BİR AKP KLASİĞİ!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından CHP’li Atakum Belediyesinin elinden alınarak yıkılan ve yerine 3 katlı bina yapılmak istenilen Yalı Kafe alanı ile ilgili yapılmak istenen imar değişikliğine mahkemeden izin çıkmadı ancak mahkeme kararına rağmen inşaat devam ediyor…

YALI CAFE

AKP’li belediyenin Millet Kıraathanesi’ne yargı engeli!

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre 31 Mart seçimlerinden sonra Atakum Belediyesi AKP’den CHP’ye geçince İller Bankası, daha önce yıllarca belediye sosyal tesisleri olarak kullanılan üzerinde yeşil alan, 2 düğün salonu, çocuk oyun parkı ve kafe olan yaklaşık 2 bin metrekarelik Yalı Kafe’nin bulunduğu araziyi satışa çıkardı.

CHP’li Atakum Belediyesi araziyi almak için görüşmeler yaptığı sırada İller Bankası, araziyi AKP’li Büyükşehir Belediyesi’ne Millet Kıraathanesi yapılması için verdi. 2020 yılı Ağustos ayında AKP’li Belediye arazide bulunan tesisleri yıkarak alana 3 katlı binalar yapılması için imar değişikliği yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, yapılan imar değişikliği sonrasında alana Millet Kıraathanesi ve Kitap kafe yapacaklarını ve sadece alanın yüzde 40’nın imara açıldığını söyledi.

YALI CAFE 1 edited

CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ DAVA AÇTI

Mecliste Millet İttifakı üyelerinin red oylarına rağmen, imar değişikliği oy çokluğu ile kabul edilince 5 bin 654 metrekarelik inşaat alanı ve 3 katlı binanın yapılmasını öngören imar planı değişikliği, CHP Meclis Üyeleri Atilla Tekcan ve Hasan İpek tarafından yargıya taşındı.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran meclis üyeleri, son imar planı değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Bölge İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde söz konusu imar planı değişikliğinin, imar hukukuna, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu savunuldu.

MAHKEME HUKUKA UYGUN BULMADI

Samsun Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi, imar planını uygun bulmayarak iptaline karar verdi.

WhatsApp Image 2022 04 20 at 17.18.37

Kararda “Dava konusu taşınmazın Millet Bahçesi ruhuna aykırı olarak yapılaşmaya açılacak bir alan düzenlenmesi ve bu nedenle arazi üzerinde bina yoğunluğu oluşacak olması nedenleriyle şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve imar mevzuatına uygun olmadığı açık olduğundan, dava konusu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişikliğinde ve bu değişikliğe yapılan itirazın reddine ilişkin dava konusu işlemde bu gerekçelerle hukuka uyarlık bulunmamaktadır… Dava konusu işlemin 1/5000 ölçekli nazım imar planına ilişkin kısmının da iptaline…” denilerek imar değişikliğini iptal etti.

“İHALE İPTAL EDİLMELİ”

Yalı Kafe alanı üzerine yapılacak Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe projelerine ilişkin imar planlarının mahkeme tarafından iptal edildiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, “Yalı Kafe’nin imar durumuna ilişkin açmış olduğumuz iptal davası İstinaf Mahkemesi tarafından oy birliği ile lehimize sonuçlanmıştır.

Dileğimiz Danıştay tarafından da aynı kararın verilmesidir. Yalı Kafe konusun da mücadelemiz yılmadan devam edecektir. Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe projeleri için yapılan 46 milyon liralık ihalenin de mahkemenin almış olduğu bu karar sonrası iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.

WhatsApp Image 2022 04 20 at 17.18.38

YARGI KARARINA RAĞMEN,İNŞAAT DEVAM EDİYOR

Söz konusu mahkeme kararı sonrası Yalı Cafe arazisinde incelemelerde bulunan Atakum Belediye Başkan Vekili Dilek Çınar, Meclis Üyesi Eray Ocak ve Atakum ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri Atila Tekcan ve Hasan İpek, ağaçların kesildiği, 3000 M2 alanda 1,5 Metreye yakın derinlikte kazı yapıldığı ve halen iş makinaları ve kamyonlar ile çalışmalara devam edildiği, çalışanların elinde inşaat ruhsatlarının olmadığı, inşaat sahasında herhangi bir levha, v.s bulunmadığı gözlemlediklerini ve İş gören yüklenici firma yetkilisi yer teslim tutanağının yapıldığını ve işe başladıklarını beyan ettiklerini iddia ederek; basına ve kamuoyuna açıklamada bulundular.

Samsun Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Dr. Atila Tekcan ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek ismi ile yazılı olarak yapılan basın açıklamasında;

“Atakum Belediyesi tarafından işletilen, daha sonra Atakum Belediyesinin elinden alınıp Samsun Büyükşehir Belediyesine devredilen yalı kafe adıyla anılan taşınmazın Samsun Büyükşehir tarafından meclis kararıyla “ kültürel tesis alanı (millet kıraathanesi ve kitap kafe)” olarak değiştirilmesine yönelik yapı yoğunluğuna yol açacak şekilde yapılan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikleri tarafımızca dava konusu edilmiş olup önce ilk derece mahkemesi, sonrada istinaf mahkemesi olan  Samsun Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi Esas No : 2021/1303 Karar No : 2022/300 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. ” denildi.

Mahkeme kararı sonrası söz konusu inşaatın durdurulması için 19/04/2022 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe ile başvurduklarını ifade eden CHP’li Belediye Meclis üyeleri, ‘İnşaatın durdurulması ve yeni imar planının yapılıncaya kadar ihale işleminin de iptaline karar verilmesi gerektiğini’ hatırlatarak, şunları söylediler:

WhatsApp Image 2022 04 20 at 17.18.34

“İlgili alanda Samsun Büyükşehir Belediyesi “ Kitap Kafe ve Çevre Düzenlemesi Yapılması işi “ için ihale işlemlerinin yapıldığı, söz konusu parsel üzerinde inşaat faaliyetlerine başlanılmıştır. Söz konusu alan için imar planı iptal edilmiş olduğundan taşınmaz üzerinde yapılaşma faaliyetlerinin İmar Kanununu 32. Maddesi gereğince durdurulması gerekmektedir. Ayrıca yeni imar planı yapılıncaya kadar ihale işleminin iptaline karar verilmesi gerekmektedir. Hal böyle iken mahkeme kararları taraflara tebliğ edilmişken, müteahhit firma inşaat ruhsatı dahi olmadan halen çalışamaya devam etmektedir.

SBB ve Atakum Belediyesi CHP Meclis üyeleri olarak inşaatın durdurulması için 19/04/2022 tarihinde SBB dilekçe ile başvurarak inşaatın durdurulması gerektiği talebimizi mahkeme kararı eşliğinde teslim etmiş bulunmaktayız. Lakin 20/04/2022 tarihinde Atakum Belediye Başkan Vekili Atakum Bl Meclis üyemiz Dilek ÇINAR, Meclis Üyemiz Eray OCAK ve Atakum ve SBB Meclis üyeleri Atila TEKCAN ve Hasan İPEK olarak inşaat sahasında yaptığımız inceleme de yalı kafe alanın da ağaçların kesildiği, 3000 M2 alanda 1,5 Metreye yakın kazı yapıldığı ve halen İş Makinaları ve Kamyonlar ile çalışmalara devam edildiği, çalışanların elinde inşaat ruhsatlarının olmadığı, inşaat sahasında herhangi bir levha, v.s bulunmadığı gözlemlenmiştir. İş gören yüklenici firma yetkilisi yer teslim tutanağının yapıldığı işe başladıklarını beyan etmişlerdir.

WhatsApp Image 2022 04 20 at 17.18.35 2

Sonuç olarak Yalı Kafe alanında bulunan imar parselleri için nazım ve uygulama ve imar planları iptal edilmiş olduğundan İmar Kanunun 32. Maddesi gereğince Samsun ili, Atakum ilçesi, 8339 ada sayılı taşınmaz üzerinde tüm yapılaşma faaliyetlerinin acilen durdurulması gerekmektedir. Mevcut alan şu anda plansız alandır ve yapılan inşaat faaliyeti kaçak hükmündedir. Yapılan inşaat faaliyetinin yasal dayanağı yoktur. Kimse hukuktan üstün değildir. Biz yaptık oldu anlayışı ile yapılan işlere göz yummamız imkansızdır. Söz konusu taşınmaz da acilen İmar Kanununun 32. Maddesi gereğince yapı tatil zaptı tutulması gerekmektedir. Mahkeme kararları ivedilikle yerine getirilmelidir. Mahkeme kararlarının uygulanması için gerekli işlemlerin yapılmaması halinde ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağımızı, hukuki ve cezai sorumluluk açısından tüm yasal haklarımızın kullanılacağını ihtaren beyan ederiz.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BİR AKP KLASİĞİ!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!