Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 15 Pazartesi günü sosyal medya hesabı üzerinden açıkladığı tabloya göre 8-14 Şubat tarihleri arasında başta Trabzon olmak üzere, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki iller haftalık vaka sayılarında Türkiye geneli oranında liste başı oldu.
Açıklanan tabloya göre, Doğu Karadeniz Bölgesinde haftalık vaka sayıları Trabzon’da 100 bin kişide 228,08, Rize’de 100 bin kişide 202,44, Ordu’da 100 bin kişide 194,42, Giresun’da 100 bin kişide 184,34 olarak gerçekleşti.
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki bu illeri yine aynı bölgeden Gümüşhane’de 100 bin kişide 97,18, Artvin’de 87,42 ve Bayburt’ta 100 bin kişide 60,71 olarak izledi.
Trabzon’un liste başı oluşu ‘ Bize Her Yer Trabzon!’ sloganını hatırlattı! Gerek sosyal medya kullanıcıları gerekse uzmanların konu üzerindeki yorumlarından yola çıkarak Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu’da ki Covid-19 vaka artışlarının sebebini bulmaya çalıştık.
Diğer illerden farklı olarak bu bölgede orantısal rakamların fazla çıkmasının sebebi ne olabilirdi? Uzmanların söylediği gibi, ”yöre insanı hafta sonu yasaklarında rahat davranmak için Cuma akşamından köylerine gidiyor ve orada komşuları ile yakın temasta bulunuyor” ifadesi yeterli olmasa gerek.
Bir yanda salgın tedbirleri kapsamında hafta içi saat 21’den sonra sokağa çıkış sınırlandırılması, bir yanda hafta sonu sokağa çıkış sınırlandırılması yaşanırken İktidar Partisi AKP’nin kalabalık kongre yapıyor olması; vatandaşların tedbirleri gevşetmesine sebep olduğunu söylemek mümkün. Doğu Karadeniz Bölgesi insanları gelenekçi bir yapıya bağlı olmalarından ötürü, düğün-cenaze ve taziye konularına daha fazla önem vermesi salgının yayılmasında önemli bir zafiyet olarak karşımızda duruyor. Yakın zamana kadar o bölgede havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yöre insanın hareket alanını artırmıştır. Zaten hareketli bir bölge olan Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu’da ki nüfus yoğunluğu ve bu nüfusun birbirine mesafe olarak yakınlığı teması artırdığı gibi, bulaşın artmasında da önemli rol aldığını düşünmekteyiz.
Yakın zamanda bahsi geçen bölgede havaların aniden soğuması da Covid-19 virüsünün artış göstermesinde etkili olabilecek diğer bir nedendir. Ancak en büyük neden bölge insanında var olan öz güven anlayışı ile ortaya çıkan “bana bir şey olmaz” düşüncesinin hakim olması ve maske-hijyen ve mesafe kuralının yeterince uygulanmayışı olarak söylemek mümkündür.
Konuyla ilgili bir de uzmanlar ne demiş, onu inceleyelim…
Prof.Dr. Tevfik Özlü: ”Açıklanan tablo bizim için sürpriz değil”
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle yöre insanının bir çoğunun Cuma günü akşamı itibariyle köylerine gittiğini ve orada komşu ve akrabaları ile bir araya geldiğini belirterek vaka artışlarında bu durumun etkili olduğunu söyledi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki illerin haftalık vaka sayılarında Türkiye genelinde ilk sırayı almasını değerlendiren Özlü, açıklanan tablonun kendileri için bir sürpriz olmadığını belirtti.
PROF. DR. AYDIN: BU RAKAMLAR KURALLARA UYULMADIĞININ GÖSTERGESİ
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilerine göre, 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında Covid-19 vaka sayılarının en yüksek olduğu iller sıralamasında Karadeniz Bölgesi’nin yer almasını detaylı değerlendirdi.
Prof. Dr. Aydın, rakamların yüksek olduğunu daha öncede dile getirdiklerini belirterek “Kasım ayında gelen sayıların çok yüksek pozitiflikleri vardı. Alınan ve genişletilen kısıtlamalar nedeni ile de bu sayımız yüzde 15’e kadar düşürülmüştü. Son haftalarda yüzde 15 ve 25 sayıları arasında değişim gösteriyordu. Ama bu rakamların çok yüksek olduğunu çeşitli platformlarda da söylemiştim. Bunun nedenleri bulaşın devam ettiğinin başka türlü bir ifadesidir. Yani solunum yolu ile konuşmayla dışarıya attığımız damlacıkların taşıdığı virüsle damlacıkların bulaştığı. Yani maske, mesafe ve hijyen kuralına iyi uyulmadığının bir göstergesi. O nedenle ben bu uyulması gereken kişisel ve toplumsal kuralların daha sıkı denetlenmesi gerektiğine inanıyorum özellikle bu bölgede. Umuyorum insanlarımız da bu rakamları görünce ortaya çıkan bu paniğin toplumu uygun davranışlara yöneltsin” dedi.
Aydın, açıklamalarına şöyle devam etti:
‘’ Kasım ayında çok ciddi bir dalga yaşadık. Alınan önlemlerle beraber Ocak ayı itibariyle de belli bir düşüş yaşadık. Karadeniz bölgesi öğretim üyeleri olarak arkadaşlarımızla iletişim halindeyiz. Ocak ayının ilk haftasından itibaren kademeli olarak bir düşüş yaşadık. Bu yayınlanan tablo Kasım ayında yayınlansaydı eğer durum çok daha kötü olabilirdi. Virüsün bulaşmasını engellemenin en kolay yolu maske kullanımı. Cerrahi maskelerin kullanımında ya uygun maskeye ulaşma sorunumuz var ya da maskelerimiz virüsü önleme konusunda pek yeterli değil. Kullanılan maske üç katlı olmak zorunda. Önce maske sorununu çözüp doğru maskeyi kullanmalıyız.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda küçük gurupların bir araya gelmesinin riskli olduğunu biliyoruz. Hangi nedenle olursa olsun toplanmak risk taşıyan bir eylem. Bölgemizdeki bu rakamları sadece cenaze, düğün gibi eylemlere bağlayamayız. Bunlar bir etkendir. Ama tek neden değildir. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına mutlak suretle dikkat etmeliyiz. ‘’