Vatandaşlar,Yeni Yıldan yeni umutlar beklerken;Yeni yılın ilk dakikalarında gelen zamlarla neye uğradığını şaşırdı.Asgari ücret düzenlemesi ile maaşlarına yansıyacak artışı dört-göz ile bekleyen dar gelirli,cebine girmeden buharlaşan maaş artışlarına bile sevinemedi…
ELEKTRİĞE ZAM…EPDK’dan ‘elektrik tarifeleri’ açıklaması:
Elektrikte kademeli tarife kapsamında mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, 150 kilovatsaatin üstü için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş olarak uygulanacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) yapılan açıklamada, 2022 için belirlenen elektrik tarifelerinin Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiği kaydedildi.
Kademeli tarifenin dar gelirli vatandaşları korumayı, enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmayı hedeflediğine işaret edilen açıklamada, salgın koşulları sebebiyle ham madde fiyatlarında yaşanan artışların enerji maliyetlerini de artırdığı belirtildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliğiyle bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır. Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğal gazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021’de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur. Geldiğimiz noktada ise enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapılmıştır.”
Bu kapsamda, verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçişle 1 Ocak’tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.
Yapılan hesaplamaya göre, mesken abonelerinde aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 artacak, 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi de 1. kademeye göre yüzde 50 fazla olacak.
DOĞALGAZ’DA ZAMLANDI. DOĞAL GAZ’DA YENİ TARİFE
Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş’nin (BOTAŞ) internet sitesinde ocak ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine ocakta uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifeye göre yüzde 25 artışla bin metreküp doğal gaz için 1860 lira oldu.
Ocakta yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan sanayi abonelerinin tarifesinde, bin metreküp gazın fiyatı yüzde 50 artışla 6 bin 300 liraya, elektrik üretim amaçlı tarifede de yüzde 15 artışla 5 bin 520 liraya çıktı. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.
“TÜKETİCİLERİMİZE ASGARİ DÜZEYDE YANSITILMIŞTIR”
EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtilerek, “Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır. Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğal gazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur” denildi.
Avrasya Tüneli geçiş ücretine zam…
Ulaştırma Bakanlığı Avrasya tüneli geçiş ücretine 1 Ocak itibarıyla zam yapıldığını açıkladı.
Yapılan açıklamada “1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere Avrasya Tüneli tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 53 TL, minibüsler için 79,50 TL olarak belirlenmiştir. Ücretler gece tarifesinde %50 indirimli olarak otomobiller için 26,50 TL, minibüsler için ise 39,75 TL olarak uygulanacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
2021 yılında tek yön otomobil için 46 lira idi.
1 OCAK 2022 İTİBARIYLA GEÇERLİ ÜCRET TARİFESİ
05.00 – 00.00 ARASINDA; OTOMOBİL:53 TL MİNİBÜS: 79,50 TL
00.00 – 05.00 ARASINDA; OTOMOBİL: 26,50 TL MİNİBÜS: 39,75 TL
TCDD. MARMARAY ÜCRETLERİ DE ZAMLANDI.
TCDD. İşletmesinde bulunan ve Gebze ile Halkalı arasında yolcu taşımacılığı yapan Marmaray.Temmuz ayındaki %15 lik zamdan sonra yılbaşında tekrar zamlandı…
İstanbul’da Marmaray ücretlerine Temmuz ayında yüzde 15 oranında zam yapılmıştı. Bu kapsamda 7,70 TL olan Marmaray ücreti 8,91 TL’ye yükselmiş ve en az taşıma ücreti de 4,03 TL olmuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ( TCDD) işletmeciliğinde bulunan Marmaray bu gece zamlandı. Yeni Yıl ile birlikte Marmaray ücretleri de yılbaşından önce gelen zamlardan oldu.Vatandaşlar; “Biz yeni yıldan umut bekliyorduk ama gelen zam olmuş”diye sitem ettiler…
01.01.2022 tarifesine göre; yeni gelen zam ile birlikte 8.91 TL olan en uzun mesafe ücreti, 10.95 TL oldu.