Suudi Arabistan, Türkiye ile arasındaki ikili ilişkilerin bozulmasının ardından 1 Ekim tarihinden itibaren “Made in Turkey” damgalı Türk mallarına ambargo uygulayacak.
Ambargo kararı sebebiyle Suudi Arabistan’a en fazla ihracat yapılan Hatay, Diyarbakır, Gaziantep gibi şehirlerde ihracatın durma noktasına geldiği iddia edildi.
Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri özellikle 2018’den bu yana Körfez’deki ve Suriye’deki gelişmeler ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümü sebebiyle sekteye uğramıştı. İki ülke arasındaki gerilimin artış göstermesinin ardından Suudi Arabistan, Türkiye ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5’ten 15’e çıkarmış, aynı zamanda yaş meyve ve sebze gibi ürünleri de gümrüklerde bekleterek ciddi sıkıntılara yol açmıştı.
Suudi Arabistan 1 Ekim’den itibaren Türk mallarına ambargo kararı alınca Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Suudi Arabistan ile iş kuran ve çalışan, hizmet üreten kişilerin yüzde 60’ının Hataylı olduğunu belirterek uyarılarda bulunmuştu.
Çinçin, Türkiye’nin Suudi Arabistan ile toplamda 3,1 milyar dolarlık ihracatının 72 milyonunun Hatay şehrinden yapıldığını ve bu yılın ilk yarısında da ciddi bir düşüş gösterdiğini belirterek Hatay gibi Diyarbakır ve Gaziantep illerinde de ihracatın durma noktasına geldiğini anlatmıştı.
Afiş Tepki Topladı
Öte yandan İstanbul Havalimanı’nda Suudi Arabistan’ın Suudi Arabistan’ın 90. Milli Günü için afiş yayımlandı. Suudi hükümetinin Türkiye mallarına ambargo uygulamasının ardından yayımlanan afiş, sosyal medyada tepki çekti.