”Tütünü bitiren son darbe olur!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, üreticilerin düzenlenen kooperatif sistemine dahil edilmesine yönelik hiçbir saha çalışması yapılmadığını dile getirdi.

Adıyaman’da tütün üretimine “yetki belgesi zorunluluğu” getiren yasaya tepkiler sürüyor. Yaklaşık iki haftadır eylemde olan üreticilerden 10’u önceki gün tutuklandı. Adıyaman Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgulanan üreticiler, toplantı ve gösteri yasasına muhalefet etmek ve suç işlemeye azmettirmekten suçlandı. Üreticilerin serbest bırakılma talebi de “kaçma ihtimali” ve “suçu yeniden işleme” gerekçesiyle reddedildi.

Üreticilerin, üretim mücadelesine ziraatçilerden de destek geldi. Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Kooperatifler Kanunu’na göre yedi üyeyle kooperatif kurulabiliyorken tütün üreticilerine en az 250 üye sayısı şartı getirilmesinin eleştirildiğinin altını çizdi. Suiçmez, tütünün uzun yıllardır tarımsal üretimde ve bölgenin ürünün deseninde oldukça geniş bir yer tuttuğunu, başta Adıyaman olmak üzere Malatya, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hatay gibi illerimizde de geçim kaynağı olduğunu ifade etti.

Suiçmez, tutuklanmaları doğru bulmadıklarını kaydederek, “Yasada düzenleme yapılarak yerli ve milli üretimimiz ve üreticilerimizi koruyacak düzenlemelerin derhal yaşama geçirilmesi talep ediyoruz” diye konuştu. 

BİR KARIŞ EKİLMEYEN TOPRAK KALMASIN DENİLDİ!

“Üretim sezonunun ortasında tarlaya ekilmiş, neredeyse hasada gelmiş ürünlere ve dolayısıyla üreticilere uygulanacak bu cezai işlemlerin kabul edilir tarafı bulunmamaktadır” diyen Suiçmez, üreticilerin bu sisteme dahil edilmesine yönelik hiçbir saha çalışması yapılmadığına dikkat çekti. 

Suiçmez şunları söyledi :

“Son 18 yılda Türkiye’de kullanılan yerli tütün oranı yüzde 42’den yüzde 11’e gerilemiş, tütün üreten çiftçi sayısı yüzde 86 azalmış, yerli üretim 160 bin tondan 82 bin tona gerilemiş, piyasanın yüzde 90’ı uluslararası şirketlerin kontrolü altına geçmiştir. Bu süreçte ‘yerli ve milli üretimin desteklenmesi’ kampanyalarının her platformda dillendirildiği, desteklendiği birçok politikalarda üretim alanlarında tamamen yerli ve milli olan, kendi topraklarımızda kendi insanlarımızın işgücü ile üretimi yapılan istihdam oluşturulan, bir karış ekilmeyen tarım toprağının bulunmaması için projeler yapılan bu dönemde tütün üreticilerinin böyle bir uygulamaya reva görülmesinin kabul edilir tarafı bulunmamaktadır.” 

‘ÜRETİM HEYECANINI KIRMAYIN’

Tütün üreticilerinin temel isteklerini Suiçmez şu ifadelerle dile getirdi:

“Uygulamaya konan yasanın tamamen kaldırılması, tütün ekimin kooperatif kurmaya zorlanmadan üretimin yine kayıt altına alınarak üretimin devamlılığının sağlanması, kooperatif kurulması durumunda ise üreticinin kolay uyum sağlayabileceği, sisteme dahil olabileceği uygulamaların getirilmesidir. Her türlü şartlarda üretime devam eden üretmekten vazgeçmeyen bütün çiftçilerimiz olduğu gibi tütün üreticilerimizin de üretim heyecanını kırmadan, üretimin devamlılığını sağlayacak uygulamalar getirilmesi gerekmektedir.”      

‘TARIM ŞİRKETLEŞTİRİLİYOR’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, yapılan düzenlemeyle yerli üretimden uzaklaşıldığına dikkat çekerek şöyle sürdürdü:

“Hükümet bu düzenlemeyle çiftçiye ‘sen üretme’ diyor. Yerli üretimden uzaklaştırıyor… Üretime kelepçe takıyor. Bize hiç yakışmıyor. İthalata bağımlı kılındık. Üreticilerin tek gelir kaynağı, o bölgede, tütün. Tütün üreticisi kaçakçı sayılıyor. Tütünde sadece üretici kazanmıyor, katma değerli bir ürün. Özellikle şehre göçün durdurulmak istendiği bir dönemde, bu yapılmamalı. Tarım şirketleşiyor. Tütün üreticisi tekellerle nasıl rekabet etsin. Eylemlerde üretici hakkını savunuyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”Tütünü bitiren son darbe olur!”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!