İBB Teftiş Kurulu, kurumun AKP tarafından yönetildiği dönemde 34 kişiye 61 milyon 499 bin 893 TL burs verildiğini tespit etti. Usulsüz olarak verilen burslarla ilgili savcılığa başvuruldu.
İBB‘nin AKP döneminde, aralarında AKP Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya, AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender İlhan ve eski AKP Milletvekili Ravza Kavakçı Kan‘ın da bulunduğu isimlere kurumda çalışıyor gibi gösterilip verilen yurt dışı eğitim bursları ile ilgili tartışma sürüyor.
Eski AKP Milletvekili Ravza Kavakçı Kan konu ilk gündeme geldiğinde hakkındaki iddiaları yalanmış ve yaptığı açıklamada “2008 yılında İBB bünyesinde çalışan personele İBB yönetimi tarafından çalışanlardan uygun şartları taşıyanlara burslu olarak yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapma imkânı verileceği duyurusu yapıldı. GRE, GMAT gibi imtihanlardan başarılı olanlar ile her bir üniversitenin diğer başvuru şartlarını taşıyanlar belirlendi. Nihayetinde, uygun adaylarla yapılan mülakatın ardından yurtdışı eğitimi için burs almaya hak kazanan 39 kişi arasında bulundum” açıklaması yapmıştı.
38 KİŞİ İNCELENDİ
İBB Teftiş Kurulu da bu açıklamadan yola çıkarak İBB şirketlerinin verdiği burslar ile yurtdışına eğitim için gönderilen diğer 38 kişiyi mercek altına aldı.
Yurtdışı Eğitim Sözleşmeleri’ne uygun hareket edilip edilmediği, yurtdışına eğitime gönderilmelerinin ve sonrasında yapılan iş ve işlemler ile mecburi hizmet şartlarına uyulup uyulmadığı, taraflara haksız ve yersiz bir ödemede bulunulup bulunulmadığı incelendi.
61.4 MİLYONLUK BURS ÖDEMESİ
Müfettişlerin incelemesi sonucu burs verilen 38 kişiden 2’sinin İGDAŞ, 6’sının Kültür AŞ, 3’ünün İSFALT AŞ, 6’sının İSBAK AŞ, 5’inin ULAŞIM AŞ, 5’inin İDO AŞ, 5’inin İSTAÇ AŞ, 5’inin KİPTAŞ ve 1 kişinin de BELBİM AŞ gelirleri ile bursiyer olarak yurt dışına gönderildiği tespit edildi.
İBB şirketlerine raporlar gönderilerek bilgi istendi. O dönem İBB şirketi olan İDO AŞ, 2011 yılında özelleştirildiği için bu şirket tarafından yurtdışına gönderilen 5 kişi hakkında inceleme yapılamadı.
Geri kalan İBB şirketlerinde yapılan inceleme sonucunda 34 bursiyere TCMB döviz alış kuruna göre toplam 61 milyon 499 bin 893 TL ödeme yapıldığı hesaplandı.
Teftiş Kurulu’nun raporu üzerine cumhuriyet başsavcılıklarını suç duyurusu yapıldı.
HANGİ ŞİRKET NE KADAR ÖDEDİ?
O dönem şirketlerin bursiyerlere yaptığı ödemelerin tablosu da şöyle:
İGDAŞ: 2 bursiyere 341 bin 743 dolar, 35 bin 417 TL
Metro İstanbul: 6 bursiyere 890 bin dolar, 277 bin 564 TL
Belbim A.Ş: 1 bursiyere 85 bin 849 dolar, 33 bin 388 TL
İsbak AŞ: 6 bursiyere 490 bin 261 dolar, 87 bin 945 euro, 335 bin 253 TL
Kiptaş A.Ş: 5 bursiyere 634 bin 945 dolar, 128 bin 247 euro, 69 bin 328 sterlin, 349 bin 568 TL
İsfalt A.Ş: 3 bursiyere 288 bin 387 dolar, 85 bin 277 TL
İstaç A.Ş: 5 bursiyere 755 bin 759 dolar, 186 bin 791 TL
Kültür A.Ş: 6 bursiyere 472 bin 722 dolar, 86 bin 913 euro, 108 bin 225 sterlin, 299 bin 393 TL
İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ İBRAHİM ÖZKAN: “İBB, SADECE HAKKI OLAN PARAYI GERİ İSTİYOR…”
AK Parti döneminde, İBB’den verilen burslara ve yapılan usulsüzlüklere tepkiler çığ gibi büyüyor.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Milletimizin parasını çarçur eden, kul hakkı yiyen, hangi unsur varsa açığa çıkarılacak, hesabı sorulacak. Var mıdır başka? Vardır. Hepsi yavaş yavaş gündeme alınıyor. Soruşturmaları yapılıyor. Öyle kibirli kibirli konuşacaksınız, ahlaki hiçbir değeri önünüze koymadan herkese çamur atacaksınız ama hayatınız pislik içinde olacak. Bunlara müsamaha göstermeyeceğiz. Devamı gelecek.” ifadelerini kullanmıştı.
İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da, AKP döneminde İBB’den usulsüzce alınan burslara tepki gösterdi. TELE 1 ekranlarında Betül Begümhan Aydoğan‘ın sunduğu Gün Ortası programının konuğu olan İbrahim Özkan, dev bütçeli İBB burslarının detaylarını anlattı.
“UĞRAMADIKLARI ŞİRKETLERİ MİLYONLARCA LİRA ZARARA SOKMUŞLAR“
AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı Kan’ın, AKP dönemindeki İBB’den aldığı binlerce doları da hatırlatan Özkan; “Şirketlerin eğitim bursu vermesi doğaldır, asıl mesele eğitim dönüşü bu personellerden maksimum faydanın alınabilmesidir. Bunlar, o tarih aralıklarında maaşlarını da almışlar ama zorunlu hizmetlerini gelip yapmamışlar.” dedi.
AKP İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya‘nın, İBB iştiraki İSBAK‘ın mühendis kadrosunda göründüğünün altını çizen İbrahim Özkan, “Normalde şirketlerin yönetim kurulu kararında destek verilecek öğrencilerle ilgili yönetim kurulu karar Mayıs ayında alınıyor. AK Partili Fatma Betül Sayan Kaya için bu karara gerek görülmemiş. İşe başlama tarihi olan 14 Kasım 2008’de burs başvurusu da kabul edilmiş. Yani aynı gün. Allahın ne kadar da şanslı kulu.” Dedi.
Sayan ailesinin devletin birçok kademesinde görevde bulunduğuna dikkat çeken Özkan konuya yönelik açıklamalarına şöyle devam etti:
“O dönemden hazırlanmışlar aslında ve onlar yüzünden İSBAK şirketi zarara uğratılmış. Ama sütten çıkmış ak kaşık misali kendi ulaştırma bakanlıklarının karla mücadeledeki başarısızlığını sayın İmamoğlu’nun balık yemesine indirgeyen twitler atıyorlar.
AKP’li Fatma Betül Sayan Kaya’nın, İBB’den almış olduğu eğitim bursunun bugünkü değerinin 1 milyon 200 bin TL olduğunu vurgulayan Özkan, “bunlar İBB Teftiş Kurulunun raporları, 6 Aralık 2021’de de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. İBB parasını geri istiyor çünkü İBB’nin hakkı bu para…” dedi.
İBB’nin, AKP Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender İlhan’dan da parasını geri istediğini ve suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Özkan,
Rabia İlhan Kalender’in AK Parti’nin internet sitesinde yer alan özgeçmiş bilgilerinde çeşitli görevlerde yer aldığı ve ve bu nedenle şirkette hiçbir zaman çalışmadığını, zorunlu hizmetini hiçbir zaman yapmadığını açıklayan Özkan, burs sözleşmesi kapsamında Kalender için şirket bütçesinden 671 sterlin, 9 bin 940 dolar, 123 bin 722 lira ve 128 bin 247 euro yani bugünkü kurla 2 milyon TL’nin çok üzerinde masraf ödendiğinin raporlara yansıdığını belirtti.
İSMET YILDIRIM HAKKINDA DA SUÇ DUYURUSU…
Özkan, Rabia İlhan Kalender’in KİPTAŞ A.Ş.’ye o dönem KİPTAŞ Genel Müdürü olan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın onayı ile 5 Şubat 2007’de işe girişinin yapıldığını belirtti.
Bunları biz kamu vicdanına açıklamakla mükellefiz diyen Özkan, “İBB sadece usülsüz burs alan kişiler hakkında değil garantörleri hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. İsmet Yıldırım da bunlardan biridir” dedi.
İBB Teftiş Kurulu’nun önceki döneme ait yolsuzlukları soruşturduğu yaklaşık 50 dosyaya yönelik bir dava açıldığını şu ana kadar duymadık diyen Özkan, 1-2 tane sembolik incelenen konuda da usülsüzlük yoktur denilerek dosyaların rafa kaldırıldığına dikkat çekti.