”Trabzon Denizle Buluşmalı”
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ve yöneticilerle birlikte Trabzon sahilinde Ganita-Faroz Projesi’ne ilişkin incelemelerde bulundu. Projenin şehir hassasiyetlerinin dikkate alınarak ve ortak akılla yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Kaya, “Deniz kıyısında olup da denizden bu kadar kopuk bir şehir belki de Türkiye’de hiç yoktur. Deniz şehri Trabzon’u elbirliğiyle denizden kopardılar. Buna bir son vermek için, şehrin hassasiyetlerine dikkate alarak, Trabzon’u denizle buluşturan projeleri destekleriz” diye konuştu.
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’da en çok konuşulan ve iki yılda bitirilmesi beklenen Ganita-Faroz Projesi çalışmalarını yerinde inceleyerek Ganita’nın eski kimliğine kavuşturulması gerektiğini ifade etti ve şunları söyledi:
”Ganita Eski Güzel Günlerine Dönsün İstiyoruz”
“Biz Trabzon aşığı insanlarız. Trabzon’u güzelleştirmek adına kim bir çivi çakıyorsa Allah razı olsun deriz. Mesele bu güzel şehri, bu kadim şehri çocuklarımıza daha yaşanır bir şehir olarak teslim edebilmektir. Tarihini, geçmişini bildiğimiz Ganita’nın eski günlerine dönmesi özlemi hepimizde var. Buranın eski güzelliğine kavuşmasını ve eski günlerine dönmesini istiyoruz. Trabzon, deniz kenti olmasına rağmen maalesef denizden koparıldı. Trabzon’u tekrar denizle buluşturabilecek projelere ihtiyaç var. Deniz kıyısında olup da denizden bu kadar kopuk bir şehir Türkiye’de yoktur. Deniz şehri Trabzon’u elbirliğiyle denizden kopardılar. Deniz kimliğini kent kültüründen ayırdık. Araya bir sahil yolu girdi, vatandaşın denize ulaşımı engellendi. İstiyoruz ki vatandaş denizle buluşsun. Buralarda kumsallar olsun, plajlar olsun.”
”Deniz Dolguları ve Rant Alanları Yanlış Olur”
Ganita Projesi’nin Trabzon halkını denizle buluşturmayı hedeflemesi gerektiğine dikkat çeken Kaya, işin içine deniz dolguları, rant alanları karıştırıldığı taktirde bunu sorgulayacaklarını söyledi. Trabzon’un şehir hassasiyetlerinin dikkate alınarak, ortak akılla şehri güzelleştirecek projelere ihtiyacı olduğunun altını çizen Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu projeler oluşturulurken, bu şehrin dinamikleri dikkate alınmalıdır. Bu şehrin meslek odalarının, üniversitelerin, yaşayan insanlarının görüşü alınarak bu tür projeler yapılırsa kimsenin itirazı olmaz. Ama birileri kumsal, plaj değil oraları rant alanına dönüştürüyorsa, biz de bunu sorgularız. Umarım öyle bir hata yapılmıyordur. Projenin çıkış noktası şudur; Ganita’yı eski kimliğine kavuşturmak. Ganita Trabzon’un marka yerlerinden biridir. Burada yapılacak imalatların şehir hassasiyetleri dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.”
Deniz Canlılarının Yaşam Alanına Müdahale Edilmeden..
Ganita’daki dolgu alanla ilgili de açıklamalarda bulunan Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Denize dolgu yapılarak alan yaratılmasını asla doğru bulmuyoruz. Dolgularla deniz canlılarının yaşam alanları yok edildi. Umarım burada bu yanlış yapılmaz. Ganita’da Trabzon halkının aileleriyle ve misafirleriyle gidebileceği bir restoranın yapılması güzel olur. Ama denizi doldurmadan, var olan alanları kullanarak. Bize deniz dolgularının yapılmayacağı söylendi. Umut ediyorum söylendiği gibi olur ve kısa sürede yapılır ve Trabzon tekrar denizle buluşur.”