ADALET, YARGILANIYOR…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DİAYDER davasında geçen hafta mütalaasını açıklayan savcı; İBB yöneticisi Yavuz Saltık için 15 yıla kadar hapis talep etti. Karar duruşması yarın yapılacak…

image 7

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık’ın Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle ‘örgüte yardım’ suçlamasıyla yargılandığı davada savcılık esas hakkındaki mütalaasını 15 Eylül’deki duruşmada açıklayarak, karar duruşmasını 22 Eylül Cuma gününe ertelemişti. Karar duruşması yarın saat 10’da Çağlayan Adliyesi’nde yapılacak…

Savcı, İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) başlattığı özel teftişe dayanak gösterilen 4’ü tutuklu 23 imamın yargılandığı Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) davasında tanık olarak dinlenen İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık hakkında  15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada mütalaasını açıkladı. Savcı, Saltık’ın “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 15 yıla kadar hapsi istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Saltık son savunmasında “Benim nezdim de İBB’nin yönetiminin yargılandığını düşünüyorum” dedi. Mahkeme, davaya ilişkin kararını yarın (cuma) açıklayacağını bildirmişti.

15 Eylül’de yapılan duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını dosyaya sunduğunu söyledi, ancak mütalaayı okumadı. Saltık’ın avukatlarından öğrenildiğine göre, savcı Saltık’ın ‘bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardım etmek’ suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Saltık’a savunmasıyla ilgili süre isteyip istemediği soruldu. Süre istemeyen Saltık şunları söylemişti:

“İBB sosyal hizmetler daire başkanı olarak görev yaptığım yıllar içinde yapmış olduğum sosyal politikalarla ilgili karşınızdayım. İBB tarihinin ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sosyal politika anlamında yoksullara en büyük bütçe ayırmış yönetiminde bu suçlamayla yargılanmak şereftir. Yargılanmamla ilgili derneğin suçlu olup olmadığı bizim görevimiz değildir. Mazlumun kimliğine meşrebine bakmayız, yoksul mu değil mi ona bakarız.

Bu suçlamayla yargılanmak bana zuldür, beni yetiştirenlere karşı haksızlıktır. Sosyal politikanın ruhu gereği olan işlemler dışında başka hiçbir şey yapmadım. İBB’ye leke getirecek hiçbir işe imza atmadım. Bu davada ben yargılanmıyorum. Türkiye cumhuriyeti tarihinin en büyük sosyal politika hamlesine imza atanlar yargılanıyor. ‘Benim bahçeme niye girdiniz’ diyenlerin yüzünden yargılanıyorum. Beni buraya getirenen siyaset olduğunu biliyorum. Burada İBB’nin sosyal politikası yargılanıyor, yoksullar yargılanıyor burada.

Dinlediğiniz tanıklardan bazıları beni tanımıyordu. Yurtdışı çıkış yasağı gibi tacizlerle karşılaştım. Burada ne karar verilirse verilsin içim rahat. Bu şehrin yoksuluna yardım etmek suçsa, yardım ettiğiniz kişilerden bazıları kriminalse bu dairede görev yapmış herkesi buraya getirmek zorundasınız, rahmetli Kadir Topbaş da dahil olmak üzere. Ben yardım ettiğimde mi suç oluyor? Daha önce de yardım almışlar, üstelik devletin bütçesinden yardım almışlar, market kartı da değil.

Benim bu mahkemeden beklentim beraat kararı verilip verilmemesi değil, alnıma leke sürmek isteyenleri allaha havale ediyorum. Biz kimsesi olmayanların, düşkünlerin, yoksulların, romanların, kürtlerin, abdalların kimiyiz. Benim nezdimde İBB yargılanıyor. Vallahi de billahi de bildiğim yoldan geri dönmeyeceğim.”

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamalarından sonra İstanbul Başsavcılığı tarafından İstanbul 34.üncü Ağır Ceza Mahkemesi’de zaten yargılanan DİAYDER üyeleri hakkında bir iddianame daha hazırlandı. Yargılanan kişilere İBB’de çalışan gassallar da eklenmişti. İddianamedeki suçlamalardan öne çıkan DİAYDER üyelerine dağıtılan 150 liralık yardım kartlarıydı. 

Davanın iddianamesiyse bugüne kadar yürüttüğü siyasi ceza davalarıyla adını duyuran hâkim Akın Gürlek’in başkanı olduğu İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Gürlek, davanın ikinci duruşmasında İBB çalışanı iki kişiyi tanık olarak dinlemiş, aynı duruşmanın ara kararında bu kişilerin hakkında iddianame düzenlenmesi için suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. 

Dava sürerken mahkeme başkanı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Adalet Bakan Yardımcısı olarak atandı. Gürlek’in heyetindeki Ferhat Şahin de mahkemenin yeni başkanı oldu.

İBB yöneticilerinden Yavuz Saltık hakkında da ‘örgüte yardım’ suçlamasıyla dava açılmış, bu dava da ayrı olarak yine aynı mahkemede görülmeye başlamıştı. 

Bu iki dava Soylu tarafından yakından takip edilirken, Ekrem İmamoğlu hakkında görevinden uzaklaştırılarak, yerine yeni bir ismin getirileceği iddialarıyla da ilişkilendiriliyor…

Söz konusu davanın ayrıldığı ana DİAYDER davasındaysa henüz esas hakkındaki mütalaa açıklanmadı.

YAVUZ SALTIK KİMDİR?

image 8 edited

Danışman, gazeteci yazar, İstanbul BŞ Belediyesi Özel Kalem Müdürü. 1972 yılında Trabzon’da doğdu. Mersin Üniversitesi Pazarlama Bölümü’nden mezun oldu. Araştırma şirketlerinde Araştırma Uzmanı, Saha Müdür Yardımcısı olarak çalıştı.

2002-2010 yılları arasında belediyelere danışmanlık hizmeti verdi. Ulusal dergi ve gazetelerde Sports Marketing, Sporda Şiddet ve Fanatizm, Türkiye’de Taraftarlık anlayışı konularında araştırmaları ve makaleleri yayınlandı.

ARI Hareketi, KA-DER, International Republican Institute  (IRI), National Democratic Institute (NDI) Konrad Adenauer Vakfı ve Toplum ve Demokrasi Derneği’nin çalışmalarında eğitimci olarak yer alan, Yavuz Saltık, 2011-2013 yılları arasında STAR Gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2009-2015 yılları arasında Turkish Grorund Services (TGS) şirketinde Basın Müşaviri olarak görev yaptı.

Beylikdüzü Belediyesi’nde 2014-2019 yılları arasında Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun özel kalem müdürlüğünü yapan Saltık, İBB’de Muhtarlıklar Daire Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Trabzon Fikir Kulübü Kurucu üyesi ve Avrupa ile Dialog Derneği üyesi olan Yavuz Saltık, evli ve 2 çocuk babasıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ADALET, YARGILANIYOR…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!