CHP’Lİ KAYA,BÜLENT ECEVİT’İN MİRASINI SORDU!…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in ‘Türk Hacılarının hizmetinde kullanılması şartıyla’ devlete bağışladığı dedesinden kalma Suudi Arabistan’da ki arazinin akıbetini sordu.

Ahmet Kaya TBMM Genel Kurul 3 11.11.2021 scaled

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in Türk Hacılarının hizmetinde kullanılması şartıyla devlete bağışladığı dedesinden kalan Suudi Arabistan’daki araziyi Meclis gündemine taşıyarak, “16 yıldır AKP hükümetinin konuyla ilgili herhangi bir ciddi adım atmamış olması Ecevit’in Türk Hacıları için bağışladığı arazinin sumen altı edildiği iddialarını güçlendirmektedir.” dedi.

“MAL BAĞIŞLAYAN İKİNCİ SİYASETÇİ”

CHP’li Kaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Merhum Bülent Ecevit’in, Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra mal varlığını devletine bağışlayan ikinci siyasetçi olduğuna dikkat çekerek, “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 13 Haziran 1937 tarihinde Trabzon’a gerçekleştirdiği ziyaretinde, “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime vermekle ferahlık duyuyorum. İnsanın serveti, kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha neler vermek istiyorum.” diyerek tüm mal varlığını canından çok sevdiği Türk Milletine bağışlama kararını vermiş ve bunu Trabzon’dan tüm ülkeye duyurmuştur. Merhum Başbakanımız Bülent Ecevit ise, Suudi Arabistan’ın Medine şehrinde büyük dedesi Hacı Emin Paşa’dan miras olarak kalan araziyi “Türk hacılarının faydalanacağı bir tesis yapılması” şartıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağışlamış ve Atatürk’ten sonra mal varlığından devletine bağışlayan ikinci siyasetçi olmuştur.” dedi.

“ECEVİT 2 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDEKİ ARAZİYİ TÜRK HACILARI İÇİN BAĞIŞLADI”

Bülent Ecevit’in annesi Nazlı Hanım’ın büyük dedesi olan Mekke Şeyhülislamı Hacı Emin Paşa’nın, Suudi Arabistan’da kutsal toprakların koruyucusu olarak görev yaptığı sürede kurduğu 5 vakıf, 2 medrese ve çok sayıda kütüphaneden oluşan ve yaklaşık 110 bin metrekarelik alanı kapsayan büyük bir külliyenin Bülent Ecevit’e ve yakınlarına kaldığını belirten Kaya, “Hacı Emin Paşa’dan kalan miras ile ilgili 1992 yılında İstanbul Şişli Sulh Hukuk Hâkimliği’nde açtıkları davayı 2005 yılında kazanmışlardır ve bunun üzerine Merhum Ecevit dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer’i ziyaret ederek mirastan kendi payına düşen kısmını Türk Hacılarının hizmetinde kullanılmak şartıyla devletimize bağışlamak istediğini söylemiştir. Ardından Cumhurbaşkanı Sezer’in talimatıyla dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve yardımcısı Mehmet Görmez konu hakkında Bülent Ecevit ile görüşerek Diyanet İşleri Başkanlığında gerekli girişimlerde bulunacaklarını söylemişlerdir.” dedi.

“TÜRK HACILARININ KONAKLAMA SORUNUNU ÇÖZECEKTİ”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, konunun üzerinden tam 16 yıl geçmiş olmasına rağmen ne Diyanet İşleri Başkanlığınca ne de Dışişleri Bakanlığı nezdinde herhangi bir somut adım atılmadığına dikkat çekerek, “Türk vatandaşlarımızın Hac görevi için gittikleri Suudi Arabistan’da yaşadıkları konaklama sorunları bilinmektedir. Merhum Başbakanımız Bülent Ecevit’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağışladığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hakkı olan bu arazinin hukuki yollarla Suudi Arabistan devletinden alınarak Türk Hacılarının hizmetine sunulması çok değerli ve önemli bir kazanım olacaktır. Türkiye’deki mahkeme kararının Suudi yönetimince kabul edilmiş olmasına rağmen değerinin yaklaşık 2 milyar dolar olduğu tahmin edilen taşınır, taşınmaz mallar ve bunlardan doğan hakların Suudi yetkililerince varislere devredilmemesi ve bunun üzerine AKP hükümetinin bugüne kadar konuyla ilgili herhangi bir ciddi adım atmamış olması Ecevit’in Türk Hacıları için bağışladığı arazinin sümen altı edilmeye çalışıldığı iddialarını güçlendirmektedir.” dedi.

“ECEVİT’İN BAĞIŞI SÜMEN ALTI MI EDİLİYOR?”

CHP’li Ahmet Kaya, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

  • 1- Rahmetli Başbakanımız Bülent Ecevit tarafından ‘Türk Hacılarının hizmetinde kullanılması’ şartı ile Devletimize bağışladığı arazinin akıbeti nedir?
  • 2- Rahmetli Ecevit tarafından devletimize bağışlanan ve bugünkü değeri 2 milyar dolar olduğu ifade edilen bu kıymetli arazi için Suudi yetkilileriyle görüşülmüş müdür? Görüşülmüşse sonuç nedir? Görüşülmemişse sebebi nedir?
  • 3- Arazi bağışının üzerinden 16 yıl geçmiştir. Bu süreçte ne konuyla ilgili ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Hangi adımlar atılmıştır? Atılmadıysa gerekçesi nedir?
  • 4-Rahmetli Ecevit’in Türk Hacılarının kullanımı ve rahatı için bağışladığı bu kıymetli arazi bağışı konusu AKP Hükümeti tarafından saklanmaya, sumen altı edilmeye mi çalışılmaktadır?
Bülent Ecevit doğum gününde anılıyor... 95 yıl önce bugün bir Karaoğlan  doğdu - Gerçek Gündem

NE OLMUŞTU?

Bülent Ecevit, Suudi Arabistan’da büyük büyük dedesi Medine Harem Şeyhi Hacı Emin Paşa’dan kalan araziyi Türk hacıların konaklaması koşuluyla devlete bağışlamıştı.

* Bülent Ecevit’in Anne tarafından büyük büyük dedesi Hacı Emin Paşa, Suudi Arabistan’da Medine Harem Şeyhi olarak görev yaptı. Mekke’de de 17 yıl şeyhülislam olarak görev yapan en Hacı Emin Paşa, Hz. Muhammed’den kalan bazı evkafı yönetti.

* “Hicaz” da ihrama girilen yerden Kabe’ye dek uzanan bölüm olan kutsal bölge Harem, Hacı Emin Paşa’nın tarafından yönetildi. Bu bölgeye medrese denilebilecek birkaç büyük kitaplığı da bulunan bir yer yaptıran Hacı Emin Paşa, Suudi Arabistan’da 5 vakıf oluşturdu.

* Mirasçıları yıllarca arazilerin aileye intikali için uğraştı. Ecevit kişisel olarak çaba harcamadığı halde varisler arasında yer aldığı için mirastan kendisine de pay düştü. Medine’nin Kapa Kapısı Mevkii’nde bulunan tapulu arazi ile ilgili dava sonuçlandı. Miras 47’ye bölündü.

* Büyük büyük dedesinden kalan mirası devlete bağışlamayı düşünen Ecevit, dönemin Cumhurbaşkanı Sezer’e danıştı. Mirasın Türk devletine ve Türk hacılarına bırakılmasının uygun olacağını düşündüğünü söyleyen Ecevit, Sezer’den izlemesi gereken yol için yardım istedi. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile konuşan Sezer, gerekenin yapılmasını istedi. Bardakoğlu da Ecevit’i ziyaret etti. Bağış için izlenmesi gereken prosedür ve tamamlanması gereken hukuki süreç ele alındı…

Eski Başbakan merhum Bülent Ecevit’in 10 Temmuz 2005 Tarihinde konu ile ilgili basına yansıyan bir demeci:

“Mirası bırakan dedem, Medine Harem Şeyhi Hacı Emin Paşa, Mekke’de de şeyhülislam denilebilecek bir görev yürütmüş. Bu görev esnasında Peygamberimizden kalan bazı evkafı da yönetmiş. Konu edilen arazisi üzerine, medrese denilebilecek bir veya birkaç büyük kitaplığı da bulunan bir yer yaptırmış. Bu kütüphane ve kütüphanelerin ise, aile vakfı tarafından yönetilmesini vasiyet etmiş. Bu vasiyet gereği çok değerli olduğu söylenen bu kütüphane veya kütüphaneleri de araştırmacıların hizmetine sunacağız.”

Ecevit, söz konusu mirası devlete bağışlama konusunda izlediği yolu anlatırken de, şu bilgileri verdi:

“Ben öteden beri bu miras hakkında bilgi sahibiydim. Mirasın diğer vârisleri kuşaklar boyu alabilmek için uğraşmışlar. Benim böyle bir uğraşım olmadı. Suudi ve Osmanlı hukuku gibi birçok karmaşık düzenlemelerle uğraşmak gerekliydi. Ben, bu mirasın Türk devletine ve Türk hacılarına bırakılmasının uygun olacağını düşünüyordum. Ancak, hukuken nasıl yapılacağını bilemiyordum. Bu nedenle hem Cumhurbaşkanı olarak, hem eski Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak, hem de titiz bir hukukçu olarak Sayın Ahmet Necdet Sezer’e danışmayı en doğru yol olarak gördüm. Kendisini ziyaret ettim ve bu mirası nasıl bağışlayabileceğim konusunda bana yol göstermesini istedim.

Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanı, hem Cumhurbaşkanı, hem hukukçu olarak hemen ilgilendi.

Konuyu Diyanet İşleri Başkanımızla da görüşmüş. Onlar da hemen harekete geçtiler. Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Bardakoğlu ve ilgili daire başkanları beni ziyaret ettiler ve hukuki olarak izlenecek yol hakkında bilgilendirdiler. Şimdi bu işlemler yapılıyor.
Bu mirasın Türkiye’ye, Türk hacılara yararlı olması beni çok mutlu eder. Sayın Sezer’e ve Sayın Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’na ilgileri nedeniyle teşekkür ediyorum.”
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’Lİ KAYA,BÜLENT ECEVİT’İN MİRASINI SORDU!…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!