Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Vira Trabzon’a konuştu: Devlet Denetimi Gerekiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haber: Muhammet Furkan Uzun

İTÜ Meteoroloji Mühendisi ve Afet Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sel felaketlerine ilişkin Vira Trabzon’a açıklamalarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Kadıoğlu, Rize ve Artvin’de yaşanan sel felaketlerini Vira Trabzon’a değerlendirdi.

”Üç Faktör Var!”

Sel felaketlerini etkileyen üç faktörün olduğunu vurgulayan Kadıoğlu şunları söyledi;

”Bu tür felaketleri etkileyen üç etken var. Bunlardan ilki yağış. ikincisi bu yağıştan etkilenen binalar, evler ve insanlar. Üçüncüsü de bu yağışı insanlara ve binalara taşıyan, yollar ve dereler. Bu saydığım etkenler, bu tip felaketleri etkiliyor.”

”Bilim ve Akıl Yok!”

Kadıoğlu, Karadeniz Bölgesi’nde dere yataklarına ve vadilere yerleşim yerleri yapılmasına tepki göstererek ”Bu bölgede zaman zaman yağış fazla olabiliyor. Bu bölgenin dağları ve yamaçları batıya doğru bakıyor. Benim dedelerim 1929’da bu bölgedeki sel nedeniyle Maçka’ya göçtü. 1920’lerde bölgede çay yoktu, iklim değişikliği de yoktu. Bunlar eskiden beri hep olan normal doğa olayları. Önemli olan bu yağışın akışa geçtiği derelerden ve yollardan uzak durmak. O bölgedeki evleri ,yerleşim yerlerini televizyonlardan görüyorum. Sanki dağ tepesine ev yapar gibi dere yataklarına, vadilere evler yapılmış. Bu tip yerleşimler problem niteliği taşıyor. Oradaki yerel yönetim, vatandaşın tanıdığı veya akrabası olduğu için vatandaşın buralara yerleşim yeri yapmasına izin veriyor. Yöneticilerin de evi aynı bu şekilde dere yataklarında, vadilerde bulunuyor. Bunların yanı sıra devlette kamu binalarını dere yataklarına inşa ediyor. Bunların olduğu bir yerde bilim yoktur, akıl yoktur.” diye konuştu.

”İklim Değişiyor Ama Biz Değişmiyoruz”

İnsan hatasıyla oluşan felaketlerin iklim değişikliğiyle ilişkilendirilmesine tepki gösteren Kadıoğlu, ”İklim değişikliğini günah keçisi olarak kullanarak, her şeyin üzerini onunla örtüyoruz. Kentlerde altyapı yapmıyoruz, yağmur yağdığı zaman ortaya çıkan sorunları iklim değişikliğine bağlıyoruz. İklim değişiyor, ama biz değişmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

”Devlet Denetimi Gerekiyor!”

Devletin dere yataklarına ve vadilerde bulunan yerlerini denetlemesi gerektiğini ifade eden Kadıoğlu, ”Eskiden Maçka’da bu tip yerlere ev yapılacağı zaman vatandaşlara ”buradan toprak kaymaz, buradan taş gelmez” denilerek yol gösterilirdi. Şimdi böyle bir şey yok. İstimlak konusuyla uğraşmamak için yolları dere yatağında yapıyorlar. Devletin dere yataklarına ve vadilerde bulunan yerleşim yerlerine izin vermemesi, bu tip yerleri denetlemesi gerekiyor. Dere yataklarına bina yapmayı durdurmak gerekiyor. Dere yataklarını yavaş yavaş boşaltmak gerekiyor. Devletin vatandaşa yol göstermesi gerekiyor. Bilimi ve aklı buralara getirmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Vira Trabzon’a konuştu: Devlet Denetimi Gerekiyor!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!