SÜMELA MANASTIRI’NIN BİTMEYEN ÇİLESİ.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon’un turizm merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı, kaya güçlendirme çalışmaları için yeniden ziyarete kapandı. Aniden kapanma karşısında turizmciler ve siyasetçiler de duruma tepki gösterdi. 

Sümela'yı tamamıyla ziyaret edilebilir hale getirmeyi planlıyoruz'

Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı kararla birlikte Trabzon’un Maçka İlçesi Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırı, 31 Ocak 2022 tarihine kadar ziyarete kapatıldı. Bu gelişmelerin ardından turizimciler duruma tepki gösterirken bu tarz kararların şehirde sektör yetkilileri ile istişare halinde alınması gerektiği savunuldu. 

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı; “Merkeziyetçi Bir Anlayış…”


TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, Sümela Manastırı’nın ziyarete kapatılması ile ilgili olarak; “Bakanlık Ankara’dan karar alarak merkeziyetçi bir anlayış sergiledi. Bir sabah kalkıyorsunuz ve Sümela Manastırı’nın kapandığını öğreniyorsunuz. Buna anlam vermek imkansızdır” dedi.

“Kapanacağı Önceden Haber Verilebilirdi…”

Kantarcı, “Buraya tur planlayan turizmci şimdi ne yapacak? Sümela Manastırının ne zaman açılacağı günler öncesinden nasıl açıklanabiliyorsa, ne zaman kapanacağı da aynı şekilde açıklanabilirdi. Bu sıkıntıyı bir çok kez yaşadık. Şehirde turizmle ilgililenenlerden bu konuda görüş alınmalıydı” ifadelerini kullandı.

Ekran Resmi 2021 11 02 10.04.19

Sümela Manastırı’nın kapatılma kararına Turizmcilerin yanında siyasetçiler de tepki gösterdi.CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, kişisel sosyal medya hesabından kapatılma kararına tepki gösterdi.

IMG 20211028 WA0004

“Trabzon’nda İki Yıldır Kültür ve Turizm Müdürü Neden Yok?”

CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, kişisel sosyal medya hesabından yazılı olarak yaptığı açıklamada;

“Trabzon un önemli turizm merkezlerinden birisi olan Sümela  Manastırı yine ziyaretçilere kapandı. Uzun bir süre kapalı kalan ve tadilat gerçekleştirildiği söylenen turizm destinasyonu bu kez de kaya düşme  tehlikesine karşın alınacak tedbirler kapsamında kapatılmış. Sormak isterim bu tehlike yeni mi oluştu? Kapalı kaldığı uzunca bir süre içinde bu iyileştirmeler yapılamaz mıydı? Sümela Manastırı’nın kapalı olması başta Maçka olmak üzere Değirmendere Vadisi’nde ekmekçiden-su satana,  hediyelik eşyacısından-akaryakıtçısına, restoran işletmecisinden-otellerine kadar…Yani reel sektörün tümüne  vurulmuş bir hançer değil midir? Sümela Manastırı’nın kapalı kalması turizmin %40 gerilemesi diyor turizmciler… 2 yıldır şehrin kültür ve turizm il müdürü neden yok?” diye sordu.

Bir Tepki de,Sümela Manastırı’nın Bulunduğu İlçeden Geldi.

Trabzon’un Maçka İlçesi’nde bulunan, Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı’nın kapatılma kararına bir tepki de CHP Maçka İlçe Başkanı Av.Nihan Göktürk’ten geldi.

KONUŞTUKÇA ?HAYIR´LAR ÇOĞALIYOR!

“Uzun yıllar tadilatın sürme sebebini, kış aylarında çalışmaların durmasına bağlayan açıklamalar ortadayken; yeniden kış ayında tadilat nedeniyle kapatmak, nasıl bir tezatlıktır!”

CHP Maçka İlçe Başkanı Av.Nihan Göktürk’te kişisel sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklama ile duruma tepki göstererek; “Sümela yine kapandı…2014 yılında tadilat nedeniyle kapatılıp 6 yıl süren ve hiçbir suretle ne için bu kadar uzun sürdüğünü anlamadığımız Sümela Manastırı nı 6 yıl sonra kısmen açılan kısımlarıyla gördüğümüzde şaşkına dönmüştük.


Doğallığından eser kalmamış, tarihi bir yapıya çimento sürmek, beyaz taş denilen taşla tahta kısımları yok etmek, öğrenci oda sayısını arttırmak, Çeşmeyi çatısını günümüz yapısına uydurup neredeyse yok etmek, her tarafını kazıp, harap edip üzerine çimento dökmek, mutfak, dehlizler, kilise kısmı doğallığı yok edilmiş, her çizim bir hikaye olan görsellerden bir hikaye çıkmayacak duruma getirilmiş, arkeoloji de nasıl bir tabirdir bilmem ama… yok ettiğiniz mirastır!


Yine kapatıldı… Uzun yıllar tadilatın sürme sebebini kış aylarında çalışmaların durmasına bağlayan açıklamalar ortadayken; yeniden kış ayında tadilat nedeniyle kapatmak nasıl bir tezatlıktır!


Turizmden kültürel mirasa kadar ve bunların paydaşları çalışanlara kadar her kesime kötülük yapılmaktadır.
Keşke biri çıkıp dese ki; hazır bir bahane ile kapatıyoruz, zaten bu ne haldi böyle! yıkın eski halini koruyalım! Olur mu? Bu kafa ile çok zor!”
dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SÜMELA MANASTIRI’NIN BİTMEYEN ÇİLESİ.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!