Avrasya Üniversitesi ve Yomra Belediyesi arasında ne yaşanıyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrasya Üniversite’sinin Trabzon’a kazandırılması için kent dinamikleri, biz gazeteciler, dönemin milletvekilleri ve siyasileri büyük mücadele vermişti.

Neticede Avrasya Üniversitesi 25 Kasım 2010 tarihinde Trabzon’da eğitim vermeye başladı. Trabzon’un ilk özel üniversitesi Avrasya Üniversite’sinin

Pelitli yerleşkesinde bir eğitim binası, 120 kişilik öğrenci yurdu bulunuyor.

Yomra yerleşkesinde yaklaşık 50000 m² alan içinde Amfiler, Akademik ve İdari Personel için ofisler yer alıyor.

Ortahisar sınırları içinde olan Ömer Yıldız yerleşkesinde de sosyal aktivitelerin yapıldığı salonlar yer alıyor.

Trabzon’a her anlamda katkı sağlıyor mu?

Elbette sağlıyor…

Eğitim yuvasının katkısı tartışılabilir mi? Asla…

Fakat, Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız ve başından beri etrafındaki isimlerin eğitimi kendilerine kalkan yaparak Avrasya Üniversitesi üzerinden büyük rantlar elde ettikleri Trabzon kamuoyunda çok konuşulan bir konudur.

Dün Yomra Belediyesi ile Avrasya Üniversitesi’nin yaşadığı olayın perde arkasından da böyle bir durum var.

Yomra Belediyesi, bir önceki başkan döneminde Avrasya Üniversitesi’ne tahsis edilen, sonra mahkemelik olan ve sonra belediye meclisi kararıyla tekrar Yomra Belediyesi’ne tahsis edilen arazi üzerinde yaptırım uyguladı.

Avrasya Üniversitesi’ne dedi ki, “Burası Yomra halkınındır, öğrencilerine yine de yeterli bir alan bırakıyorum”

Avrasya Üniversitesi Başkanı Ömer Yıldız, ortada mahkeme kararı varken ne vali bıraktı, ne belediye başkanı, ne de kaymakam…

Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’a ‘eşkıya’ mı demedi, olayı Azerbaycan işgaline mi benzetmedi, ‘bu şehirde vali de yoktur, kaymakam da’ mı demedi…

Yani bir eğitim yuvasının başındaki bir isime yakışmayacak üslup ve tavırla herkesi şaşırttı.

Bu olayın geçmişi 10 yıla dayanıyor…

2009 yılı Kasım ayında 

Yomra ilçesinin Sancak Mahallesi’nde bulunan Muharrem Pekşen Parkı, Yomra Belediye Meclisinde alınan kararla, 890 bin TL bedelle, Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfına satıldı. Vakıf yönetimi, alanda bulunan ormanı ortadan kaldırarak, Avrasya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin inşaatına burada başladı. (Tartışılan arazi ile ilgisi yoktur)

2012 yılı Ocak ayında 

Yomra Belediyesine bırakılan sahil dolgu alanının 46 bin 302 m2’lik kısmı, Yomra Belediye Meclisinde alınan kararla Üniversite yönetimine ücretsiz ve süresiz olarak tahsis edildi.

Şubat 2017 

Yomra’daki park ve yeşil alan olarak düzenlenerek halkın hizmetine sunulması gereken dolgu alanlarının üniversiteye satılarak tahsis edilmesine tahammül edemeyen belediye meclis üyesi Hasan Bayrak, tahsisin iptali için mahkemeye başvurdu.

Eylül 2017  

Kararını açıklayan Trabzon İdare Mahkemesi, halka açık olması şartıyla dolgu alanının üniversiteye tahsis edilmeyeceğini ilan ederek, Yomra Belediyesinin bu alanı Üniversite yönetimine tahsis eden kararını iptal etti.

Mayıs 2019 

Kararını açıklayan Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Trabzon İdare Mahkemesinin, 46 bin 302 m2’lik dolgu alanının Yomra Belediyesinin ve Yomra halkının olduğu şeklindeki kararını onadı. Böylece hukuki süreç tamamlanmış oldu.

Mayıs 2019 

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın başkanlığında toplanan Yomra Belediye Meclisi, mahkeme kararı ve müfettiş raporu doğrultusunda, İYİ Parti ve AK Parti’li üyelerin oy birliği ile söz konusu dolgu alanının üniversite yönetimine tahsis edilmesi şeklinde, önceki yıllarda alınmış olan Meclis kararını iptal etti.

Mayıs 2019 

Söz konusu araziyi ikinci kez üniversite yönetimine tahsis edilmesine kabul oyu veren dönemin Yomra Belediye Meclis üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı.

Haziran 2019 

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, üniversite yönetimine hem Yomra halkının hem de üniversitenin yararına olacak şekilde çözümü için çağrıda bulundu. Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı hiçbir şekilde istişareye yanaşmadı.

Temmuz 2019 

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Belediye Meclisi ve Samsun Bölge İdare Mahkemesinin kesin kararına istinaden, Avrasya Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği yazı ile üniversite yönetiminin dolgu alanında işgalci olarak bulunduğu belirtilerek 7 iş günü içinde alanın boşaltılması istedi.

Temmuz 2019 

Bu esnada Üniversite yönetimi tarafından Yomra Belediyesine gönderilen yazı ile söz konusu dolgu alanına 30 milyon TL’nin üzerinde masraf yapıldığı iddia edilerek bu para Yomra Belediyesi’nden talep edildi.

Temmuz 2019 

Daha önce alana 30 milyon TL’nin üzerinde masraf yaptıklarını iddia eden Üniversite yönetimi, bu kez mahkeme ile alanda masraf tespiti yaparak Yomra Belediyesine yazı gönderdi. Gönderilen yazıda alana 4 milyon TL masraf yapıldığı ifade edildi.

Kasım 2019 

Üniversite yöneticilerinin istediği zamanın dolması üzerine Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, kendisi ile muhatap olan yöneticileri aradığında, “Mütevelli Heyeti Başkanımız caymıştır” denildi.

Kasım 2019 

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, alanda basın toplantısı düzenleyerek, 46 bin 302 m2’lik dolgu alanının halkın ortak kullanım alanı olduğunu bildirdi. Alanın işgal altında olduğuna dikkat çeken Başkan Bıyık, Yomra halkının alanı rahatlıkla kullanabileceğini, buna yasal engel olmadığını, Yomra Belediyesi olarak alanı sosyal alan haline getirerek Yomra halkının hizmetine sunacaklarını ifade etti.

Hal böyle iken Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız’ın Trabzon Valisi’ni, kaymakamı, siyasileri ve Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ı hedef haline getirmesi gereksizdir.

Yıldız’ın bugün 500 milyon tl’ye satılamayacak yerleri çok 70 milyon gibi cüzi miktarlara aldığı ifade ediliyor.

Yani tamam eğitim yuvası ona hiç kimsenin itirazı olamaz ancak Sayın Yıldız’ın veya her hangi bir girişimcinin eğitim kalkanı adı altında devlet malına sahip olması söz konusu olamaz.

Avrasya Üniversitesi’nin kendilerine tahsis edilen arazinin şimdi geri alınması ve halkın kullanımına açılmasından bu kadar rahatsızlık duymalarına gerek yoktur.

İlla daha rahatsız olacaklarsa geçen ay ücretsiz izne çıkardıkları öğretim görevlilerinin mağduriyetinden rahatsız olmalılardır.

Akademisyenler ve öğrenciler yeni eğitim-öğretim döneminde bu durumdan son derece olumsuz etkilenecekler. Bu durumdan rahatsız olmalılardır.

Bizce Avrasya Üniversitesi,akademisyenleri için ticari kaygı yaşamalıdır ve üniversitedeki eğitim seviyesini nasıl yukarılara taşıyabilecekleri kaygısını taşımalıdır.

Avrasya Üniversitesi ve Yomra Belediyesi arasında ne yaşanıyor?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!