CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin kulağı her hafta Cumhurbaşkanı’nın yapacağı açıklamada. ‘Ha bu hafta Tarım Krediyle ilgili açıklama olacak ha bankayla ilgili açıklama olacak.’ Yeni ekim zamanı geldi bir açıklama yok. Çiftçiler ‘Ay’a Tarım Bakanı gitsin’ diyorlar. Ama Tarım Bakanı’nın gitmesiyle bu işler çözülmüyor. Yerine gelecek bakan da aşağı yukarı belli. Çünkü 18 yıldır çiftçinin lehine değişen bir tarım politikası yok” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, çiftçilerinn sıkıntılarını dile getirmek için TBMM’de yaptığı konuşmada, çiftçilerin her hafta Cumhurbaşkanı’ndan Tarım Kredi ve bankalarla ilgili yapacağı bir açıklamayı beklediğini belirterek, yeni ekim zamanı geldiğini ancak çiftçinin artan maaliyetler altında sıkıntı çektiğini söyledi. Gürer konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
ÇİFTÇİ ÜRE GÜBRESİ ALAMIYOR:4 ay önce 1800 lira olan üre gübresi şu anda 3100 lira ve bu gübreyi de çoğu yerde bulma şansı yok. Eğer bu gübre tarlaya atılmazsa verim ve rekolte kaybı olacak. Şu an da fideler hazırlanıyor ve ekime geçilecek. Geçen yıla göre fide fiyatlar yüzde 17 oranında artış göstermiş.
TARIM ARAZİLERİ DARALIYOR: AKP dönemlerinde tarım arazilerinde önemli daralma oldu. 2010 yılında 24 milyon 300 bin hektar olan tarım arazisi 2019 yılında 23 milyon 100 bin hektara düştü. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre arazisi varlığı 2010 yılında 24 milyon 400 bin hektardan 2019 yılında 23 milyon 100 bin hektara düştüğü görülüyor. 40 yıldır hiçbir dönem Niğde’de esnafın, çiftçinin bu kadar dert yandığını görmemiştim. Üretici ve esnafın mağduriyetine iktidar çözüm üretmelidir
BORÇLAR 64 KAT ARTTI: Borçlar 2002 yılına göre 64 kat arttı. Bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçların 5 hasat dönemine yayılması ve faizlerin silinip üreticilerine yeni desteklerin verilmelidir.
İTHALAT ÜLKESİ OLDUK: Pandemi döneminde ithalata dayalı politika nedeniyle ülkemiz büyük sıkıntıya düştü. Çünkü hububat, bakliyat, ham yağ, pirinç ve soya gibi ürünler ithal ediliyordu. Bunların yurtdışı fiyatlarının artması ülkemizde de fiyatların birden tavan yapmasına neden oldu. Örneğin ayçiçek yağı; Rusya, Ukrayna, Arjantin gibi ülkelerden bitkisel ham yağ getiriliyordu. Buralarda gümrük yüksetilerek bize daha pahalıya ürün verilmeye başlandı. Bunun da yansıması tüketicinin daha pahalıya ürün olması olarak ortaya çıktı.
AY’A TARIM BAKANI GİTSİN: İktidar, çiftçilerin sorunlarına duyarsız kalıyor. Çiftçiler Ay’a kim gidecek sorusuna verdiği yanıtta ‘Tarım Bakanı gitsin’ diyorlar. Ama tarım bakanının gitmesiyle bu işler çözülmüyor. Yerine gelecek bakan da aşağı yukarı belli. Çünkü 18 yıldır çiftçinin lehine değişen bir tarım politikası yok.