Türkiye BionTech aşısı aldı mı?
CHP eski Milletvekili Hüsnü Bozkurt’un Biontech’in Türkiye’ye 25 bin doz aşı yolladığını öne sürmesinin ardından aşıların nerede olduğu sorusu gündemdeki yerini korurken, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Saadettin Hülagü’nün Kasım 2020’de Alman Biontech aşısının ikinci dozunu yaptırdığı paylaşımı ortaya çıktı.
CHP eski Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Türkiye’ye 25 bin doz Alman Biontech aşısının getirildiğini ancak aşıların nerede olduğunun bilinmediğini iddia etmişti. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Saadettin Hülagü, Kasım ayında Biontech aşısının 2’nci dozunu da olduğunu sosyal medya hesabından açıkladı.
BionTech aşıladı Türkiye’de kimler için kullanıldı?
Türkiye’ye gizlice getirildiği öne sürülen 25 bin doz Alman Biontech aşısının nerede ve kimlere uygulandığı tartışmaları yaşanırken, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Saadettin Hülagü’nün ilk dozu Ekim ayında ikinci dozu ise Kasım ayında olduğu ortaya çıktı.
Hülagü sosyal medya hesabından 30 Kasım 2020’de yaptığı paylaşımda “Çocukken büyüklerimizin zoruyla aşıya götürülürdük. Covid-19 bizim bu huylarımızı da değiştirdi. 4 hafta önce ilk dozu yapılan Biontech firma aşısının 2.dozunu bugün yaptırdım. Lütfen Maske. Mesafe ve Temizlik kurallarına dikkat edelim İşin şakası ve telafisi yok” diye konuştu.
Çin aşısının etkinlik oranı ülkelere göre neden değişiyor?
Türkiye’nin de satın aldığı Çinli şirket Sinovac’ın CoronaVac adlı aşısının Brezilya’daki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında koruma sağladığı öğrenildi.
Çin şirketi Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan Enstitüsü, Faz-3 sonuçlarında elde ettikleri genel koruma oranının yüzde 50.38 olduğunu açıkladı. Konuyla alakalı olarak açıklamalarda bulunan Butantan’ın klinik araştırma bölümünün medikal direktörü Ricardo Palacios, yeni oranın içinde klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif hastaların veya asemptomatik vakaların da bulunduğunu dile getirdi.
Yüzde 78 koruma sağladığı açıklanmıştı
Butantan Enstitüsü geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada aşının ağır hastalığı yüzde 100, orta ve hafif hastalığı ise yüzde 78 oranında engellediğini duyurmuştu. Fakat uzmanlar bu sonuçların ikincil olduğunu, kamuoyuna açıklanan az sayıda veriye göre aşının koruma oranının en fazla yüzde 63 olarak hesaplandığını öne sürmüştü.
Ensitütü, ülkenin ilaç düzenleme kurulu Anvisa’nın da acil onay için daha fazla veri talep etmesi üzerine bugün yeni bir açıklama yapılacağını açıklamıştı.
Endonezya, Çinli Sinovac şirketinin koronavirüs aşısının incelemelerinin sonuçlarında, yapılan testlerde aşının yüzde 65,3 oranında etkili olduğu sonucuna varıldığını bildirmişti. Buna karşın Türkiye, aşı denemelerinin ara sonuçlarında yüzde 91,25 oranında etkinlik tespit edildiğini paylaşmıştı.