Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür Dayanışma Derneği İle Söyleşi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Söyleşen: Cumali Yardım

Günümüz demokrasisinin en önemli unsurlarından birisi de Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği olarak derneğinizi ve demokrasi blokları içerisindeki yerinizi nasıl tanımlarsınız?

Derneğimiz 80 yılı aşan tarihi ile her dönem Trabzon’nun sivil toplum ve demokrasi blokları içinde yerini almış ve çeşitli konularda üzerine düşen görevi yapmaya gayret etmiş ve etmektedir.

WhatsApp Image 2021 05 29 at 21.17.34

Trabzon da çalışmalar yapan bir dernek olarak Trabzon ve Trabzonluların Sivil Toplum Kuruluşlarına bakışı nasıl, bundan biraz bahseder misiniz?

Bu konuda Trabzon’un durumunu ülkemizin diğer şehirlerinden bağımsız düşünmek doğru değildir. Özellikle Avrupa’ da  sivil toplum kuruluşları önemli bir baskı unsuru görevini görmekte iken ülkemizde bu tür kuruluşlara bakışın çok olumlu olduğunu söylemek mümkün değildir. Son yıllarda iyi işler üretilerek bu olumsuz bakışı giderme yönünde gayretlerin arttığı görülse de yeterli  olduğu söylenemez. Sivil toplum kuruluşları üzerinde giderek artan baskı bağımsız hareket edilmesini önlemekte ve buda topluma olumlu yönde ulaşmanın önünü kesmektedir. Ayrıca küçük grupların oluşturduğu ve bazı konulara, girişimlere kalkan olarak kurulmuş tabela derneklerinin verdiği zararlar sivil toplum kuruluşları üzerindeki olumsuz algıda önemli bir paya sahiptir.

Trabzon’da faaliyet gösteren bir dernek olarak şehre kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda bir katkı sunuyor musunuz? Sunuyorsanız bu çalışmalarınız nelerdir?  Bu çalışmalarınızı yeterli buluyor musunuz?

Dernek olarak olanaklarımız ölçüsünde bu konularda şehrimize katkı vermeye çalışıyoruz. Ortalama yüz kişilik sayıya ulaşan Türk halk ve Türk sanat müziği koroları ile ilimizde yılda dört konser vermekteyiz. Bu konserleri zaman zaman komşu illere taşımakta olup, devam ettiği sürece Ankara’da düzenlenen “ Her Yönüyle Trabzon “ etkinliklerinde konserler verdik. Hamsi dergisi, Trabzon Lisesi Tarihi, Trabzon araştırmaları kitapları ve Ganita Belgeseli derneğimiz yayınları arasında yer almaktadır. Trabzon Sanatevinin kurucuları arasında olan derneğimiz o bünyede yapılan etkinliklere katkı vermektedir.  Yıl içerisinde üniversitemizin kıymetli hocalarının desteğiyle sağlık, kültür, çevre, endüstri ,su gibi güncel konularda üyelerimizi ve toplumu bilgilendiren  toplantılar düzenlemekteyiz.  Derneğimizin adının içinde ve tüzükte yer alan dayanışma kelimesine uygun olarak  aynı adı taşıyan vakfımız aracılığıyla orta öğretim çağındaki öğrencilere burs ve kırtasiye yardımı yapmaktayız. Bir dönem işitme engelli çocuklarımıza cihaz yardımında bulunduk, ilimizdeki liseler nezdinde öğrencilerle çeşitli konularda bilgilendirme toplantıları yaptık.

WhatsApp Image 2021 05 29 at 21.17.32

Sivil Toplum Kuruluşları ve demokrasinin geleceği konusundaki düşünceleriniz nelerdir? Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği olarak değişmesini istediğiniz hususlarda bir baskı unsuru olabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Öncelikle sivil toplum örgütlerinin önündeki engel ve baskıların kalkması ,daha özgür ortamlarda faaliyet yapmalarının önü açılmalıdır. Demokrasinin vazgeçilmezleri arasında yer alan sivil toplum kuruluşları için bu olmazsa olmaz bir durumdur. Maddi , sosyal destek ve halk katılımlarının daha yüksek oranda gerçekleşmesi halinde evet değişmesi istenen konularda baskı unsuru olacağına inanıyorum.

Sivil Toplum Kuruluşu’nun önemli bir misyonu da toplumun sorunlarını çözerek onu geleceğe hazırlamaktır. Derneğinizin bu çabaları, geleceği hazırlama da yeterli olur mu? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Toplum sorunları sonu olmayan ve çok çeşitlilik gösteren bir olgu. Olanaklarımız ölçüsünde bu sorunların çözümünde fikir üretmeye gayret ediyoruz ancak yeterli olduğumuz söylenemez. Derneklerin dağınıklık göstermesi, dernek içlerinden yeni derneklerin çıkması  bu konularda istenen faydanın alınmasını güçleştirmektedir.2007 yılında oluşturulan sanatevi on derneği bünyesinde toplayarak ve günümüze kadar bu birlikteliği devam ettirerek özellikle kültür ve sanat adına güç birliği yaparak önemli işlere imza atmayı başarmıştır.

WhatsApp Image 2021 05 29 at 21.17.34 1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür Dayanışma Derneği İle Söyleşi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!