Dipsiz Göl’ün kurutulmasına karşı yapılan suç duyurusunda, İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermezken Danıştay “soruşturulsun” dedi.
Oda TV’nin haberine göre; Dipsiz Göl’ün kurutulmasına karşı yapılan suç duyurusunda, İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermezken Danıştay “soruşturulsun” dedi. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ve Ankara Barosu, Dipsiz Göl’ün kurutulmasına karşı sorumluluğu olduğu gerekçesiyle başta Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Gümüşhane Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürü, Gümüşhane Arkeoloji Müzesi Müdürü, Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ve diğer yetkililer hakkında “Görevi Kötüye Kullanmaktan” suç duyurusunda bulunmuştu.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMESİNE İTİRAZ EDİLDİ
Suç duyurusunu işleme alan Gümüşhane Cumhuriyet Savcılığı, Dipsiz Göl olayında sorumluluğun bulunduğu Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek hakkında soruşturma izni istedi. Ancak İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermedi. HKP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mettin Bayyar ve Ankara Barosu Başkanlığı Vekili Avukat Mehtap Aykaç, İçişleri Bakanlığı’nın 02.06.202 tarihli, Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek konulu “İhbar ve şikâyetin işleme konulmaması” kararına karşı Danıştay 1’inci Dairesine itiraz etti.
DANIŞTAY İTİRAZI KABUL ETTİ
Danıştay 1’inci Dairesi, “Dipsiz Gölde mera niteliğindeki alanda define arama ve kazı çalışması yapılmasına göz yummak ve Gölün kurumasına, meranın tahribine neden olma” soruşturulması için Tetkik Hâkimi T.K’yı görevlendirdi. Hakim görüşünü dinleyen Danıştay 1’inci Dairesi, Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek hakkında İçişler İşleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararına yapılan itirazı oybirliği ile kabul etti.
Danıştay 1’nci Dairesi kararında şu ifadelere yer verildi: “Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; ilgiyle isnat edilen eylemlerin, anılan Kanunun 4üncü maddesi kapsamında ön inceleme yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olduğu anlaşıldığından, 4483 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen hükümleri uyarınca yetkili merci tarafından ön inceleme emri verilmesi, bu emre dayalı olarak ön inceleme raporu da göz önünde bulundurulmak suretiyle soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin kararın tesis edilmesi, verilecek kararın türüne göre on günlük itiraz süresini ve itiraza bakmakla görevli yeri de belirtilen gerekli bildirimler yapıldıktan sonra karara karşı itirazda bulunulması durumunda yazılı bildirimlere ilişkin günlü ve imzalı bildirim alındıları ile itiraz dilekçeleri de eklenerek dosyanın Dairemize gönderilmesi gerektiğinden, itirazın kabulü ile İçişleri Bakanının 2.6.2020 tarih ve 7238 sayılı sayılı kararının kaldırılmasına, dosyanın karar ekli olarak İçişleri Bakanlığına, kararın bir örneğinin itiraz edenlerin vekillerine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi.”