurlu bir ulus oalrak yaşamını sürdürmektedir. Ne Mutlu Türküm Diyene dedik ve demeye devam edeceğiz. Bizler oyunu görüyoruz, biliyoruz kararlıyız ve bu oyunu bozacağız’ dedi.

CHP TRABZON: ANDIMIZ KADAR TAŞ DÜŞSÜN BAŞINIZA!

CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu attığı tweetle andımızın kaldırılmasına Andımızın ilk dizesini vurgulayarak şu sözlerle tepki gösterdi; ‘Türküm, doğruyum çalışkanım. Yasam büyüklerimi korumak, küçüklerimi saymak. Yurdumu milletimi özümden çok sevmektir. Andımız kadar taş düşsün başınıza’ dedi.

İYİ PARTİ TRABZON: YOKSA YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ BAŞLIYOR?

İyi Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli ise Andımızın kaldırılması kararını sert bir ifade ile eleştirdi; ‘sözde çözüm bize göre ise çözülme sürecinde Apo ANDIMIZIN kaldırılmasını talep etti. Danıştay reddetti. Danıştay o gün aldığı kararı bugün bakanlığın talebi ile iptal etti. Yoksa yeni bir çözülme süreci mi başlıyor?’ dedi

AYDIN’DAN ‘NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE’

İstanbul Barosu Eski Başkanlarından ve Trabzon Düşünce ve Kültür Platformu Dönem Başkanı Av.Muammer Aydın da,kişisel sosyal medya sayfasından kararı eleştirdi. Av.Aydın; “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE dedi. Aydın açıklamalarını şu şekilde devam ettirdi; ‘’Danıştay’ın “ Andımız “ kararı beni ve Türk Milletini hiç bağlamıyor, iktidarın istekleri doğrultusunda alınmış siyasi kararlar ile hukuk yaratılamaz. Türk Milleti adına karar veren mahkemeler ve hakimler de böyle bir karara imza atmamalıdır. Zira, Ulus Devlet ve Üniter yapının en önemli unsuru “ TÜRK “ sözcüğüdür. Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu böyle biline.” şeklinde yazdı.

ÇYDD TRABZON: ANDIMIZ İLE BÜYÜDÜK, ÇOCUKLARIMIZI DA ÖYLE BÜYÜTECEĞİZ

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Trabzon şubesi Andımız konusuna sessiz kalmadı. Danıştayın vermiş olduğu kararın anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu belirterek şu sözlerle devam ettiler; ‘’ 1933 yılından beri ilkokullarımızda okutulan öğrenci andı, Anayasal vatandaşlığın önemini vurgulayan, gelecek kuşakların ülkesine ve ulusuna aidiyetini güçlendiren, öğrencilerde değer oluşumuna olumlu katkı sunan geleneksel bir metin haline gelmiştir. Öğrenci andının özü, Anayasa’nın 1. maddesinde düzenlenen “devletin yönetim şeklinin” ve 2. maddesinde düzenlenen “Cumhuriyet’in niteliklerinin” öğrencilere pedagojik bir metinle anlatılmasıdır. Bu metinden neden ve nasıl rahatsızlık duyulmuştur? Kamu yönetimi keyfilik kaldıramaz. İdarenin tüm eylem ve işlemleri “kamu yararının” gereği olmalıdır. Bu dönem yapılan bu hukuksuzların, gelecekte ortadan kaldırılacağına şüphemiz yoktur. Cumhuriyet’in temel değerlerini ve Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, geleceğimiz olan çocuklarımıza ve gençlerimize güvenimiz sonsuzdur. Andımız ile büyüdük ve çocuklarımızı da andımız ile büyüteceğimizi kamuoyuna saygı ve sevgilerimizle duyururuz.

BULUT: KARAR ANAYASA’YA AYKIRIDIR

Yeniçağ Gazatesi yazarı Arslan Bulut Andımızın kaldırılması kararı ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Bulut, karar ile ilgili şu ifadelere yer verdi; ‘Anayasa’nın dokuuzncu maddesi, yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır diyor. Şimdi bu kararla ise garip bir durum ortaya çıkıyor. Danıştay 8. Dairesi, Türk Milleti’nin hukukunu koruyarak, ‘’Türküm Doğruyum Çalışkanım’’ diye başlayan ilkokul andını iptal eden kararı bozmuştu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise Türklüğü milletin adı olarak değil de bir etnik ad olarak gösterenlerin etkisinde kalarak veya çoğunlukla bu şekilde düşünenlerden oluştuğu için ‘’Türküm Doğruyum Çalışkanım’’ adının kaldırılması yönünde karar verdi. Anayasa’nın başlangıç ilkelerinde ‘’Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı’’ diye bir ifade var. Andımız da Türk çocuğunun, Türk milli menfaatlerine göre yetişmesi için düzenlenmiş bir metindi. Bu metinden sadece atnik ayrımcılık güdenler rahatsızdı. Yoksa ‘’Türküm’’ demekle kimse kendi etnik kimliğini inkar etmeye zorlanmıyordu. Sadece milletin çocuklarının zihninde ‘’Millet olma bilinci’’ her sabah tazelenmiş oluyordu. Çünkü millet de her gün yeniden doğar. Kısacası karar Anayasa’ya aykırıdır.‘

ÖYMEN, ÇIKAN KARARA ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ İLE CEVAP VERDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. Dönem İstanbul ve 23. Dönem Bursa milletvekillliği yapan ve aynı zamanda 7 yıl Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Onur Öymen ise andımızın kaldırılmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleri ile yorumladı. “Hayattaki yegâne üstünlüğüm, Türk olarak doğmaktır.” “Bu ülke tarihte Türk’tü bugün de Türk’tür ve sonsuza dek Türk olarak yaşayacaktır.” “Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur.” “Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir.” “Türklük, benim en derin güven kaynağım, en derin övünç dayanağımdır.” Atatürk Cumhuriyetimizin 10. Yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmanın sonunda söylediği “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözleri 88 yıldan beri Türklerin gönlünde ve zihninde derin iz bırakmıştır. “Atatürk milliyetçiliği” anayasamızın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeleri arasında yer almaktadır. Atatürk’ün Türklük ve Türk milliyetçiliği ile ilgili düşüncelerini ve söylemlerini içtenlikle benimseyenlere ne mutlu, bu düşünceleri benimsemeyenlere ne yazık…

SUİÇMEZ : AÇTIĞIN YOLDA GÖSTERDİĞİN HEDEFE

Trabzon Barosu Başkanı Av.Sibel Suiçmez de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ”Ey büyük Atatürk; Açtığın yolda, Gösterdiğin hedefe Durmadan yürüyeceğime Ant içerim” ifadelerini kullanarak karara tepki gösterdi.

Danıştay’ın vermiş olduğu ‘andımız’ kararına dönük tepkilere Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı narkotik şubesi de katıldı.

Emniyet Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda bir operasyonda ele geçirilmiş iki tabancanın, bir miktar esrarın yanında ele geçirilen kurşunlarla yazılmış ‘andımız’ yazısının olduğu fotoğraf paylaşıldı.

Andimiz tartişmalarina Trabzon narkotik de katildi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Danıştay’ın Andımız Kararına Tepki Yağdı !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!