İBB, CEMAATE HATIR ETMEDİ.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İBB, 6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirilmesiyle tepkilerin hedefi haline gelen İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kaçak binasını yerle bir etti.

image 6
İBB’nin daha önce mühürlediği, 6 yaşındaki çocuğun istismarıyla infial yaratan İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki merkez binasının kaçak olduğu, idare mahkemesinin kararıyla da tescillendi. Davayı kazanan İBB, bu sabah binayı yıkmak için harekete geçerken vakıf üyeleriyle kısa süreli gerilim yaşandı. Tartışmanın son bulmasının ardından zabıta ekipleri kaçak binayı kısa sürede yıktı.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşında bir müridiyle evlendirdiği kızı H.K.G’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalı ülke gündemine oturmuştu.

KAÇAK KÜLLİYE İNŞA ETMİŞLERDİ.

Skandalın ardından İBB de vakfın Sancaktepe’deki yapılarının kaçak olduğunu belirleyerek 8 Aralık 2022’de mühürlemişti. İBB’den yapılan açıklamada, 5 blok için ruhsat alan Hiranur Vakfı’nın, mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği tespit edildiği ifade edilmişti.

image 2 edited

İBB EKİPLERİ BU SABAH HAREKETE GEÇTİ

Kaçak yapıları mühürlenen Hiranur Vakfı ise İBB’ye karşı İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Vakıf, İBB’nin kaçak yapıları ‘yapı tatil tutanağı tutarak’ mühürlemesinin işlemi için yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmesini talep etti. Mahkeme ise 15 Mart’ta Hiranur Vakfı’nın bu talebini ‘yürütmenin durdurulması için gerekli koşulların bulunmaması’ nedeniyle reddetti. Mahkemenin bu kararıyla birlikte İBB’nin kaçak yapılar için yıkım kararı almasının önünde bir engel kalmadı. İBB ekipleri kaçak binanın yıkımı için bu sabah harekete geçti.

image 3 edited

VAKIF ÜYELERİYLE TARTIŞMA YAŞANDI

Sabah saatlerinde Sancaktepe Merve Mahallesi’nde bulunan Hiranur Vakfı binasına çok sayıda İBB zabıtası ve yıkım ekibi geldi. Ekiplerin gelmesi sonrasında vakıf üyeleri ile kısa süreli bir arbede yaşanırken, tartışmanın son bulmasının ardından İBB ekipleri, kaçak binayı kısa sürede yıktı.

AKGÜN: “HUKUKİ DENETİMDEN GEÇTİ”

Yıkım çalışmalarına eşlik eden İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, gazetecilere yaşanan süreci anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin encümeninden oy birliğiyle bir yıkım kararı alındığını hatırlatan Akgün, “Bu da tebliğ edildi. Tebliğden sonra taraflar bunu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, konunun hukuki usullere uygun olduğuna karar verdi. Yani konu hukuki denetimden de geçti. Hukuki denetim doğrultusunda biz yapmamız gereken yasal görev ve sorumluluklarımız gereği burada yapının kaçak bölümlerinin yıkımına başladık” dedi.

Görevini yapmayan ilçe belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Akgün, “Burada 5 blok var. Ruhsata uygun olmayan, kapatılmış alanlar var. Bu konut alanı olarak, 5 blok ruhsat almış. Ama o onun haricinde yapılmış, ruhsat almadan yapılan alanlar var. Bu alanların yıkımına ilişkin bir süreci başlatmış durumdayız” açıklamasını yaptı.

AKP’Lİ BELEDİYE KAÇAK YAPIYA GÖZ YUMDU.

İBB’den alınan bilgiye göre, Belediye İmar Müdürlüğü, 25 Şubat 2022 tarihinde Sancaktepe Belediyesi’ne kaçak yapının denetimi ve gereğinin yapılması için yazı yazdı. 3 ay süre geçtiği halde ilçe belediyesinden yanıt alınamadı. İBB İmar Müdürlüğü 6 Haziran 2022’de yeni bir yazıyla ilçe belediyesine sorumluluğunu tekrar hatırlattı. 4 Ağustos tarihinde İBB’ye yanıt gönderen Sancaktepe Belediyesi, işlemlerin devam ettiğini bildirmekle yetindi.

image 7

KAÇAK YAPIYI MÜHÜRLEDİ

İBB İmar Müdürlüğü 7 Eylül 2022 tarihinde yapının ruhsatına ve mevzuata uygun hale getirilmesi için son bir resmi yazıyla Sancaktepe Belediyesi’ne sorumluluğu hatırlatıldı. 3 aylık yasal süre boyunca kaçak yapıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmayınca İBB İmar Müdürlüğü ekipleri, mülkiyeti Hiranur Vakfına ait Sancaktepe Mahallesi, Abdurrahmangazi Mahallesi’nde bulunan ruhsatsız kaçak yapısını 8 Aralık 2022 tarihinde ‘Yapı Tatil Tutanağı’ ile mühürledi.

HİRANUR VAKFI DAVA AÇTI

Kaçak yapıları mühürlenen Hiranur Vakfı ise İBB’ye karşı İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Vakıf, İBB’nin kaçak yapıları ‘yapı tatil tutanağı tutarak’ mühürlemesinin işlemi için yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmesini talep etti.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İBB, CEMAATE HATIR ETMEDİ.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!