ATATÜRK, kadını toplumsal yaşamın içine çeken adımları Trabzon’da attı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon ziyareti ile ilgili yaptığı paylaşım dikkat çekti.
Atatürk’ün kadınlara verdiği önemi hatırlatan paylaşımda Oyman, kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasına rağmen yönetim kadrolarında yeteri kadar yer almamasına vurgu yaptı.


CİNSİYET DENGESİNİN OLUŞTURULMASI TARAFTARIYIM
CHP Ortahisar ilçe Başkanı Oyman, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Daha önce başka bir yerde görmüştüm böyle bir fotoğrafı…Özel olarak ben de bu fotoğrafı Trabzon’da uygulamak istiyordum hep; bugüne kısmet oldu. Atamızın Trabzon’a ikinci ziyaretinden 90 yıl sonra izlerinin duruyor olması harika bir duygu.
Soran oluyor; bu bina uzunsokak üzerinde tabakhaneye doğru inerken sol tarafta kalan sağlık bakanlığı’na ait bina, eski Türk Ocağı. Şuan boş ve bakımsız bir vaziyette duruyor. Bu zamana gelene kadar çatısı değişmiş, hemen bitişik bir şekilde başka bir bina inşa edilmiş.
Ulu Önderimizin Trabzon’a ikinci ziyaretinde iki farklı amacı olduğu anlatılıyor. Bunlardan biri; “1930 tarihinde yürürlüğe giren Belediye Kanunuyla Türk kadınına ilk kez belediye meclislerine üye seçme ve seçilme hakkı tanıyarak, yerel yönetimlere modern kentleşmenin kurulmasında önemli ödev ve yükümlülükler getiriliyordu. Buna bağlı olarak, ülke düzeyinde yapılan yeni belediye seçimlerinin sonuçlarını dikkatle izleyen Atatürk, Trabzon’da bir farklılık olduğunu görmüştür. Bu başarıyı, Türk kadınını toplumsal yaşamın içine çekerek onlara görev ve sorumluluklar vermek ve onların da katkılarını sağlamak için yıllardan beri verdiği büyük uğraşların sonucu olarak değerlendiren Atatürk, bu çabasının ilk olumlu sonucunu Trabzon’da görerek Belediye Meclis üyeliğine seçilen Şaziment Seyit Yazıcıoğlu, Sakibe Akbay ve Faika Hanımları tebrik etmek istiyordu”
Peki 1930’dan bu yana Trabzon’a bugün yeniden bakalım; Ortahisar Belediye Meclisinde bulunan kadın meclis üye sayısı 4, Büyükşehir Belediyesi kadın meclis üye sayısı 3. Yıllar geçmesine rağmen bu tabloyu görmek üzücü; Yönetim ve karar mekanizmalarında cinsiyet dengesinin oluşturulması taraftarıyım”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ATATÜRK, kadını toplumsal yaşamın içine çeken adımları Trabzon’da attı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!