GECE YARISI, ZAM YAĞDI…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP Hükümeti, kaşıkla verip, kepçeyle almaya devam ediyor… Cep telefonu, vize ve pasaport harcı yatıracaklara kötü haber… KDV uçtu gidiyor… Temel ihtiyaçlar ise lüks oldu.

image 2
Mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi (KDV) oranları yeniden belirlendi. Kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı yüzde 20’ye, yüzde 8’lik KDV oranı ise yüzde 10’a yükseltildi. Daha önce 6 bin 19 TL olan yurt dışından getirilen telefon harçları ise 20 bin liraya çıkarıldı. Artışla birlikte temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaçlara da zam gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre; KDV, yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı.

Devlet bütçesinde önemli yer tutan KDV, bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşuyor. Bütçedeki en büyük kalem KDV’den sonraki en önemli iki gelir kaynağı ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisi.

Bu hafta TBMM’ye sunulan bir torba yasada 2023 için kurumlar vergisinin yüzde 20’den 25’e çıkarılması, motorlu taşıtlar vergisinin ise iki katına çıkarılması yer alıyordu.

SEÇİM SEBEBİYLE MART’TA YÜZDE 8’E İNDİRİLMİŞTİ, SEÇİM BİTTİ 18’E ÇIKTI.

Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV, Mart’ta yüzde 18’den yüzde 8’e inmişti. Bugün yayımlanan kararla, söz konusu ürünlerdeki KDV bundan yüzde 10 olacak. Bu zamla birlikte temel ihtiyaçlarda zam bekleniyor.

Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu oran yüzde 20 olacak.

Temel gıda ürünlerindeki KDV ise geçen yıl yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.

BAKAN SOYLU’NUN O SÖZLERİ YENİDEN GÜNDEM OLDU

İçişleri Eski Bakanı Süleyman Soylu, 5 Haziran 2021’de yaptığı bir konuşmada “Çatlayacaklar, kıskanacaklar, göreceksiniz. Temmuz ayından itibaren ülkemin ekonomisi öyle bir atağa kalkacak ki, öyle bir sıçrayacak ki, öyle bir büyüyecek ki… Her şeye burnunu sokan Amerika’sı da çatlayacak, patlayacak. Hazır mıyız buna?” şeklinde konuşmuştu. 2023 yıllının Temmuz ayında gelen zamların ardından sosyal medyada, Soylu’nun o sözleri yeniden gündem oldu.

YURT DIŞINDAN CEP TELEFONU ALMAK 20 BİN LİRA DAHA PAHALI

Türkiye’de cep telefonlarından alınan yüksek vergileri nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi veya Gürcistan gibi pasaportsuz girilebilen ülkelere gidip telefon aldıktan sonra IMEI kaydı yapmayı tercih ediyordu.

IMEI HARCI NE KADAR OLDU

Bu kararla birlikte ucuz cep telefonlarını yurt dışından getirip IMEI kaydı yaptırmak, 20 bin TL’lik tutar nedeniyle daha pahalıya gelecek.

Yeni harç miktarı bugünden itibaren geçerli olacak. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL’ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.

ŞANS OYUNLARINDAN ALINAN VERGİLERDE DÜZENLEME

Şans oyunları hasılatından alınan vergilerde ise spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde 10, at yarışlarında yüzde 14, diğer şans oyunlarında ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

NOTER, PASAPORT VE VİZE HARÇLARINA YÜZDE 50 ARTIŞ

492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karar kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Karara göre, trafik harçları kapsamında bulunan “sürücü belgesi harçları” yapılan artıştan hariç tutuldu. Yüzde 50’lik artış çalışma izni, ipotek, dava, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçlarını da kapsıyor.

TAPU HARÇLARINA YENİ ZAM

Konut fiyatının bedeli üzerinden alınan tapu harcında da yüzde 50 artışa gidildi. Şu an yüzde 4 olarak alınan tapu harcı yüzde 6’ya yükseltildi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ

Tüketici kredilerinde uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak.

BSMV, bankaların elde etmiş durumda bulundukları komisyon ve ücret kazanımları, sigorta şirketlerinin sigorta poliçeleri üzerinde göstermiş oldukları prim tutarlarından alınan vergiyi ifade ediyor.

OTOMOTİV

KDV artışı, otomotivi de kapsıyor.

Otomobillerden KDV de yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Böylece yüzde 80 ÖTV’li otomobillerde ki vergi yüzde 112’den yüzde 116’ya çıktı.

10 TEMMUZ’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince verilen Karar, 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GECE YARISI, ZAM YAĞDI…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!