İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs “Çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini devletimiz üstlensin. Asgari ücret net 3000 TL olsun” dedi.
Asgari ücret görüşmeleri sürerken, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, partisinin asgari ücret önerisine ilişkin bir açıklama yaptı.
Örs açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Biz Türkiye’nin istihdamla büyümesini, üretimle kalkınmasını istiyoruz. İYİ Parti olarak, hem işverenlerimizin üzerindeki yükü hafifletip hem de borç sarmalındaki dar gelirli vatandaşlarımıza ferahlık getirecek hakkaniyetli bir asgari ücret modeli üzerinde çalıştık. Bilindiği gibi şu an brüt asgari ücret 2943 lira. Gelir vergisi, SGK primi ve işsizlik sigortası fonu kesintileri yapıldıktan sonra, çalışanımızın eline net 2325 TL. geçiyor, işverenimizin cebinden ise 3458 TL. çıkıyor. Bu hem maaşı kuşa dönen çalışanımız açısından, hem de yüksek bir maliyet üstlenen işverenimiz açısından, kabul edilebilir bir durum değildir.”
Örs, İYİ Parti olarak önerdikleri modelde asgari ücretin net 3000 TL olmasını talep ettiklerini ifade ederek “Bizim önerimiz şudur: Brüt asgari ücreti 3000 TL’ye çıkarıp, asgari ücretli çalışanımıza brüt kazancının tamamını ödeyelim. Yani, İşverenimiz; çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşımızın, gelir vergisini ve SGK primini, devlete değil çalışanına versin. Devletimiz de, çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini üstlensin. Böylece, asgari ücretle çalışan vatandaşımızın eline, net 3000 TL geçecek, işverene olan maliyeti ise artmayarak 3458 TL olarak devam edecek. Yani; çalışanımızın eline geçen asgari ücret, 2325 TL’den net 3000 TL’ye çıkacak ve bu arada işverene olan maliyeti de artmayacak. Bu düzenleme sadece asgari ücretliyi kapsamakla sınırlı kalmamalı, asgari ücretin üzerinde maaş alanların da, asgari ücretten doğan SGK primini ve gelir vergisini devlet üstlenmeli. Bizim önerimiz budur.” dedi.
Örs, önerdikleri asgari ücret modelinin ülke ekonomisine çok şey kazandıracağını, ekonomimizin sert bir şekilde daraldığı bu dönemde, başta dar gelirli vatandaşlarımız olmak üzere tüm çalışanların harcanabilir gelirinin artacağını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu önerimizle; vatandaşlarımızı ve şirketlerimizi borçlandırmadan, tüketim ve milli gelir artışı sağlayacaktır. Milletimizin kazancı arttığı için, tüketimimiz de artacak, bu artışın milli gelirimize etkisi olumlu yönde olacaktır. Bunun istihdama katkısı da çok olumlu yönde olacaktır. Milyonlarla ifade edilen işsizlerimize yeni iş imkanları sağlayacak, kayıt dışı istihdamı kayıt altına alacak, güvencesiz çalışmak zorunda bırakılan vatandaşlarımıza sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı veren bir model öneriyoruz. Sonuç olarak, önerdiğimiz asgari ücret düzenlememiz, özel sektörün, yüksek işgücü maliyetleriyle karşılaşmadan, yeniden istihdam yaratacağı bir büyüme modelinin, başlangıcı niteliğinde olacaktır.”