Cumhuriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk, Katarlılara satılan Türkiye’nin mal varlıklarını ve Katarlıların hedefindeki Galatasaray Adası, İstanbul Havalimanı ve Galataport satış pazarlığını kaleme aldı.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk, Katarlılara satılan Türkiye’nin mal varlıklarını kaleme aldı. Alternatif Bank’ı alarak adını duyuran Alfardan ailesinin Galataport için pazarlık yaptığı, gözünün de Galatasaray Adası’nda olduğu öğrenildi.
Türkiye’nin mal varlıklarının her geçen gün yabancılara satılmasına dikkat çeken Jale Özgentürk, bugünkü yazısında Katarlılara verilmesi gündemde olan önemli projeleri kaleme aldı.
DURMAK YOK SATIŞA DEVAM
Şeyh Temim bin Hamed es Sani’nin ziyareti sonrasında Katarlıların Türkiye ilgisi arttı. Başta Kanal İstanbul güzergâhındaki araziler, Tank Palet Fabrikası, limanlar olmak üzere çok sayıda alım yapan Katarlıların yeni hedefi Galatasaray Adası, Galataport, İstanbul Havalimanı oldu.
Jale Özgentürk’ün bugünkü yazısı şöyle:
Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk geçen hafta ortaklığını açıklayacağını söylemişti. Kulislere göre satışın uzaması Galataport’taki D-ream restoranlarının durumu nedeniyle gecikti. Ancak açıklamanın eli kulağında.
“Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.”
Mustafa Kemal Atatürk, bu ünlü konuşmasını 1937’de Sarıyer’de misafir olarak bulunduğu Kocataş Yalısı’nın önüne gelen halka yapıyordu. Atatürk’ü ağırlayan Kocataş Yalısı birçok kez el değiştirdi. Son sahibi Katarlı Alfardan ailesi.
Yalı restore edilip bugün Six Sense Kocataş markasıyla otel ve rezidans olarak hizmette. Alfardan ailesi ise 2013’te Alternatif Bank’ı alarak girdiği Türkiye’de yatırımlara devam ediyor. Boğaz’da en lüks otellerden Mandarin Oriental’ın ortağı olan Alfardan, Antalya ve Bodrum’da satın aldığı arazilerinde de yine lüks otel yatırımlarına hazırlanıyor.
YENİ ORTAK BOMBASI
Katar’ın Türkiye’ye ilgisi malum. İstanbul’un iddialı yatırımlarından Galataport da bu ilgiyi üzerine çeken bölgelerden biri. Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk geçen hafta Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani’yi Galataport’ta gezdirmişti. Aynı gün Turizm Yatırım Forumu’nda ise yeni bir grupla ortaklık için görüşmede olduğunu açıklamış ve “Çarşamba günü itibarıyla dünyanın ilk 10’una giren önemli bir kurumsal yatırımcı da şirketin yüzde 20’sine ortak olacak” demişti.
Öğrendiğime göre işte o ortak Katarlı Alfardan Grubu’ymuş. Kulis bilgilerine göre açıklamanın uzamasının nedeni ise Galataport’ta bulunan çok sayıdaki D-ream restoranının geleceğiymiş.
Ayrıca Kuruçeşme’deki Mandarin Oteli’nin ortağı olan Alfardan Grubu’nun gözünün otelin karşısındaki Galatasaray Adası’nda olduğu da konuşulanlar arasında.
DUBAI Mİ KATAR MI OLSUN?
Yabancıyla pazarlık masasında yer alan yatırımlardan biri de uzun süredir gündemde olan İstanbul Havalimanı. Şirketi İstanbul Grand Airport’ta (İGA) kısa süre hisse değişimi olmuştu. Beş ortakla başlayan İGA’da Limak İnşaat ve Mapa İnşaat hisselerini devrederek çıkmış, Kalyon ve Cengiz İnşaat büyük hissedar olmuştu.
İGA’ya taliplerden biri yine Katar. Diğeri ise Dubai. Görüşmeler hızlanırken İGA ortaklarının yanı sıra hükümetin gönlünden de Katar yerine bu kez Dubaili yatırımcılar geçiyormuş.
Hükümetin dünyadan kopan ekonomi politikalarıyla değersizleşen TL sayesinde Türkiye’nin varlıkları sudan ucuz hale geldi. Alanlar ise ne hikmetse hep Körfez sermayesi!
Türkiye’nin ihtiyacı ise fabrika kuracak, üretim yapacak, doğrudan yatırım. Bunun için ise ne yazık ki hukuka, adalete güven gerekiyor!
TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIMLARI
McDonald’s Türkiye, Finansbank (QNB Bank), Alternatif Bank (ABank), Digitürk, Banvit, Ankara merkezli Ankas, BMC, ERGO Portföy, Beymen Mağazacılık ve Ay Marka Mağazıcılık, Memorial Sağlık Grubu’nun yüzde 40’ı, ev tekstil zinciri English Home, Erbilgin Yalısı, Kanal İstanbul güzergâhında 44 dönüm arazi, Munamar ve Kontes Beach Otelleri.