Çay TV’de yayınlanan Elif Çavuş’la gündem programında konuşan Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu önemli açıklamalarda bulundu. Tabakhane Vadisi’nden geçen yol projesi ile ilgili hukuk mücadelesini kazandıklarını ifade eden Ustaömeroğlu,canlı yayında vadide yapılan tahribatın giderilmesini beklediklerini söyledi.
MAHKEMEYİ KAZANDIK AMA…
Kentsel dönüşüm ağındaki Tabakhane Vadisi’nde Trabzon’un tarihi zenginliklerine zarar verildiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, “Tabakhane vadisinin durumu içler acısıdır. İlk göreve geldiğimiz zaman imar planında olan bir yol, uygulamaya geçirilmek istendi. Şimdiki kadınlar halinin önünden, Erdoğdu’dan çıkan bir yol… Bu konuda belediyeye düşüncelerimizi söyledik. “Yapmayın” dedik, kadınlar hali etkilenecek. Bu bölge yürüyüş aksıdır, tabakhanede tarihi bir köprü var, gelin siz bu yoldan vazgeçin” dedik. 80’li yıllarda imar planına işlendiğini söylediler. O dönemlerde Tanjant yolu da Zağnos Vadisi’ni baypass ederek geçmiyordu. Planda böyleydi ilk önce… Fakat belediye bir konudaki eleştirimizi kabul etti. “Kadınlar haline önem veriyorsunuz. “Bu kadınlar halini gelin beraber düzeltelim” dediler ve kadınlar haline bir proje geliştirdik. O arada belediye yolu da daralttı. Fakat zaman içerisinde Tabakhane Vadisi sürekli kaşınmaya başlandı. Yol oraya işlendi. Tarihi köprüyü deldiler. Cudibey ilkokulu oraya taşındı, Öğretmen Evi oraya taşındı, vadi, vadilikten çıktı. Dediklerimizi anlatamadık, sayısız kurulla beraber sayısız yazışmalar yaptık. Bütün bu süreci mahkemeye taşıdık. Mahkemeyi kazandık. Şuanda tabakhaneden geçirilmesi planlanan yol iptal edildi ancak ne yazık ki hukuk Türkiye’de uygulamanın gerisinden geldiği için tünel açılmış oldu. Köprünün ayakları yıkılmış oldu. Yol yapılırken sağlı , sollu ticari aktiviteler yapılmış oldu. Daha da acısı Tabakhane Vadisi’nin taban kotu yükseltildi. Ortada mahkeme kararı var, bitmiş bir uygulama var. Biz sonucu bekliyoruz. Tabakhane Vadisi’nin eski haline dönüşmesi gerekir. Tabakhane’de şuanda surların dibine katlı otopark planlanıyor. O bölgenin bir otoparka ihtiyacı vardır, doğrudur. Ama yeri tarihi surların dibi midir? Bunların yazışmalarını yaptık ancak hiç bir adım atılmadı” dedi.
DAVET EDİLMİYORUZ
“Bir yıl öncesine kadar Mimarlar Odası’nın bir temsilcisi yasa gereği koruma kurulu toplantılarına katılıyordu. Yasal olarak bu gerekiyor. Şuanda koruma kurulu toplantılarına mimarlar odası davet edilmiyor. Biz bunu koruma kuruluna bildirdik, bize cevap gelmedi. Kurulda ne olup bittiğini bilmiyoruz”
TARİH YOK EDİLDİ
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Ortahisar Belediye binasının yapımı sırasında Pazarkapı Mevkii’nde Roma İmparatorluğu dönemine ait dünyanın en eski liman yapılarından biri olan Hadrian Limanı’nın kalıntılarının bulunduğu iddia edilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Başkanı Ustaömeroğlu, “Biz Hadrian limanını koruyamadık. Bir akşamda duvar yıkıldı. Kurula başvurularımız oldu. Koruma kurulu inşaat alanına heyet gönderip rapor tutacaktı, o gece antik duvar yıkıldı. Kurul değerlendirecek bir bulgu bulamadığı için geri döndü. Biz bu konu ile ilgili konferans yaptık. Türkiye’den çok yetkin arkeologlar geldiler. Şuanda bunu kitaplaştırıyoruz. Ama ne yazık ki o bölge korunamadı ve üzerine bina yaptılar. İmar planında olmayan şeyleri yapıyoruz. Anlık değiştiriyoruz. Biraz kafa karışıklığı yaşıyoruz” dedi.