KARADENİZE BU DÜŞMANLIK NEDEN?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz Bölgesi’nde gün geçmiyor ki bir çevre felaketi haberi olmasın. İşte onlardan biri daha: Trabzon Araklı’da yapılan ‘Katı Atık Tesisi’ çevreyi çöplüğe çevirdi. Hüseyin Örs katı atık rezaletini TBMM’ye taşıyarak “Maskenizi takarak gelin” çağrısında bulundu.

sketch 1655979219305

Doğu Karadeniz’de çevre felaketleri bitmiyor. Sahil yolu, HES’ler, taşocakları, orman katliamları derken şimdi de Trabzon Araklı İlçesi Taşönü Mahallesini çöplüğe çeviren ‘Katı Atık Tesisi’ gündemde…

Seçildiği 2018 yılında Araklı/Taşönü Katı Atık Tesisi ile ilgili TBMM’nde söz alarak, yapılacak olan katı atık tesisi ile ilgili çekinceler konusunda uyarılarda bulunan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, faaliyete geçen katı atık tesisinin çevrede yarattığı felaketi tekrar TBMM’ye taşıyarak, yetkilileri göreve çağırdı.

Tesisin yerinde incelenmesi ile ilgili çağrıda bulunan Dr. Örs, “Maskelerinizi takın ve Taşönü’ne gelin” diyerek, gelecek kişileri de uyarmayı ihmal etmedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, geçtiğimiz günlerde Araklı Taşönü Katı Atık Tesisinin bulunduğu alana giderek vatandaşları dinlemişti. Ardından, Milletvekili Örs, vatandaşın yaşadığı sıkıntıları ve Taşönü’nde yaşanan rezaletin boyutunu TBMM’ye taşıdı. Örs, herkesi Taşönü’ne davet ederek, “Taşönü yaşanmaz oldu. Vatandaş isyan ediyor. Gelin ama gaz maskelerinizi takarak gelin. Vatandaşı dinleyelim. Burası tesis mi çöplük mü hep beraber kararını verelim” dedi.

ORS 2

BURASI TESİS Mİ ÇÖPLÜK MÜ HEP BERABER KARARINI VERELİM

Geçtiğimiz günlerde Taşönü‘ne giden Milletvekili Örs, burada vatandaşın sorunları dinlemiş ve Taşönü’nde yaşananları yeniden meclise taşıyacağını söylemişti. Defalarca sorun çözülecek denmesine rağmen hala yaklaşık 15 köyü etkileyen ve hayatı yaşanmaz kılan kötü koku sorunu mecliste dile getiren Örs, “Dün Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesinde çöp tesisinin bulunduğu bölgeden mahalle sakinleri ile görüştüm. Onların talep ve şikayetlerini dinledim. Biz Taşönü’nde bu tesis olmaz. ÇED raporu yanlış dediğimizde Araklı’ya dünyanın en modern katı atık tesisini kuracağız diyerek bizi suçlayanlara sesleniyorum. Gidin görün. Mahalle sakinleri çöp kokusundan kapı ve pencerelerini açamıyor. Martılar çöpleri alıp çevre evlerin balkonlarına, bahçelerine, tarlalarına taşıyor. Taşönü yaşanmaz oldu. Vatandaş isyan ediyor. Gelin ama gaz maskelerinizi takarak gelin. Vatandaşı dinleyelim. Burası tesis mi çöplük mü hep beraber kararını verelim” ifadelerini kullandı.

ORS1 edited

DR.HÜSEYİN ÖRS, 2018 YILINDA DA TESİS İLE İLGİLİ UYARILARDA BULUNMUŞTU…

Örs: “Araklı çöplük olmasın”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs Araklı’nın çöp sorununu Meclise taşıdı ve “Araklımız çöplük olmasın, yeşili, tabiatı bozulmasın” dedi. Dr. Hüseyin Örs TBMM’de Çevre Kanunu görüşülürken İYİ Parti Grubu adına söz aldı. Örs konuşmasında Araklı’da yapılacak olan çöp depolama tesisini gündeme getirerek “Milletvekili olduğum Trabzon şehrimiz yaylaları, dağları, gölleri, denizi, ormanları ve tabii ki Trabzonspor’uyla dünyada tanınan, bilinen bir şehrimiz olmakla birlikte, özellikle son on beş yılda yapılan yanlış, yanlı belediye uygulamalarıyla betonlaşan, denizi kirlenen, çarpık kentleşmeyle tarihî ve doğal yapısı bozulan bir şehre doğru maalesef dönüşmektedir.

Bugün burada bu yüce Meclisin kürsüsünde Trabzon’umuzun Araklı ilçesinde yaşanan bir çevre problemini dile getirmeye çalışacağım. Araklı ilçemiz Trabzon’un doğusunda, denizin kıyısında mavi ile yeşilin buluştuğu çok güzel bir ilçemiz ancak bugünlerde Araklılı vatandaşlarımız biraz sıkıntılılar, mağdurlar, şikâyetleri vardır. Nedir Araklılı hemşehrilerimin şikâyeti? Olay şudur: Trabzon Büyükşehir Belediyesi 20 Nisan 2016 tarihli bir kararla ki karar şu anda benim elimde var. Araklı Taşönü mevkisinde bulunan 243 bin metrekarelik alanı Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma Ve İşletme Birliğine entegre katı atık bertaraf tesisi yapılması amacıyla yirmi beş yıllığına tahsis etmiştir. Yani Araklılı hemşehrilerimin dediği şekliyle söylersem bu mevkiye, Taşönü mevkisine bir çöp depolama tesisi kurulacaktır. Bu kararın alınmasından sonra, yörede yaşayan vatandaşlarımız kararın iptali ve uygulamaya geçmemesi hususunda girişimlerde bulunmuşlar, gitmedik yer, çalmadık kapı bırakmamışlardır. Araklı ve Arsin ilçelerimize ait 17 mahalleyi etkileyecek bu tesis için Yanbolu Vadisi dediğimiz o güzel vadide oturan, o civarda oturan 10 bin civarında vatandaşımız itiraz dilekçesi vermişlerdir. Niye itiraz etmektedirler Araklılı hemşerilerimiz bu tesise? Çünkü söz konusu tesisin kurulacağı yerde turizm açısından değerlendirilebilecek mağaralar vardır. Çünkü söz konusu tesisin kurulacağı yerde 2006 yılında bir heyelan gerçekleşmiş; cami, Kur’an kursu, okul ve vatandaşlarımıza ait konutlar heyelan altında kalmışlardır. Bu bölgenin heyelanlı bölge olduğuna dair Trabzon Mimar ve Mühendis Odaları Birliğinin 2018 yılında verdiği bir rapor vardır, işte rapor burada, bu raporun altında alanlarında uzman mühendis arkadaşlarımızın imzası vardır. Bu rapor da görmezden gelinmiştir. Çünkü ilgili mevzuatta böyle bir tesisin kurulması için “En yakın mesken 250 metreden yakın olmaz.” denilmesine rağmen ÇED raporlarında uydu fotoğrafları üzerinde oynanarak evler karartılmış, çevrede bulunan 25 konut ve bu konutlarda yaşayanlar yok sayılmıştır. Sadece sahile yakın diye, mesafe kısa diye, akaryakıt masrafları az olacak diye insan sağlığı yok sayılarak yapılmasına başlanılan bu tesise Araklılı hemşerilerimin itirazları vardır.” dedi.

Örs, konuşmasının sonunda rahmetli Erkan Ocaklı’nın Araklı türküsünü de hatırlatarak ”  Ben de bu yüce Meclisin kürsüsünde Trabzon’da yaşayan, Yanbolu Vadisi’nde yaşayan vatandaşlarımın sesi olarak bu sorunu gündeme taşıyorum ve bizim çok sevdiğimiz, Trabzonlu halk sanatçımız -onu da buradan rahmetle anıyorum- rahmetli Erkan Ocaklı ağabeyimin bir türküsü vardı Araklı’yla ilgili. Rahmetli Erkan ağabey türküsünde diyor ki: “Oy Araklı Araklı,/Erkan sana meraklı./Bana çiçek verdiler,/Çiçeği hâlâ saklı.” Ben de buradan diyorum ki: Erkan Ağabeyin çiçeği solmasın, Araklı’mız çöplük olmasın, yeşili, tabiatı bozulmasın.” diyerek Araklı’da yapılacak olan tesise tepki gösterdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KARADENİZE BU DÜŞMANLIK NEDEN?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!