Halk arasında ‘rapor parası’ olarak bilinen, hastalık veya doğum izninde rapor kullananlara Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) verilen ‘iş göremezlik ödeneği’nin tutarı azaldı.
SGK‘nın raporlu olunan günler için çalışana ödediği ‘rapor parası’, yani ‘geçici iş göremezlik ödeneği’nin hesaplama yöntemi değişti. Bundan sonra son 3 aylık ortalama ücret yerine son 12 aylık ücret üzerinden hesaplanarak ödeme yapılacak. Peki bu çalışanlar için ne anlama geliyor?
Çalışanlar iş kazası, meslek hastalığı, analık ve hastalık hallerinde çalışamadıkları süre için hastaneden rapor alıyor. SGK, raporlu olunan günler için işçiye geçici iş göremezlik ödeneği ödüyor.
Bu ödeneğin hesaplama yöntemini değiştiren bir torba yasa teklifi TBMM’ye sunulmuş, nisan ayının başında da Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçmişti. 15 Nisan 2021’de kabul edildiğini öğrenilen teklif, 22 Nisan 2021 Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Rapor kullanan çalışana verilecek bu ödenek, bundan sonra son 3 aylık ortalama ücreti yerine son 12 aylık ortalama ücreti üzerinden hesaplanarak ödenecek. Bu, işçiye raporlu günler için daha az para ödenmesi anlamına geliyor.
Peki neden böyle bir düzenlemeye gidildi? Asgari ücretliyi ve diğer tüm çalışanları nasıl etkileyecek?
Daha Az Ödenecek
Mevcut düzenlemeye göre rapor kullananlara, işçinin son üç aylık dönemdeki günlük ortalama ücretinin 3’te 2’si oranında geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Buna ek olarak, 10 günlük bir raporun ilk 2 günü ödenmeyip, 8 gün üzerinden ödeme yapılıyor.
Sosyal Güvenlik Uzmanları, tüm bunların işçi tarafında bir kayıp yaşattığını, bunlarla alakalı taleplerin karşılanması beklenirken yeni düzenlemeyle daha da geri gidildiğini söylüyor. Çünkü rapor parası hesaplanırken son 3 ay yerine son 12 aya gidildiğinde ödenecek tutarın düşeceğine dikkat çekiyorlar.