Türkiye, dünya fındık üretiminin %70-75 lik bölümünü tek başına karşılamaktadır. Ordu ortalama 200 bin tonun üzerindeki fındık üretimi ile Türkiye fındık üretiminin %30’unu, tüm dünya fındık üretiminin ise yaklaşık %20’lik bölümünü karşılamaktadır.
FINDIĞI DON VURDU
Son zamanlarda tüketici fındığı don vurma olayı ile boğuşurken Ordu-Fatsa’da , fındıkları kesip siyanür ile altın arama arayışı içerisine girdiler. İyi Parti Samsun milletvekili Bedri Yaşar, Ordu ziyaretinin ardından Fatsa’daki siyanür kullanılan altın madeninin fındık ve çevreye verdiği zararların tüm boyutlarıyla ortay konabilmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istendi.
Bu nedenle meclise yazılı bir başvuruda bulunan İyi Parti Samsun Milletvekili Yaşar şu ifadelere yer verdi; ‘’Fındık tüm Türkiye’nin tarımsal ihracatında tek kalemde en fazla gelir elde ettiği tarımsal ürünler arasında yer almaktadır. Fınfık, çay ve zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyacı bulunan bitkiler Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında tanımlanmaktadır.
ÜRETİM SIKINTIDA
Ordu’nun 200 bin tonluk fındık üretiminin 100 bin tonluk bölümü Ordu-Fatsa Havzası ve 100 bin tonluk bölümü Fatsa-Ünye Havzası’nda yapılmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere fındık Ordu için önemli bir geçim kaynağıdır. Fındık hem Ordu hemde Türkiyeiçin önemli bir tarımsal üründür. Buna rağmen, 2013 yılından itibaren Fatsa Ünye Kumru Korgan Havzası’nın tam ortasına, tamamı fındık bahçeleri ve kestane ormanlarını keserek yaklaşık 2000 dönüm (2 milyon metrekare) alanda tüm itirazlara rağmen 5 yıllık ÇED izini ile siyanürlü altın madenciliği yapılmaya başlanmıştır.
KİRLİLİK HAT SAFHADA
Fasta Doğa ve Çevre Derneği’nin Siyanürlü altın madenciliğinin yarattığı tahribat ile iligli Aralık2019 tarihinde Maden Kaynaklı Ağır metal Kirliliği çalışması yapılmış, madenin faaliyete geçtiği Bahçeler Köyü/Mahallesi çevresinden, madenin etrafındaki derelerden, bu derelerin birleştiği elekçi Irmağı’ndan toprak ve su numuneleri alınarak incelenmiştir. Sonuçlar, madencilik faaliyeti çevre ve insan sağlığı için tehlikeli boyutlara ulaştığını göstermiştir. Maden ve çevresinde var olan ağır metal kirlliği kabul edilebilir limitlerin çok üzerinde ve tüm canlı yaşamı için %50 toksik eşik değerini aştığı yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Kestane ormanlarının yanında yer alan maden, toprağı ve suları kirletmeye başlamıştır.
420 MİLYONLUK GELİR TEHLİKEDE
Bunun devam etmesi halinde, yok olan doğal güzelliklerin yanı sıra 200 bin ton fındık üretimi ve buna bağlı olarak 317 milyon dolar yıllık ekonomik kazanç yok olacaktır. Bunun yanında yine yaklaşık 15 milyon ton bal üretimi ve 187 milyon dolar kazanç kaybolacaktır. Kirlenen temiz su kaynakları, kesilen ormanlar ve kaybedilen fındık ve bal gibi ürünlerin bedeli Ordu ili için ağır olacaktır.