“TÜRK SOMONU’NUN ÖNÜNÜ AÇIN”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’ne verdiği önergeyle; Türkiye’nin somon üretimi ve ihracatında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, üretimin desteklenmesi ve ihracatın önündeki engellerin kaldırılması yönünde çağrıda bulundu.

ahmet kaya tbmm scaled

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye’nin somon üretimi ve ihracatında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, üretimin desteklenmesi ve ihracatın önündeki engellerin kaldırılması halinde Türk Somonu’nun bir dünya markası haline geleceğini söyledi.

Türk Somonu’nun ihracatındaki en büyük engelin vergilendirme uygulaması olduğunu belirten Kaya, özellikle dünyadaki en büyük pazar konumundaki Japonya’ya satılan somondaki yüzde 3,5’luk vergilendirmenin sıfırlanması çağrısında bulundu.

ahmet kaya secim1 scaled

“TÜRK SOMONU ÖNEMLİ DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLIYOR”

Türk Somonu üretiminin Karadeniz Bölgesinde ve Trabzon’da son yıllarda hızla geliştiğine ve bölgeye ekonomik olarak katkı sağladığına dikkat çeken Kaya, “2021 yılında 130 milyon dolar olan Türk Somonu ihracatı yüzde 168 artışla 2022 yılında 363 milyon dolara yükseldi. Miktar olarak ise 22 bin 800 tondan 49 bin 214 tona çıktı. 2023 yılında, 100 bin ton üretim ve ihracattan 500 milyon dolar döviz girdisi bekleniyor. Eldeki veriler de gösteriyor ki; Türk Somonu üretimi desteklendiği takdirde Türkiye birkaç yıl içinde somon endüstrisinde söz sahibi ülkelerden Norveç ve Şili ile rekabet eder hale gelecek ve Türk Somonu bir dünya markası olacaktır.” dedi.

“VERGİ NEDENYİLE JAPONYA PAZARINDAN YETERİNCE PAY ALINAMIYOR”

TBMM’de Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektöründe Yaşanan Sorunların Araştırılması Komisyonunda da yer alan Ahmet Kaya, “Trabzon’da görüştüğümüz somon yetiştiricilerinin sorunlarını dinledik. Türk Somonu ihracatındaki vergi engelinin büyük bir sorun olduğunu söylediler. Dünyada somon endüstrisinde en büyük pazar payına sahip olan Japonya; Türk Somonu’nu yüzde 3,5 vergiyle alabiliyor. Diğer yandan Norveç ve Şili’den sıfır vergiyle somon alıyor. Dolayısıyla bizi tercih etmiyorlar ve Türk Somonu Japonya pazarından yeterince pay alamıyor. Bu konu daha önce araştırma komisyonumuzda da gündeme gelmişti. Konuyla ilgili harekete geçilmesi için bir önerge hazırladık ve TBMM aracılığıyla Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye ilettik.” dedi.

ahmet kaya secim3 scaled

“TRABZON SOMON ÜRETİMİNDE BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

Ahmet Kaya, Trabzon’un sahip olduğu üretim tesisleri ile Türk Somonu üretiminde ve ihracatında söz sahibi büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, “Somon yetiştiriciliğine yönelik teşvik ve destekler verilmeli ve üretim alanları genişletilmelidir. Diğer yandan küçük üreticileri koruyacak ve ayakta tutacak önlemler alınmalıdır. Böylece Türkiye’nin somon ihracatından elde ettiği gelir ve döviz girdisi artacak, aynı zamanda somon üretim tesislerinde birçok vatandaşa istihdam sağlanacaktır.” dedi.

“ENGELLERİ KALDIRALIM”

Kaya, “Türkiye’nin somon ihracatından maksimum düzeyde kazanç sağlayabilmesi ve diğer üretici ülkelerle rekabetin sağlanabilmesi için üretimin ve ihracatın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Türk Somonu’nun Japonya’ya ihracatında uygulanan yüzde 3,5’luk vergi bir an önce sıfırlanmalıdır.” dedi.

ahmet kaya secim2 scaled

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’de verdiği önergede, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye şu soruları yöneltti:

  • Türk Somonu’nun dünyanın en büyük somon pazarı olan Japonya’ya ihracatında uygulanan yüzde 3,5’luk verginin sıfırlanması için hükümetinizin bir çalışması var mıdır?
  • Türk Somonu üretiminin teşvik edilmesi ve üretim alanlarının genişletilmesine yönelik bakanlığınızın halihazırda bir çalışması var mıdır? Bunlar nelerdir?
  • Bakanlığınız, Türk Somonu sektöründe küçük üreticinin korunması ve desteklenmesine yönelik tedbirler almakta mıdır?
  • Küresel ölçekte yaşanan ekonomik krizler nedeniyle somon ihracatında taleplerin azalması ve fiyatların düşmesine bağlı olarak, işletmecilerin zarar görmemesi ve sektörün önünün kapanmaması için planlanan yeni üretim alanlarının açılışının 1-2 yıl süreyle ertelenmesi yönünde işletmecilerden gelen taleplerle ilgili bir çalışmanız var mıdır?
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“TÜRK SOMONU’NUN ÖNÜNÜ AÇIN”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!