İLBER ORTAYLI’DAN TEPKİ: “BÖYLE ABDESTE,BÖYLE PEŞKİR GELİR…”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sözcü Gazetesi’nden Ruhat Mengi’ye gündeme dair dikkat çeken önemli açıklamalarda bulundu.

Ilber Ortayli
Tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Erdoğan’ın mikrofon tuttuğu 10 yaşındaki çocuğun Kılıçdaroğlu’na “Hain” demesi üzerine “Andımız kalktığında bu halk sustu, böyle abdeste böyle peşkir gelir” diye konuştu.

Tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sözcü Gazetesi’nden Ruhat Mengi’ye dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Trabzon’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mikrofon tuttuğu 10 yaşındaki çocuğun CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “Hain” demesi üzerine konuşan İlber Ortaylı, “Andımız kalktığında bu halk sustu, böyle abdeste böyle peşkir gelir” dedi.

“Andımızın kaldırılmasına tepki göstermeyen halk şimdi kızıyor” diyen Ortaylı, “Öğrenci Andı’nın ortadan kaldırılması da zevzekliktir. Ne var, okulda Türk olduğunu söylüyor, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek diyor, bunu mu kaldırıyorsun?” dedi.

Tarihçi İlber Ortaylı, Trabzon’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mikrofon uzattığı 10 yaşındaki çocuğun CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na hakaret etmesi, arkasında yer alan bakanların buna gülmesiyle ilgili konuştu.

– Sayın Ortaylı, tartışması günlerdir bitmeyen bir konu; Trabzon’da Cumhurbaşkanı’nın uzattığı mikrofondan “Ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı’na hakaret eden” 10 yaşındaki çocuk olayı. Çocuk aslında hapiste olan babası için yardım istemek üzere oraya gitmiş. Çok beklenmedik gelişmelerin yaşandığı günlerdeyiz ama bu olayın toplumda yarattığı şaşkınlık çok büyük oldu, siz şaşırdınız mı, ne düşündünüz?

10 yaşındaki çocuklar siyasette kullanılmaz. Çocuğun durumu kullanılır, çocuklar açtır, okulsuzdur, korunaksızdır bu siyaset konusu yapılmalıdır ama çocuğun bizatihi kendine siyasi nutuk attırılmaz. Siz Atatürk’ün Andını kaldırmışsınız, sonra 10 yaşında çocuğu çıkarıp siyaset konuşturuyorsunuz, olmaz.

Siz Atatürk’ün Andını kaldırmışsınız, sonra 10 yaşında çocuğu çıkarıp siyaset konuşturuyorsunuz, olmaz. Böyle kel alaka siyasi laf, kendisinin bilmediği şeyleri tekrarlatıp gülmek zevzekliktir

lber ortayli

“ANDIMIZ’IN KALDIRILMASI ZEVZEKLİKTİR”

Fransa’da halk tepki gösterdi, Bakan gitti. Bizde Ata’dan dedeye kadar okuduğumuz Öğrenci Andı, “Siyasettir, çocuk siyasete karıştırılmaz” diyerek kaldırılıyor, 10’uncu Yıl Nutku kitaplardan çıkarılıyor ve hiçbir şekilde gereken tepki gösterilmiyor. Sonra “10 yaşında çocuk siyasete karıştırıldı” diye kızılıyor. 10 yaşında çocuğa kahramanlık şiiri okutturulur, Mehmet Akif Ersoy okutturulur, Ömer Bedrettin’in şiiri, Nazım Hikmet okutturulur. Güzel okursa alkışlanır, gülümsenir medeniyet budur. Böyle kel alaka siyasi laf, kendisinin bilmediği şeyleri tekrarlatıp gülmek zevzekliktir. Aynı şekilde 10 yaşında çocukların okumasının milli terbiye, yurttaşlık terbiyesi bakımından çok anlamlı olduğu Öğrenci Andı’nın ortadan kaldırılması da zevzekliktir. Bunları yaparak neyi ispat etmek istiyorsunuz, akıl kârı değil. Çocuklarla uğraşmayın, sağlığına, yemesine içmesine, tatil, spor yapmasına dikkat edin yeter.

– Andımız kaldırıldığında toplum ayağa mı kalkmalıydı?

Niye kalkmasın, kalkacak tabii. Ne var, okulda Türk olduğunu söylüyor, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek diyor, bunu mu kaldırıyorsun? Şimdi tepki gösteriliyor. “Böyle abdest alınan yerde, böyle peşkir gelir” atasözünü bilirsiniz.

Ilber Ruhat

Tarihçi İlber Ortaylı Adalet Bakanlığı’na tekrardan getirilen Bekir Bozdağ’a yönelik yorumlarda bulundu.

İlber Ortaylı’dan Bekir Bozdağ yorumu: Temizlemek dururken…

Fethullah Gülen’e en yakın isimlerden biri” olarak bilinen Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı’na tekrardan getirildi. Özellikle sosyal medyada tepkiler aralıksız devam ediyor. Siz nasıl yorumladınız?”

“FETÖ bitmeyecek mi” diyorsunuz, niye bitsin? Bu işlerden çıkar sağlayan, beleş geçinen, makam kapan insanlar var. Vazifeleri, misyonu, durumu, kalkınma düzeyi, tarihi birikimi itibarıyla Türkiye’nin bunlara fırsat vermesi çok garip. Şimdi bunu temizlemek dururken bu bir çıkıyor, bir iniyor. Demek ki kontrol edemediğimiz bir ülke bu ve insanlar bunun farkında değiller.

Üniversitede sınıfa girdiğin zaman onların kopyasıyla okula giren insanlar karşında oturuyor. Üniversitede bunu gördüm ben. Kopya çekerek girdiler, bu bilindi, açığa da çıktı, hukuk kararıyla belli oldu. ÖSYM Başkanı da bunun için görevinden atıldı, bunlar belli. Bu adamların ne olduğu her zaman biliniyordu, fevkalade kalitesizlerdi, hiçbir şey yapılmadı bunlara. Kopya çektiler, uzaklaştırma cezaları tatbik edilmedi. Şimdi böyle bir üniversite dururken neyin kıyametini koparacaksın?
 Yani tüm sorular çalınarak FETÖ’nün üniversitelere soktuğu öğrenciler üniversitede kopya çekince de korundular.

Evet, korunuyorlar. Bitiriyor, hakim de oluyor, her şey de oluyor. Kopya çekerken yakalananları bildirdik, çocuklara ceza verilmedi, talep edilen cezasını indiriyorlar, yani okuldan bir sene bile uzaklaşmıyor, karşında oturuyor, ben bunu biliyorum. Siz daha eğitim düzeyinde temizleyememişsiniz bu işi, bunlar çok açık.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İLBER ORTAYLI’DAN TEPKİ: “BÖYLE ABDESTE,BÖYLE PEŞKİR GELİR…”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!