USTA SANATÇIYA AYIP ETTİLER…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yeni yaptığı bir parka, ünlü ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu isminin verilmesi önerisi AKP oyları ile engellendi.

odatv image 65 826ae1fe57f641
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sacit Eyüboğlu’nun önerisi ile İBB yeni yaptığı parka Bedri Rahmi Eyüboğlu isminin verilmesi önerisi, Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AKP Grubu üyeleri tarafından reddedildi. AKP’liler, Ünlü ressamın adının parka verilmesi teklifini neden uygun görmediğini belirtmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, Ümraniye Armağanevler Mahallesi Diriliş Caddesi üzerinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan isimsiz parka, ressam, şair ve yazar “Bedri Rahmi Eyüboğlu” isminin verilmesiyle ilgili teklifi görüştü. Aynı zamanda Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun akrabası olan CHP Ümraniye Belediye Meclis üyesi Sacit Eyüboğlu’nun dilekçe ile yaptığı başvuru üzerine, İBB Harita Müdürlüğü söz konusu parka “Bedri Rahmi Eyüboğlu” adının verilmesini uygun görerek teklifi onay için Belediye Meclisi’ne gönderdi.

İBB Harita Müdürlüğü tarafından gönderilen teklif, İBB Meclisi’nde AKP Grubu tarafından uygun görülmedi. Meclis çoğunluğuna sahip AKP Grubu, teklifi neden uygun görmediğinin gerekçesini belirtmedi. CHP grubunun kabul oyu verdiği teklif, oy çokluğu ile reddedildi.

Konu ile alakalı Vira Trabzon Haber‘e konuşan İBB Meclis Üyesi Sacit Eyüboğlu; “Bu konu ile alakalı bizi bir kaç aydır sürekli oyalıyorlar.Bu konu için AKP Grup Başkan Vekili M.Tevfik Göksu ile de görüştüm.Bir daha ki mecliste görüşürüz gibi sürekli bizi oyaladılar.Neticede Bedri Rahmi Eyüboğlu dünyaya mal olmuş,önemli bir ressamdır.Ama maalesef engel oldular.”dedi.

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU KİMDİR?

image 1 edited

Aslen Trabzon Maçkalı olan ünlü ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu, kaymakam olan babasının görevi nedeniyle, 1911 yılında Giresun Görele’de doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde başladığı resim öğrenimini Paris’te sürdürdü. Öğreniminin ardından yurda dönen Eyüboğlu, yaşamı boyunca Güzel Sanatlar Akademisi’nde ders verdi.

 Özellikle El Baskı Yazmacılık, gravür, seramik, heykel, vitray, mozaik, hat, serigrafi, litografi gibi birçok formlarda eserler üretti. Sanatçı, geleneksel süsleme ve halk el sanatlarında seçtiği motifleri yapıtlarında Batı’nın teknikleriyle birleştirerek kullandı. Şiirlerinde de halk kaynağından beslendi; masallardan, söylencelerden, türkülerden yararlanarak, doğa tutkusunu, insan sevgisini, yaşama sevincini, toplumsal sorunları yansıttı. Milletvekili Mehmet Rahmi Eyüboğlu’nun oğlu olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, yazar ve çevirmen Sabahattin Eyüboğlu ve ilk kadın mimarlardan Mualla Eyüboğlu’nun kardeşi, ressam Eren Eyüboğlu’nun eşidir. Ünlü ressam, şair ve yazar Eyüboğlu, 1975 yılında İstanbul’da vefat etti.

Bedri Rahmi Eyüboğlu kimdir? Bedri Rahmi Eyüboğlu hayatı ve biyografisi -  Haberler

“Zindanı Taştan Oyarlar” şiirini Bedri Rahmi Eyüboğlu, Bursa Cezaevi’nde tutuklu bulunan açlık grevindeki arkadaşı Nazım Hikmet için yazdı. “Yiğidim aslanım burda yatıyor” gibi farklı isimlerle de bilinen şiir özellikle Zülfü Livaneli’nin Uğur Mumcu, tarafından da beğenilen bestesinin, Uğur Mumcu’nun ölümünden sonra bir kült haline gelerek “Uğur Mumcu Ağıtı” olarak da bilindi. Mumcu’nun cenazesinde binlerce kişi tarafından söylenen bestelenmiş şiir, yıllar sonra Fazıl Say tarafından yeniden bestelenerek Serenad Bağcan tarafından seslendirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
USTA SANATÇIYA AYIP ETTİLER…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!