Merkez üssü, Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde saat 04.17’de 7,4 büyüklüğünde ve saat 04.26’da Gaziantep’in Nurdağı İlçesi’nde 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.
Çevre illerde de can ve mal kaybına neden olan depremde ilk belirlemelere göre, 284 vatandaşımız hayatını kaybetti.
AFAD, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de, 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.
AFAD, saat 04.26’da merkez üssü Gaziantep’in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı.
Her iki depremde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’ndeki birçok il ve ilçe sarsıldı. Bazı il ve ilçelerde yıkılan binaların olduğu öğrenildi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli, 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerden de şiddetli biçimde hissedilen sarsıntı nedeniyle binaların yıkıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Kahramanmaraş‘ın Pazarçık ilçesinde saat 04.17’de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa‘da da şiddetli şekilde hissedildi.
284 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Deprem bölgesinden açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay son durumu aktardı. Oktay, şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini 2 bin 323 kişinin de yaralandığını söyledi.
Sarsıntının büyüklüğü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 7.4 olarak açıklandı. Kandilli Rasathanesi ise merkez üssünün Gaziantep / Şehitkamil, büyüklüğünün 7.5 olduğunu duyurdu.
ARTÇILARIN BÜYÜKLÜĞÜ 6’YI AŞTI
Peşinden 4.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6.4 ve 4.28’de 6.6, yine Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 4.26’da 6.5 büyüklüğünde üç büyük deprem daha meydana geldi. Bunların artçı deprem olduğu düşünülüyor.
Gelen ilk verilere göre, bölgede çok sayıda binanın yıkıldığı görüldü. Malatya’da birkaç binanın yıkıldığına dair bilgiler var. Gaziantep’in de depremden çok fazla etkilendiği öğrenildi. Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır’da yıkılan binalar olduğu belirtiliyor.
07.15: İletişim Başkanlığı: Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarını açacak ve internet hizmeti sağlayacaktır.
07.12 – AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar: Oldukça sığ bir deprem ve geniş bir coğrafyada hissedildi. Şu ana kadar en büyük artçı sarsıntının büyüklüğü 6.6.
07.10 – Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su: Depremde 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı.
MALATYA’DA 23 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
07.05 – Malatya Valisi Hulusi Şahin: Depremde şu ana kadar 23 kişi hayatını kaybetti, 420 kişi yaralandı, 140 bina yıkıldı.
06.58 – Adana ve Mersin valilikleri, eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.
06.51 – Milli Savunma Bakanlığı: Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.
URFA VE MALATYA’DA CAN KAYBI
06.35 – Malatya Valisi Hulusi Şahin: İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100’ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
06.19 – Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı.
06.15 – Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık: Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz.
06.10 – Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Biri 17, diğeri 14 katlı olmak üzere ilk belirlemelere göre 3 apartman tamamen yıkıldı. Ekipler buraya gelemiyor. Lütfen vatandaşlarımız yolları boşaltsın.
EN BÜYÜĞÜ 6.6 OLAN 22 ARTÇI MEYDANA GELDİ
06.00 – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Valilerimiz görevlerinin başında. Şu anda Türkiye’nin birçok noktasından arama kurtarma ekipleri sevk ediliyor. Birinci önceliğimiz insanlarımızın enkaz altından kurtarılmaları. Cep telefonları konusunda mümkün olduğunca bütün Türkiye’de vatandaşlarımızdan tek bir istediğimiz var cep telefonlarını deprem bölgeleri dışında kullanmamaları, hatları meşgul etmemeleri.
Şu anda kargo uçaklarımız sevkiyata hazır. Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımızın bulunduğu yerlerde araçları hareket ettirmemeleri önem taşımaktadır. Önceliğimiz, enkaz altından kurtarılmaları ve hastaneye sevk edilmeleridir. 22 artçı deprem oldu en büyüğü 6,6. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemeleri. Bütün ekiplerle beraber gidiyoruz.
05.55 – AFAD’dan yapılan açıklamada, “7,4 Büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 5 artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir. Depremin seviyesi 4️. seviye olarak belirlenmiş olup; Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında illerimizde ve Başkanlık AFAD Merkezi’nde tüm afet grupları toplanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
OSMANİYE’DE 5 CAN KAYBI
05.50 – Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz: 34 bina yıkıldı, 7 kişi hayatını kaybetti.
05.40 – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kahramanmaraş depreminin ardından çalışmaları AFAD Koordinasyon Merkezinde koordine ediyor.
05.38 – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dördüncü seviye alarmı devreye soktuklarını duyurdu. Bunun uluslararası yardımı da içeren bir alarm olduğunu vurgulayan Soylu, “En yüksek seviyede alarmı verdik” dedi.
6’nın üzerinde altı artçı deprem meydana geldiğini aktarırken “Şu an can kaybı noktasında açıklama yapmamız mümkün değil. Bakan arkadaşlarımızla birlikte hepimiz depremin etkilediği illere gidiyoruz” ifadesini kullandı.
ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
05.34 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı ilk açıklamada ilgili tüm birimlerin AFAD koordinasyonunda teyakkuz halinde olduğunu duyurdu:
“Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.
Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
05.27 – Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Geçmiş olsun. Tüm ekiplerimizle teyakkuz halindeyiz. Kriz masamız toplanıyor. Sizlerden ricam gereksiz yere trafiğe çıkıp gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlarımıza engel olmayın. Lütfen temel ihtiyaçlarınızı alıp toplanma alanlarına geçin.
05.25 – Kızılay Başkanı Kerem Kınık: 7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde.
05.22 – Elazığ Valisi Ömer Toraman: Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.4 şiddetindeki depremi Elazığ’da da hissettik. Şu an itibariyle olumsuz bir ihbar almadık. Taramalarımız devam ediyor. Çok geçmiş olsun.
YARDIM ÇAĞRILARI
04.50 – Depremin ardından birçok kentte yurttaşlar yardım çağrısı yaparken, deprem bölgesinden ilk görüntüler gelmeye başladı. Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yıkılan bina haberleri gelirken, çok sayıda yurttaş yardım çağrısında bulunuyor. Malatya’da bulunan Avşar Otel’in yıkıldığı da gelen bilgiler arasında.
04.42 – Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: Deprem oldu lütfen güvenli yerlere geçelim. Maalesef yıkılan binalarımız var. Rabbim korusun.
YIKILAN BİNALAR VAR
Deprem bölgedeki birçok ilde hissedildi. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Twitter’da yaptığı açıklamada yıkılan binalar olduğunu bildirdi: “Deprem oldu lütfen güvenli yerlere geçelim. Maalesef yıkılan binalarımız var. Rabbim korusun.” açıklaması yaptı.
Depremin ardından birçok kentte yurttaşlar yardım çağrısı yaparken, deprem bölgesinden ilk görüntüler gelmeye başladı. Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yıkılan bina haberleri gelirken, çok sayıda yurttaş yardım çağrısında bulunuyor. Malatya’da bulunan Avşar Otel’in yıkıldığı da gelen bilgiler arasında.
Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Biri 17, diğeri 14 katlı olmak üzere 3 apartman tamamen yıkıldı. Ekipler buraya gelemiyor. Trafiğe çıkmayın, lütfen yolları boşaltın.” açıklamasını yaptı.
MALATYA’DA 23 CAN KAYBI
Malatya Valisi Hulusi Şahin, “23 can kaybı, 420 yaralı var. 140 bina yıkıldı.” ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.
Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.
Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
SOYLU: EN YÜKSEK SEVİYEDE ALARMI VERDİK
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem ile ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu, “Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, canlı yayında açıklamalarda bulundu, “En yüksek seviyede alarmı verdik” dedi. 6’nın üzerinde 6 artçı deprem meydana geldiğini aktaran Soylu, “Şu an can kaybı noktasında açıklama yapmamız mümkün değil. Bakan arkadaşlarımızla birlikte hepimiz depremin etkilediği illere gidiyoruz.” açıklamasında bulundu.
“Cep telefonları deprem bölgeleri dışında kullanılmamalı” hatırlatmasını yapan Soylu, artçı depremlerle ilgili de bilgi verdi. Soylu, “Şu ana kadar en büyüğü 6,6 olmak üzere 22 artçı deprem oldu. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemeli.” dedi.
İBB’DEN DEPREM BÖLGESİNE DESTEK
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “AFAD ile koordine şekilde 2 arama kurtarma aracı ve 200 İtfaiye personelimiz, 1 yemek tırı, Hamidiye Su ve Halk Ekmek tırları deprem bölgesine hareket etti. Toplam 260 personelimiz uçakla bölgeye hareket ediyor. Ayrıca soba, battaniye gibi ihtiyaç malzemeleri de yola çıkmıştır.” bilgisini aktardı.