”Marmara Denizi, Ekolojik Olarak Ağır Yaralı”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deniz salyası (müsilaj), Marmara Denizi’ni kapladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimlerle birlikte deniz salyasına karşı mücadele başlatırken, Karadeniz ve Ege Denizi’nde de bazı bölgelerde görüldü. Deniz salyası sorununu ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Bilim insanlarının açıklamaları dikkate alındığında Marmara Denizi’nin ekolojik olarak ağır yaralı olduğu ortaya çıkıyor. Müsilaj oluşumunu tetikleyen çevresel koşullar oluşursa bunun tüm denizlerde görülebileceği söyleniyor” dedi.

Türkiye’nin en son karşı karşıya kaldığı çevresel sorunların başında deniz salyası geliyor. İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli gibi kentlerin Marmara Denizi kıyısında görülen deniz salyasına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mücadele başlattı. 5 Haziran günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve çok sayıda belediye başkanının katılımıyla Marmara Denizi’nde kıyısı olan tüm kentlerde aynı anda 15 ayrı noktadan deniz salyasını temizleme çalışmaları başlatıldı. Bu arada Karadeniz’de bazı bölgelerde müsilaj görüldü. 

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, deniz salyası sorununu, ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’na” da katılan Dursun Yıldız, çalıştayda bilim insanlarının; “Yaygın müsilaj sorununu, Marmara Denizi’nin durgun bir iç deniz oluşu, deniz suyu sıcaklığında iki dereceye varan artış, özellikle azot ve fosfor kirlilik yükünün artışı olarak belirttiğini” aktardı. Yıldız, “Marmara’da müsilaj oluşumunu tetikleyen çevresel koşullar oluşursa bunun tüm denizlerde görülebileceği söyleniyor” dedi.

“MARMARA AĞIR YARALI”

Yıldız, “Bilim insanlarının açıklamaları dikkate alındığında Marmara Denizi’nin ekolojik olarak ağır yaralı olduğu ortaya çıkıyor. Musilaj oluşumunu tetikleyen çevresel koşullar oluşursa bunun tüm denizlerde görülebileceği söyleniyor” dedi. Yıldız, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün araştırma gemisinin verilerine yönelik, “Güncel bulgulara göre Marmara’nın çözünmüş oksijen seviyesi çok düşmüş durumda” değerlendirmesini yaptı.

Yıldız, Marmara’daki sorunun çözümü için şunları söyledi:

“Müsilajın, Marmara’da ortaya çıkışı 2007 -2008 yılları olarak açıklanıyor. Çevresel koşulların oluşmasıyla geçen ekim ayından itibaren Marmara denizinde çok yaygın olarak görünmeye başlandı.  Ancak sorunun nedenleri konusunda yeterince araştırma yapılmış durumda. Alınması gereken önlemler de belli. Biz, Su Politikaları Derneği olarak sorunun su yönetimi ve atık su yönetimi bölümüyle ilgiliyiz. Bu sorunun sebeplerini ortadan kaldırabilmek için Marmara Havza Bölgesi ölçeğinde bütünleşik bir su ve atık su, su kalitesi yönetimine ihtiyacımız var. Marmara’ya giren azot fosfor kirlilik yükünün azaltılması lazım. Bunun için de tüm havza bölgesinde ödünsüz bir su, atık su, su kalitesi yönetimi gerekli.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”Marmara Denizi, Ekolojik Olarak Ağır Yaralı”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!