KARADENİZDE ‘RİP AKINTISI’ CAN ALIYOR…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vakalar her geçen yıl artıyor… Halk arasında ‘çeken akıntı’ olarak bilinen “rip akıntısı” Karadeniz’de 10 yılda 304 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

image 16

Halk arasında ‘çeken akıntı’ olarak bilinen “rip akıntısı” Karadeniz’de 10 yılda 304 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. En fazla boğulma vakası Samsun’da görülürken en az vaka ise Artvin’de gerçekleşti. Giresun Üniversitesi‘nden Doç. Dr. Mustafa Serkan Abdüsselam, vakaların yıldan yıla arttığını belirterek “Yaş bakımından incelersek; vakaların yüzde 70’i, 30 yaş altı. Boğulma olaylarının yüzde 80’i erkek, yüzde 20’si kadın” dedi.

Her yıl yüzlerce kişinin denizde boğulup hayatını kaybetmesine neden olan “rip akıntısı” en çok Karadeniz Bölgesi’nde görülüyor. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sahasındaki Samsun, Artvin, Bartın, Düzce, Giresun, Kastamonu, Ordu, Rize, Sakarya, Sinop, Trabzon, Zonguldak‘ta 2012-2022 yılları gerçekleşen 554 vakada, sahilden denize giren 648 kişiden 304’ü boğuldu.

rip.jpg

BOĞULMA VAKALARI EN FAZLA SAMSUN, EN AZ ARTVİN’DE

Verilere göre; boğulma tehlikesi geçiren 523 erkekten 276’sı, 125 kadından 28’i hayatını kaybetti. Boğulma riski geçiren 439 kişinin 30 yaş altı, 212 kişinin ise 18 yaşından küçük olduğu verilere yansıdı.

İllere göre en fazla boğulma vakaları sırasıyla Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Sakarya, Bartın, Zonguldak, Sinop, Düzce, Kastamonu, Rize ve Artvin’de yaşandı. Samsun’da 98 kişi, boğulma nedeniyle hayatını kaybetti. Ölümün en az yaşandığı Artvin’de ise 4 kişi boğuldu. Sahilden denize girip, hayatını kaybedenlerin illere göre dağılımında; Orta ve Batı Karadeniz şehirleri öne çıktı.

PANDEMİDE YÜZDE 16’YA GERİLEDİ

Boğulma vakaları en az 18 vaka ile 2012 yılında yaşanırken, en fazla ise 93 olayla 2022 yılında gerçekleşti. Pandeminin başladığı 2019 yılından itibaren boğulma olayları keskin bir düşüş ile 16’ya geriledi. Salgının etkisini yitirdiği 2021 yılında da 46’ya yükseldiği gözlemlendi.

‘BOĞULMA ORANLARI YAZ AYLARINDA ARTIYOR’

Verilerde; hava ve deniz suyu sıcaklığına bağlı olarak boğulma olaylarının yaz aylarında arttığı görüldü. Mayıs ve ekim ayları arasında gerçekleşen sahilden denize girme olaylarında; boğulma tehlikesi temmuz aylarında 101, ağustos aylarında 107 kişi ile en yüksek seviyelere ulaştı. Hafta içi ve hafta sonunda ölüm oranları yüzde 50’şer olurken; kurtulma oranları hafta içinde yüzde 57, hafta sonunda ise yüzde 43 oranlarında gerçekleşti. Günlere bakıldığında ise boğulma vakaları 189 olay ile en fazla pazar günü yaşandı.

rip-akinti.jpg

‘BOĞULMA VAKALARI YILDAN YILA ARTIYOR’

Karadeniz’de boğulma vakalarını azaltmak için proje hazırlığında olan Giresun Üniversitesi Artırılmış Gerçeklik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Serkan Abdüsselam, Öngörü Araştırma Merkezi ile yürütecekleri ortak çalışmada; Karadeniz’de ‘rip akıntısı’ riskini analiz edip, öğretici uygulamalar geliştireceklerini söyledi.

Çalışmasından istatistik bilgiler paylaşan Doç. Dr. Abdüsselam, “2012 ile 2022 yılları arasında kolluk kuvvetlerinin Karadeniz bölgesinde tutmuş olduğu boğulma vakaları, ne yazık ki yıldan yıla artıyor. Yaş bakımından incelersek; vakaların yüzde 70’e yakını 30 yaş altı, bunların da yüzde 50’ye yakını 18 yaş altında. Bazı olaylarda birden fazla bireyin boğulma yaşadığını söyleyebiliriz. Bu da yaklaşık yüzde 90 ila yüzde 10 dağılımı gösteriyor” dedi.

‘TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINA DİKKAT ETMELİYİZ’

Batı Karadeniz’de ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Abdüsselam, “Cinsiyet açısından, boğulma olaylarının yüzde 80’i erkek, yüzde 20’si kadın. Erkeklerin yüzde 50’ye, kadınların ise yüzde 75’e yakını boğulma olaylarından kurtuluyor. Aylara bakarsak, yoğunluk bakımından temmuz ve ağustos aylarına çokça dikkat etmeliyiz. Yaşamı yitirme olaylarını baz alırsak; kolluk kuvvetleri Samsun ilinin en yüksek seviyede olduğunu, 98 boğulma vakasının yaşam yitirmeyle sonuçlandığını rapor etmiş. En düşük ilimiz ise Artvin, 4 olayla ifade edilmiş. Boğulma olayları ile yaşam yitirme oranında Batı Karadeniz’in daha yüksek orana sahip” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KARADENİZDE ‘RİP AKINTISI’ CAN ALIYOR…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!