”Açılma süreci kademeli olmalı!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’ndan ayrılmasıyla gündeme gelen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ile KLİMİK Derneği Genel Sekreteri ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 1 Haziran’da başlanacak olan normalleşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Alpay Azap ile Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 1 Haziran’da başlayacağı duyurulan açılma sürecinin kademeli şekilde olması gerektiğini ifade etti.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Prof. Dr. Alpay Azap, toplumda oluşan yanlış algı ve yoğunluk nedeniyle Bilim Kurulu’ndan ayrıldığını söyledi. Açılma sürecinde geçen yıl yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Azap, “Aynı anda her yer açılmamalı ve mutlaka kademeli açılma olmalı. Bölgesel olarak her ilin hatta her mahallenin verileri kontrol edilmeli. Yerellerde hasta sayısı, virüsün bulaşma dinamikleri, kimlerin daha çok virüsten etkilendiği, kimlerin daha çok virüsü bulaştırdığını tespit ederek açılma adımları atılmalı” diye konuştu.

Prof. Dr. Azap “1 Haziran’da tedbirlerin büyük oranda kaldırılacağı açıklandı. Açılma nasıl olmalı?” sorusuna şöyle yanıt verdi: 

Geçen seneki gibi olmamalı, birden bire her yer açılmamalıyız. Mutlaka kademeli açılma olmalı. Bölgesel, her ilin hatta mahallenin verileri kontrol edilmeli. Hasta sayısı, virüsün bulaşma dinamikleri, kimlerin daha çok etkilendiği, kimlerin daha çok virüsü bulaştırdığı bilinmeli. Yerelde bu işin kontrolü hem en kritik hem de en zor olan. Bunu yaptığınız zaman tüm ülkeye aynı kuralı dayatmamış olursunuz.

Örneğin, bir şehirde vaka sayı yüz binde 10’sa ama Türkiye’de yüz binde 120’yse o şehirde okullar açılmalı. Yerelden elde edilecek verilere göre o yerele özgü tedbirlerin o yerele özgü süreler boyunca hayata geçirilmesi lazım. Mesela yaz aylarında tatil beldelerine doğru bir hareketlilik ve göç olacak. Tatil şehirlerinde alınacak önlemler ile öğrenciler, memurlar gittiği için boşalan büyükşehirlerde alınacak önlemlerin aynı olmaması gerekiyor. Kademeli, yavaş yavaş, tüm verileri yakından ve yerelleri dikkatle izleyerek açılma adımları atılmalı.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise “Açılma dönemi nasıl olmalı?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi: 

Kapanmanın etkisini gördük. Her önlem aslında bir miktar enfeksiyon oranını azaltıyor. Şu anda İstanbul’da belirgin bir azalma var. Covid-19 ‘a ayrılan yataklar azaldı. Yeterince aşı yapmadığımız için şu an tekrar açılırsak geçtiğimiz mart ayındaki gibi tekrar vaka sayısında bir artışla karşı karşıya kalabiliriz. O nedenle haziran ayını biraz daha yavaş açılarak geçirebiliriz. Kongreler, kalabalık toplantılar ve düğünler için önümüzdeki ay çok erken. Haziran ayını biraz daha dişimizi sıkma ayı olarak görmeliyiz. Aşıların büyük oranda 15 Haziran’dan sonra geleceği söyleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”Açılma süreci kademeli olmalı!”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!