TRABZON’DAN ÇIKAN HAYATLAR -6- Soysal ALGAN

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her Kesimin Üzerinde Uzlaştığı İsim: Soysal ALGAN…

Her çevrenin, toplumların öne çıkmış insanları vardır. Bunlar, kendine münhasır yapıları ve davranışları ile kendilerini kabul ettirirler ve kamuoyunda karşılık bulurlar. Soysal Algan da onlardan biriydi. Etkileşimde bulunduğu sosyal çevresi ve özellikle Trabzonlular için çok değerli şahsiyetlerden biri olmayı başarmıştı.

Olaylara pozitif bakan, dinlemeyi seven bir yapısı olsa da; konuşması gerektiği anlarda tavrını koyan ve uzlaştırıcı, bütünleştirici bir karakter olarak karşımıza çıkmıştır. Kamu yararına, topluma yaptığı hizmetler ve ondan önceki büyüklerinden öğrendiklerini sonra ki kuşaklara aktarma düşüncesi ile vermeye çalıştığı mücadele ve özellikle son yıllarda giydiği o üzerine çok yakışan ‘Ağabey’ ceketi ile tarihin çektiği fotoğrafta yerini almıştır. Tarihin çektiği bu fotoğrafa gözleri açıkken poz veren Soysal Algan‘ın kalbi yoruldu, tarihin çektiği fotoğrafa gözlerini yumdu ve 23 Ocak 2023 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Soysal Algan, 01.05.1955 tarihinde babası Harun Algan‘ın kaymakam olarak görev yaptığı Muğla‘nın Ula İlçesi‘nde doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği‘nden mezun olan Soysal Algan, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında ve siyasi yaşamında çeşitli görevler aldı.

soysal algan 1 edited
Mehmet Fatih KÖROĞLU / VİRA TRABZON HABER

Anavatan Partisi‘nde; Fatih Belediye Başkan Yardımcılığı, Belediye Meclis Üyeliği, Fatih İlçe Başkanlığı ve Belediye Meclis Grup Başkanı olarak görev yapan Soysal Algan, dönemin efsane İç işleri Bakanı Sadettin Tantan‘ın görevinden alınıp Devlet Bakanlığı’na atanması ve sonrasında yaşanan gelişmeler sebebiyle Anavatan Partisi‘nden istifa etmiştir.

Anavatan Partisi‘nden Belediye Meclis Üyesi seçilerek 1994-1999 tarihleri arasında dönemin Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan ile birlikte çalışan ve Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Soysal Algan, sonraki yaşamında da Sadettin Tantan ile yol arkadaşlığına devam etmiş ve vefat ettiği sırada, Genel Başkanlığı’nı Sadettin Tantan‘ın yürüttüğü Yurt Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmekteydi.

Soysal Algan, bir yandan meslek ve ticaret hayatına devam ederken bir yandan da toplum yararına olan Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bağını hiç koparmamış, çeşitli yöre derneklerinde görev almış ve uzlaştırıcı, bütünleştirici yaklaşımları ile kamuoyunda geniş bir kitlenin haklı güvenini kazanmıştır.

FB IMG 1674826423218 edited

1965 yılında kurulan ve merkezi Fındıkzade‘de bulunan Trabzon Öğrenci Yurdu‘nun resmi işletmecisi durumundaki Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği Başkanlığı görevini yaklaşık 20 yıldır sürdürmekte olan Soysal Algan, bu süre zarfında Trabzon Öğrenci Yurdu‘nun kapasitesini artırmış ve bürokrasi ile kurduğu doğru iletişim sayesinde daha fazla öğrenciye hizmet verebilecek olan yeni yurt binası inşaatını başlatmıştı.

Her yıl Ramazan ayında geleneksel hale gelmiş ve yaklaşık bin kişinin katıldığı, Trabzon Öğrenci Yurdu’nun bahçesinde verilen iftar yemeği, geçmişte Trabzon Öğrenci Yurdu’nda kalan katılımcılardan bazılarının söz alarak paylaştığı anıları ile daha lezzetli bir hale geldiğini belirtmek gerekir. Trabzon Öğrenci Yurdu’nda ki İftar Yemeği, İstanbul’da yaşayan Trabzonluların aynı zamanda buluşma, görüşme ve hasret giderme vesilesi olması ayrı bir öneme sahiptir.

Soysal Algan

Uzun zamandır Fındıkzade‘de ki Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği Başkanlığı’nı yürütmekte olan Soysal Algan, Trabzon Camiasında her görüşten insanların sevdiği ve saygı duyduğu bir şahsiyet olarak hafızalara kazınmıştır.

Soysal Algan 1

Arslan BULUT- Al Kan… Yeniçağ Gazetesi / 24 Ocak 2023 Salı

Gaziantepli gazeteci-yazar Necdet Sevinç“milletini sırtında taşıyan adam”dı… Diyarbakırlı Hadi Güzel, Irak’ta ve Libya’da görev yaparken “devletini sırtında taşıyan adam” olmuştu. Şırnaklı korucu ve tim komutanı şehit Nimet Encu“vatanını 30 yıldır gece-gündüz savunan adam”dı…

Trabzonlu Soysal Algan da ömür boyu, “Trabzonluları sırtında taşıyan adam”dı… Onu da kaybettik…

Soysal Algan, Trabzon Liselerinden Mezun Olanlar Derneği Başkanı olarak, İstanbul’a üniversite öğrenimi için gelen gençlerin ve Fındıkzade’deki Trabzon yurdunun hamisi olmakla kalmadı, bu yurdu, Türkiye için fikir üreten merkezlerden biri haline getirmeye çalıştı. Çeşitli partilerden gelen adaylık tekliflerini ise Sadettin Tantan‘a olan vefası sebebiyle hep reddetti…

***

Soysal Algan, herhalde toplum için her türlü fedakârlığı yapmak duygusunu ailesinden almıştı. Mesela Dr. Celalettin Algan, insan sağlığı için hayatını feda etmişti. Bir Türk doktoru olarak ömür boyu Afrika’da salgın hastalıklarla mücadele etmişti. Onun kardeşi Dr. Nizamettin Algan, Trabzonspor’u Trabzonspor yapanlardandır. Aynı aileden Yüzbaşı Şerafettin ise İzmir’in kurtuluşu sırasında, atılan bombayla atı ölmüş kendisi de yaralanmış vaziyetteyken, Türk bayrağını valilik binasında göndere çeken Türk süvarisiydi. Hani Büyük Taarruz sırasında Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa‘nın bellerinde uzun kılıçlarla çekilmiş fotoğrafları vardır ya… O kılıçları, Enver Paşa, Buhara’dan Mustafa Kemal Paşa‘ya zafer dileğiyle göndermişti. Mustafa Kemal Paşa, kılıçlardan birini kendisi kuşanmış, ikincisini Garp Cephesi Komutanı İsmet Bey‘e vermiş, üçüncüsünü de İzmir’e ilk girecek Türk zabitine ayırmıştı… O zabit, sonradan Algan soyadını alacak olan Trabzon/Maçka’nın Sulufoğulları sülalesinden Bahriye Hanım ile Kırımlı Yüzbaşı İbrahim Bey‘in oğlu, Şerafettin idi…

Algan, “al kan” demektir ve aile tarafından Yüzbaşı Şerafettin gibi gazilerin Türk bayrağına düşen kanına atfen soyadı olarak alınmıştır…

AtatürkYüzbaşı Şerafettin‘e ise “İzmir” soyadını vermişti… Adı, İzmir’in kurtuluşu ile birlikte anılsın diye…

***

Kısacası Soysal Algan gibi insanların ortaya çıkıp topluma önderlik etmesi, kendiliğinden olmuyor! Arkalarında büyük ve tarihî bir aile mirası var. Elbette kendi kararlarıyla ama bütün hücrelerinde taşıdıkları kültürel kodlarla hayatlarına yön veriyorlar…

Bu kültür, yüzyıllara, bin yıllara dayanıyor. Türkiye coğrafyasında aklı kalanların stratejik hedefi, işte bu kültürü yozlaştırarak, “temeli yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti”ni çökertmektir. Bu sebeple toplum, bir taraftan Batı’nın sapkınlıklarıyla kuşatılırken, diğer taraftan sözde İslam adına, tek eşli Türk kültüründen, 6 yaşındaki çocukla evlenmeyi meşru sayan, insanlık dışı hatta hayvandan aşağı bir uygulamaya doğru sürüklenebilmiştir. 

Avrupa Birliği’nin temsilcisi, esas olarak Türklüğün ve Türk tarihinin hakkından gelmek istediklerini söylemedi mi?

Şimdilerde Büyük Orta Doğu Projesi çerçevesinde, ensar-muhacir söylemiyle yani din bir aldatma vasıtası olarak kullanılarak hem Türkiye’nin nüfus yapısı değiştiriliyor hem de milletini, vatanını bırakıp kaçan insanların kültürü yüceltilerek Türk kültürü yok edilmek isteniyor! Türklüğü Anayasa’dan çıkaracağını söyleyen siyasetçiler bile var!

***

Böyle zamanlarda, Türk çocuğuna, nereden geldiğini hatırlatan ve onun dosdoğru bir istikamette yürümesini sağlayan insanların, dayanışma kültürüyle, dünyaya meydan okuyabilmesi en büyük servetimizdir.

Trabzonlular, Soysal Algan‘ın bu değerinin farkındaydı ve onun hakkını hem yüzüne karşı hem de gıyabında teslim ederlerdi. Tabii ki bütün yurtta Soysal Algan gibi milleti için cefaya talip nice değerli insan var. Ülke onların omuzları üzerinde duruyor zaten…

*****************************************************************************************************

VİRA TRABZON HABER Ailesi olarak, Değerli Ağabeyimiz Soysal ALGAN’a Tanrı’dan Rahmet, Ailesine, Sevenlerine ve Trabzon Camiasına Başsağlığı ve Sabır Dileriz…

DAİMA KALBİMİZDE OLACAKSIN… SENİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TRABZON’DAN ÇIKAN HAYATLAR -6- Soysal ALGAN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!