Haber: Murat Büyükyılmaz
İTÜ Meteoroloji Mühendisi ve Afet Uzmanı Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de yaşanan kuraklı ve su sorunu ile ilgili olarak Vira Trabzon’a açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de risk yönetimi algısının bulunmadığını belirten Kadıoğlu, karşılaşılan risklerin takip edilmediğini ve risklerin zamanında görülemediğini belirterek, ülkemizde risk yönetiminin yapılmadığını vurguladı.
Kadıoğlu, “Risklerle hareket etmiyoruz, ortalamalarla hareket ediyoruz. Yıldan yıla yüzde 50 yağış değişebilir, böyle bir risk var, suyu ona göre kullanalım şeklinde bir anlayış yok. Ne bulursak onu kullanıyoruz. Suda azalma olunca da ‘vay yandım anam’ diyoruz. Suyun bir değişkenliği olduğunu hesaba katmıyoruz.” dedi.
Türkiye’de meteorolojik okur yazarlığın olmadığını ifade eden Kadıoğlu, “Havayı bile tren gibi rayda giden bir şey sanıyoruz. Havanın ne kadar havai bir şey olduğunun farkında değiliz. Sonra iki gün yağmayınca, ‘vay nerede bu yağmur’ diyoruz. Hava böyle bir şeydir zaten, değişkendir.Sular da böyledir. Yıldan yıla yağış miktarı değişebiliyor. Yağış rejimi böyle bir şey.Bunu görerek suyu doğru depolayacaksınız, suyu doğru kullanacaksınız, doğru yöneteceksiniz. Ama öyle bir anlayış yok.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de yaşanan kuraklık ve su sonununa yönelik yaklaşımların ortalamalar üzerinden şekillendiğini ve riskler ile sapmaların göz ardı edildiğini vurgulayan Kadıoğlu, sağlıklı bir sonuç alamadığımızı ifade etti.
Suyu yönetebilmek için suyun ve meteorolojik olayların değişkenliğini ve ortaya çıkabilecek riskleri hesaba katarak depolama gibi önlemler alınması gerektiğini kaydeden Kadıoğlu, su kullanım alışkanlıklarını buna göre düzenlemek gerektiğini belirtti.