Maden İşçileri Haklarını Yürüyüş Yaparak Arayacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soma’da 8 yıldır tazminatlarını alamamış olan maden işçileri, 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyüş başlatarak haklarını arayacak.

Geçirmiş olduğu iş kazası sonucunda gözlerini kaybeden Ali Kandemir, “Patron bana bir ambulans bile vermedi. Sadece işçi arkadaşlarım hastaneye gönderdi. Hakkımızı arayacağız” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının sonrasında Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı rödevans işletmesi yapan çeşitli madenlerden işçilerin işine son verildi.

İşçiler hukuki olarak mücadelesini sürdürmesine karşın uzun senelerdir haklarını alamıyordu. İşçiler haklarını alabilmek için geçtiğimiz yıl içerisinde Ankara’ya yürüyüş hareketi başlattı. Haklarının verileceği sözü verildi ancak yine alamadılar. İşçiler bu yıl da Ankara’ya yürüyüş yaparak, bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

23 Temmuz 2020 tarihinde Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan maden işçilerinin haklarının ödenmesi için kanun Meclis’ten geçti ancak Uyar Madencilik’te çalışan işçileri kapsama alınmadı. Bağımsız Maden İş Sendikası, Uyar Madencilik’te çalışan 748 işçinin de haklarını alabilmesi için mücadele süreci başlattı.

Bugün Manisa’daki Soma Meydanı’nda işçiler ve aileleriyle birlikte basın açıklaması yapıldı. Uyar Madencilik’te çalışırken iş kazası sonucu gözlerini kaybeden Ali Kandemir, geçirdiği kaza sonrasında patronun kendisine ambulans bile çağırmadığına dikkat çekerek, “Patron git adalette hakkını ara dedi. Hukuk mücadelesinde hakkımızı aradık. Ankara’ya gittim, Enerji Bakanlığı ile de görüştüm. Sesimizi duyuramıyorduk. 8 yıldır bütün arkadaşlarımız kıdem tazminatını, maaşını alamadı.  Patron bana bir ambulans bile vermedi. Sadece işçi arkadaşlarım hastaneye gönderdi. Hakkımızı alasıya kadar ben mücadelenin arkasındayım” diye konuştu.  

“Bu hesap mahşere kalmasın”

Yine Uyar Madencilik’te geçirdiği iş kazası sonucu engelli kalan maden işçisi İdris Sarıkaya, şunları söyledi:

“28 Temmuz’da Meclis’te çıkan kanunda tazminatların ödeneceği söyledi ancak Uyar Madenciliği kapsamadığı için biz haklarımızı alamadık. Bu hesap mahşere kalmasın. Soma’da sorun çözüldü diyen milletvekilleri, sayın yetkililer. Soma’da sorun olmasaydı yüzlerce insanlar burada toplanmazdı. Bu Uyar Madencilik Soma’da kanser hastalığı. Yıllarca milleti sömürdüler, kaçtılar. Biz ayın 12’sinde arkadaşlarımızla Ankara’ya geleceğiz. Bu hesap mahşere kalmasın.  Burada Türkiye Kömür İşletmeleri yazıyor, rödevans mödevansmış. Biz üvey evlat mıyız?”

Maden İşçileri Adına Açıklama Yapıldı

İşçiler adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Biz 5 Ekim 2019 tarihinde Soma’da tazminat mağduru 3 bin 500 işçi arkadaşımız için yola çıktık. Önce Eynez ocağındaki arkadaşlarımızın haklarının ödemelerini sağladık. Diğer maden ocaklarındaki arkadaşlarımız için de çabalarımızı sürdürdük. Eksik de olsa ilk defa Meclis’ten işçilerin yararına yasa çıkartırdık. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sendikamız konuyu gündeme getirdi. Meclis’ten geçen yasa sadece Soma Kömürleri A. Ş.’yi kapsadı. Uyar, Ermenek ve diğer rödevanslı maden ocaklarındaki işçiler ne olacak?”

“Yasa tüm çabalarımıza rağmen Uyar’sız çıktı. Devlet öderse Azim Uyar’ın akrabalarına geçirdiği paraya el koyacak. Azim Uyar’ı şimdilik kurtardılar. Ama bitmedi. Uyar işçilerinin gerçek mücadelesi yeni başlıyor. Biz bitti demeden bitmez. Tüm maden işçilerinin tüm tazminat ödemeleri yasal düzenleme ile yapılmalı. Soruna yönelik bir çözüm oluşmazsa 12 Ekim 2020 tarihinde Ankara yürüyüşüne başlıyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Maden İşçileri Haklarını Yürüyüş Yaparak Arayacak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!