TÜRK OCAKLARI’NDAN BAHÇELİ’YE CEVAP!…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Ocakları, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu konuk ettikleri için tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “Biz hiçbir partinin arka bahçesi değiliz” yanıtını verdi.

TURK OCAKLARI

Türk Ocakları Genel Merkezi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun da katılımıyla sempozyum düzenleyen İstanbul şube yönetimini ‘onay alınmadığı’ için aynı gün görevden aldı. Türk Ocakları, söz konusu etkinliğe Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun davet edilmesine tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye yönelik bir açıklama yaptı.  

Türk Ocakları Genel Merkezi,yaptığı yazılı açıklamada; “Türk Ocakları yönetiminin milliyetçilik konusunda hiç kimseden ders almaya ihtiyacı yoktur. Türk Ocakları parti siyasetinin dışındadır ancak Türk kelimesinden tüyleri diken diken olanlarla yol yürümemiştir, yürümeyecektir. Türk Ocakları partiler üstüdür ancak Ermeni soykırımı yalanının propagandasını yapanlar veya hangi cenahtan olursa olsun Türk Devletine ‘seri katil’ diyenlerle bir arada olmamıştır olmayacaktır” vurgusu yaptı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin,TBMM Grup toplantısında yaptığı açıklamalara,Türk Ocakları Genel Merkezi, bugün yazılı açıklama ile cevap verdi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“BİZ PARTİ SİYASETİNİN TARAFI VEYA HİÇBİR PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ”

  • Türk Ocakları yönetiminin milliyetçilik konusunda hiç kimseden ders almaya ihtiyacı yoktur. Türk Ocakları parti siyasetinin dışındadır ancak Türk kelimesinden tüyleri diken diken olanlarla yol yürümemiştir, yürümeyecektir. Türk Ocakları partiler üstüdür ancak Ermeni soykırımı yalanının propagandasını yapanlar veya hangi cenahtan olursa olsun Türk Devletine ‘seri katil’ diyenlerle bir arada olmamıştır olmayacaktır.
  • Bizi yöneten siyasilere hatırlatırız ki; biz parti siyasetinin tarafı veya hiçbir partinin arka bahçesi değiliz. Bizim tek kaygımız Türk Milletinin birliği ve Türk Devletinin bekasıdır. Kimse unutmasın ki, merhum Dündar Taşer’in dediği gibi, ‘Türk Ocağı fazla kurcalamaya gelmez, oradan bozkurt çıkar. Bozkurt.’
  • Türk Ocakları Genel Merkezi Yönetim Kurulu, İstanbul Şubesinin Genel Merkez’e danışmadan ve Genel Merkez’in onayını almadan yaptığı Sempozyum dolayısıyla konuyu bütün yönleriyle istişare ettikten sonra kamuoyuna bir basın açıklaması yapmıştır. Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz, İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram ile yaptığı telefon görüşmesiyle şube yönetim kurulunun görevden alındığını tebliğ ettikten sonra bu durum da sosyal medya vasıtasıyla kamuoyuna açıklanmıştır.”

BAHÇELİ, KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU’NUN TÜRK OCAKLARI TARAFINDAN DAVET EDİLMESİNE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

BAHCELI

İstanbul’da Türk Ocakları tarafından düzenlenen programa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davet edilmesine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında, “Kılıçdaroğlu’nun Türk Ocakları’nın kuruluşunun 110. yılında ne işi vardır? Biz bu hazin manzarayı nasıl okuyalım? Davet ede ede, böylesi bir dönemde Kılıçdaroğlu mu edilmiştir? Benim sözüm Türk Ocakları’nın 3-5 yöneticisinedir. Bu gaflete nasıl kapıldınız?” sözleriyle tepki göstermişti.

Ardından, Türk Ocakları Genel Merkezi, İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu’nun 30 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere görevden alındığını duyurmuştu. 

TURK OCAKLARI 1

TÜRK OCAKLARI TARİHÇESİ

Türk Ocakları, Türkçülük düşüncesi etrafında İstanbul merkezli olarak 1912’de kurulan ve 1931’de Cumhuriyet Halk Fırkası’na devredilene dek bu yönde faaliyetlerde bulunan cemiyet. 

Osmanlı İmparatorluğu’nda II. Meşrutiyet döneminde iyiden iye görünür olan kimlik probleminde Osmanlıcılık karşıtlığı ve Türkçülük düşüncesi etrafında birleşen çevrenin Türk Derneği (1908) ve Türk Yurdu Cemiyeti (1912) ile örgütlenmesi Türk Ocakları ile devam etti. Her ne kadar siyasi alana dahil olmama gayesi güdülse bile Türkçülüğün siyasal alana evrilmesiyle ilkin İttihat ve Terakki daha sonra ise cumhuriyet ideolojisiyle program ve amaçlar belirlendi.

Devlet ve devletçilik ile olan organik bağı Türk Ocakları’nın büyümesinde önemli bir rol oynadı. Ağırlıkla 1925 yılı sonrasında Cumhuriyet devrimlerinin savunucusu, koruyucusu, çağdaşlama düşüncesi ve Türkleştirme politikalarının bir parçası oldu. 1927 yılı gücünün zirvesine giden sürecin ilk eşiği olmakla beraber kapatılmasına giden sürecin de başlangıcı oldu. Türk Ocakları bu tarihte CHF siyasetinin resmî olarak bir parçası oldu ve partinin denetimine girdi. 1930’da Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın ortaya çıkışı ve içerideki gelişmeler Türk Ocakları’nın kapatılmasına giden sürecin belirleyicisi oldu.

264 şubesi, 30 binden fazla üyesi ve geniş mal ve menkul varlığıyla önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Ocaklar, Türkiye’de tek partili dönemin sivil ve toplumsal yaşama olan müdahalesiyle kapatıldı, tüm varlığı ve üyeleriyle partiye devredildi. Türk Ocakları Türkiye’de çok partili dönemin başlamasıyla birlikte “Ocakların başbuğu” sayılan ve 1912-31 arasında aralıksız genel başkanlık görevinde bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver’le İstanbul merkezli olarak 1949 yılında tekrar faaliyete geçti ve devletle olan organik bağını devam ettirdi.

Türk siyasi yaşamındaki muhtelif darbeler Ocakların eski gücüne kavuşmasına engel oldu. Yaşanan kesintilere rağmen “Türk Ocakları” adıyla maruf bir oluşum günümüzde de faaliyetlerine devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜRK OCAKLARI’NDAN BAHÇELİ’YE CEVAP!…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!