featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türk-İş’ten Satın Aldığı Eğitim Merkezi ve Arazisi Üzerine Yapacağı Proje Tepki İle Karşılandı.

Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yıkım çalışması yapması ve arazi üzerinde ki ağaçları kesmesi, çevreciler tarafından protesto edildi.

IMG 20211118 WA0024

SAM-ÇEP-Samsun Çevre Platformu, TMMOB-Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Samsun İl Koordinasyon Kurulu, Trabzon Düşünce Ve Kültür Platformu Samsun Koordinatörlüğü, Atakum Kent Konseyi ve Kuzey Kültür Evi’ninde aralarında bulunduğu çok sayıda Çevre örgütü ve sivil toplum kuruluşları bugün Samsun Atakum’da bulunan Türk-İş Eğitim Merkezi önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenlediler…

Basına ve Kamuoyuna yapılan açıklamada:

“Türk-İş’te Ağaç Katliamına ve İnşaat Rantına Karşı Tek Yürek!” Sloganı ile yapılan açıklamada:

Bölgeye adını veren Türkİş  Eğitim Merkezi, 32 yıllık bir tarih; bahçesinde bulunan nefes alanı güzelim ağaçlar ile birlikte bir celsede katliama uğradı. Tıpkı ülkemizin dört bir yanında ardı ardına yaşanan doğa, çevre, ağaç, tarih katliamları gibi.
Peki neden? Sadece Türkiye’de değil, dünyada önemli bir yere sahip olacağını iddia ettikleri bir kütüphane inşaatı için! Aslında kütüphane bahane, ticari alan üzerinden rant şahane.” denildi.

Çevre Örgütleri Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’i de eleştirerek; Aslında Kütüphanenin bir bahane olduğunu ve asıl maksadın inşaat ve rant olduğunu savunan çevre örgütleri; Bu alanın AVM ve ranta açılacağını savunarak; tepkilerini dile getirdiler. Yapılan açıklamada şöyle denildi.

“Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa Demir’in; “Kütüphanenin yapılacağı alan ticari lokasyon olarak da Samsun’un en kıymetli yeri. Raylı sistem kütüphanenin hemen önünden geçiyor. Diğer ulaşım arterleri de Alparslan Bulvarı ve İsmet İnönü Bulvarı’ndan geçiyor” açıklamaları gerçek niyetlerini ortaya koyuyor.

IMG 20211118 WA0023

Aslında kütüphane bahane inşaat – ticaret rantı şahane.

Çünkü yıkılan bina 2 bin metrekare alan üzerinde ve toplamda 5 bin metrekare civarındayken, Ekim Ayında Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararla yeni proje; altı ticarethane olmak üzere 7 katlı ve toplamda 30 bin metrekare inşaat alanı öngörülüyor. Yani örneklerini hemen her yerde çokça gördüğümüz “altı dükkan üstü ibadethane” külliye mantığının kütüphane versiyonu olması bakımından Türkiye’de, belki de Dünya da ilk örnek olabilir.

Bulunduğumuz aks üzerinde Citymall AVM, Medical Park Hastanesi, Samsun Külliye Kütüphanesi ve devamında devasa bir market… Peki bu kadar büyük bir inşaatın yaratacağı trafik yoğunluğu Türkiş Kavaşağını ne hale getirecek?

Türkiye’nin en büyük emek örgütü durumunda olan Türkİş’in eğitim tesislerine “kamulaştırma” adıyla el konulması ve Türkİş örgütlülüğünün buna karşı duramaması da ülkenin içinde bulunduğu durumun başka bir göstergesidir.

Atakum’da Yalı Kafe yıkıldı, Seyir Tesisi kelepir fiyattan satıldı. Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Amisos Kafe ve Sevgi Gölü tesislerini 10 yıllığına kiraladı. Elindeki tesislere sahip çıkmayan bir belediye buraya nasıl sahip çıkacak?

Türkİş binasının yıkılması sadece bir mülkiyetin el değiştirerek yeni rant alanı yaratılması değildir. Atakum’un ve Atakum’luların anılarını, bahçesinde bulunan 20 yıllık çam ağaçlarının dallarına konan kuşların yuvalarını, köklerinde yaşayan börtü böceğin evlerini de yerle bir etti.

1982’de yapılan binanın yıkılarak ticari alan görünümlü kütüphaneye dönüştürülme kararı sadece bir yerel yönetim kararı olarak uygulanamaz. Bu karar hukuken de sakat bir karardır.

İklim değişikliğinin, kuraklığın, hava kirliliğinin bu kadar önemsendiği, ağaçların bu konuda kurtarıcı rol aldığı uzmanlar tarafından seslendirilirken, üstelik şehirde her yer beton yığını olmuşken tek tük kalan ağaçlarında kesilerek yok edilmesini akılla, vicdanla bağdaştıramıyoruz.

Bu konuda açılacak davaların takipçisi olacağımızı ve gerekirse meslek odalarımız, kurumsal yapılarımız üzerinden bu davalara müdahil olacağız, Atakum’un, Atakumluların, kurdun, kuşun, karıncanın, ağaçların da yaşam hakkını herşeye rağmen korumaya, savunmaya devam edeceğiz.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin yaptığı bu yıkımı esefle kınıyor,  DOĞAYA, YAŞAMA, İNSANA önem verilen günleri bu güzel kente ve bu kentin güzel insanlarına getirmek için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğimizi ilan ediyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BİR AKP KLASİĞİ…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!