KIYI DERGİSİ 61.YILINDA YENİDEN YAYINDA…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon’un, Karadeniz’in Türkiye’ye armağan ettiği, ülkemizin en önemli edebiyat ve kültür dergilerinden olan Kıyı Dergisi, 61’inci yılında 311’inci sayısıyla yayın hayatına kaldığı yerden devam edecek…

image 1

Trabzon’un, Karadeniz’in Türkiye’ye armağan ettiği, ülkemizin en önemli edebiyat ve kültür dergilerinden olan, 1961 yılında yayın hayatına başlayan Kıyı Dergisi 61’inci yılında 311’inci sayısıyla yayım hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

TRABZON VAKFI’NDA KIYI DERGİSİ’NİN 61’İNCİ YILI PANELİ

Kıyı Dergisi, yeniden okurlarıyla buluşmaya hazırlanırken; Trabzon Vakfı, 24 Şubat Trabzon’un düşman işgalinden Kurtuluşunun 104.yılında Ankara’da ki merkezinde düzenlediği bir panel ile Kıyı Dergisi okurlarını ve edebiyat dostlarını buluşturuyor.

Tarihçi-yazar Kudret Emiroğlu ile Kıyı Dergisi adına Son Haber ve Kıyı Yayıncılık imtiyaz sahibi Fethi Yılmaz, gazeteci-yazar Attila Aşut ve gazeteci-yazar Alâettin Bahçekapılı’nın konuşmacı olarak katılacakları panel Trabzon Vakfı Ahmet Yıldız Konferans Salonu’nda 24 Şubat 2022 günü saat 14.00’te yapılacak.

image 2

KIYI DERGİSİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER…

Eleştirmen-Yazar Ahmet Say: “KIYI, bir Karadeniz dergisidir, ama hiçbir yönüyle bir “taşra dergisi” değildir.”

“…KIYI dergisi, 1961 yılında Trabzon’da yayına başladı (…) Kurucusu, 1985’te yaşamdan ayrılan Ahmet Selim Teymur’dur. Bu derginin, Kıyı ile bütünleşen değerlerimiz: Gündoğdu Sanımer, Rasim Şimşek ve M. Naci Özkan diye isimler belirterek dikkat çeken, önemli bir değerbilirlik yanı da var. Günümüzde işin başında olup da dergiyi kotaranlar ise şöyle: İmtiyaz Sahibi Fethi Yılmaz; sorumlu yazı işleri müdürü Şermin Yılmaz; sanat yönetmeni kadim dostum Ahmet Özer; yayın yönetmeni Ali Mustafa. Ayrıca, titiz bir görsel danışman olarak tanınan Mustafa Reşat Sümerkan; dilsel düzenleme açısından dikkatle çalışan Ümit Tarı; biçimsel tasarımı üstlenmiş olan Leyla Çelik gibi değerli kadroları da içeriyor dergi.

Dosya kâğıdı boyutlarında olan ve kapak dışında 72 sayfadan oluşan KIYI, bir edebiyat dergisinin asal yazı türleri olan araştırma, deneme, eleştiri, şiir, hikâye, anı, günlük, söyleşi, mektup, biyografi, gezi ve kitap tanıtım yazılarının yanı sıra, fotoğraf, karikatür ve desen gibi görsel gereçler de kullanır. Yönetim yeri Trabzon’dadır, baskı ve cilt de Trabzon’un ürünüdür. (…)

KIYI, bir Karadeniz dergisidir, ama hiçbir yönüyle bir “taşra dergisi” değildir. Tam tersine, İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerimizi de içine alan bir “Türkiye dergisi” özelliklerini taşır. Bu demektir ki, içeriğiyle Türkiye’nin edebiyat düzeyini temsil etme yeterliğine sahiptir. Öte yandan KIYI, doğru bir kavrayışla “Trabzon dergisi” olma kimliğini de gururla taşır. Söz konusu “Trabzon dergisi” olma kimliği, doğallıkla sinmiştir dergiye. Bence bu özellik, yerinde bir anlayış, içtenlikli bir kavrayıştır. “İnsan neyse öyle olmalıdır!” demez miyiz? Bir dergi de nereliyse oralı olmak ve ne demek istiyorsa açık söylemek durumunda değil midir? Açın sayfalarını da okuyun yazıları ve şiirlerini KIYI’nın! Ve anlayın, Türkiye’de edebiyat sanatı nasılmış ve neden çakı gibi ayaktaymış? 

Kıyı Dergisi’nin önceki Sanat Yönetmenlerinden Şair-Yazar Ahmet Özer: “Trabzon Yöresi basın, sanat ve eğitim alanındaki birikimi ile pek çok kentimize örnek olmuştur.”

“Kıyı’nın kurucuları 55 yıl önce bu derginin 300. sayıya ulaşabileceğini düşünmüşler midir acaba? Doğrusu merak ediyorum. Düşünmemişlerse de yörenin kültür-sanat tarihi incelendiğinde, çok değerli kişilerin bu topraklarda yetiştiği gerçeğini yakından biliyorlardı. Bu büyük emek yoğunluğunun, Kıyı’yı çıkaracak kişilerin önünde çok önemli bir kaynak olarak durduğu su götürmez bir gerçekti. Nitekim yörenin basın, sanat ve eğitim alanındaki birikimi ile pek çok kentimize örnek olmuştur.”

4
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KIYI DERGİSİ 61.YILINDA YENİDEN YAYINDA…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!