Üretimi Çin’de yapılan koronavirüs aşı adayının faz-3 çalışmaları dahilinde Türkiye’de ilk denemeler yapıldı.
Çin’de üretilen koronavirüs aşısının faz-3 çalışmalarına dahil edilen Türkiye’de, ilk gönüllü uygulama Hacettepe Tıp Fakültesi’nde 3 sağlık çalışanına yapıldı. Faz-3 klinik çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Murat Akova, konuyla ilgili olarak Türkiye’de ilk aşamada 13 bin kişiyi hedeflediklerini söyledi. İlk aşamada bin 200 sağlık personeli üzerinde aşı denemelerinin yapılacağını söyleyen Akova, böylelikle aşının etkili olup olmadığını öngörebileceklerini vurguladı.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüs aşısının Türkiye’de de uygulanmaya başlanması ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu.
Serhat Ünal’ın koronavirüs aşısı ile ilgili açıklamalarından satırbaşları:
- Neredeyse üç aydır hazırlık içindeyiz. Hacettepe’nin öncülük etmesi bizi gururlandırdı. Ayrıca çalışmaları devam eden yerli aşımız da var.
- Faz3 çalışması ruhsatlandırma öncesi son aşamadır. Kullandığımız aşı inaktive virüstür. Çok alışkın olduğumuz ve bağışıklık sistemini uyaran bir yöntemdir.
- Dünyada faz3 çalışması yapılan 9 aşı var. 1200 kişilik grubu ikiye böleceğiz. Yarısına boş bir aşı verilecek. Ancak bu yöntemle etkili olup olmadığını anlarız.
- Gerçek anlamda antikorlara bakılacak. En önemlisi yan etki ortaya çıkıp çıkmadığına bakılacak. Aşı olanlara bir kart verilecek her gün farklı bir etki gördüklerinde yazacaklar ve bize bildirecekler.
- Olası etkiler, olası zararlar her şey açık bir şekilde yazıyor. Eski yapılan çalışmalara baktığımızda umutluyuz.
- Aşı 4 ile 6 aya kadar koruma sağlarsa salgını kırabiliriz.
Koronavirüs aşısının ikinci dozu ise 14 gün sonra yine aynı kişilere uygulanacak. Alınan sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılacak. Aşı yapılmasına kısa bir süre ara verilecek. Daha sonra ise başvurular alınarak tekrar aşılar yapılacak. 13 bin kronik hastanın aşılanması hedefleniyor.