ZELENSKİ Mİ? HELENSKİ Mİ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün telekonferans yoluyla Yunan Parlamentosu’na bağlanarak, yaptığı açıklama tepki ile karşılandı. Zelenski, Mora’da Türkleri kılıçtan geçiren örgütü övdü, Yunanlı milletvekilleri ayakta alkışladı.

Yunan Parlementosu

Zelenski, 19. yüzyılda Osmanlı’ya isyan eden ve Mora’da on binlerce Türk’ü katleden ve Ukrayna’nın Odessa şehrinde kurulan Filiki Eterya örgütünü övdü. Konuşmasında yeni bir Filiki Eterya kurulması gereğinden bahseden Zelenski Yunan vekiller tarafından ayakta alkışlandı.

Yunan parlamentosuna hitap eden Zelenski’nin konuşması iktidar milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanırken, ana muhalefet milletvekillerinin ise ayağa kalkmadıkları görüldü.

Rus işgali altındaki Ukrayna’da çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, telekonferans yoluyla Yunan Parlamentosu’na konuştu.

FİLİKİ ETERYA’YI ÖVDÜ

Zelenski buradaki konuşmasında dikkat çeken ifadeler kullandı. Ukrayna lideri, 19. yüzyılda Osmanlı’ya isyan eden ve Mora’da on binlerce Türk’ü katleden, Ukrayna’nın Odessa şehrinde kurulan Filiki Eterya örgütünü övdü.

Vladimir Zelenski, “Bugün Helenizmin bir başka büyük merkezi Odessa da tehdit altında. Tarihteki Dostluk Cemiyeti (Filiki Eterya) burada kuruldu. Yunanistan’da yeni bir Dostluk Cemiyeti’nin oluşturulabileceğine ve hem Ukrayna’yı hem de Helenizmi kurtarmak için savaşabileceğine inanıyorum. Yunan devrimcileri, dün ya bağımsızlık ya da ölüm diyorlardı. Biz de bugün aynısını söylüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunan Parlamentosu ise Zelenski’yi ayakta alkışladı.

ELİ KANLI ÖRGÜT: FİLİKİ ETERYA

Bundan tam 200 yıl önce 40 bine yakın Mora Türkü, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin övdüğü Filiki Eterya örgütü eliyle Rumlar tarafından katledildi.

Filiki Eterya 1814 yılında Emmanouil Ksantos, Nikolaos Skoufas ve Athanasios Tsakalof adlı üç Yunan tarafından, günümüzde Ukrayna sınırları içinde kalan Odessa (Hocabey) kentinde kuruldu. Örgütün amacı “Megali İdea” yani “Büyük Yunanistan” fikrini hayata geçirmekti. Filiki Eterya önderliğinde örgütlenen Yunan güçleri, 1821’de Osmanlı’ya isyan etti. Bunun sonucu olarak Mora Yarımadası’nda olaylar çıktı ve binlerce Türk vahşice katledildi.

SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin katliamları tarihe kazınan Filiki Eterya’ya güzelleme yapması ve “Yunanistan ve Ukrayna arasında da bir Filiki Eterya kurulabilir” şeklinde sözler sarf etmesi büyük tepki çekti.

FİLİKİ ETERYA VE TÜRK KATLİAMLARI

Filiki Eterya 1814’te kuruldu. İstanbul ve Batı Anadolu’yu ele geçirerek “Megali İdea” yani “Büyük Yunanistan” fikrini hayata geçirmek istedi.

Filiki Eterya önderliğinde örgütlenen Yunan güçleri, 1821’de Osmanlı’ya isyan etti. 

Ağustos 1821’de, Yunanistan’ın Mora Yardımadası’nda bulunan Navarin şehrini ele geçirdi.

Yunan güçleri, Türklerle anlaşma yaptı ve Türkler mallarını bırakırsa, şehirden güvenle ayrılabileceklerinin sözünü verdi.

BEBEKLERİ KAYALARA VURARAK KATLETTİLER

Türkler mallarını teslim ettikten sonra ise Filiki Eterya tarafı, anlaşmaya ihanet etti ve Türklere saldırdı.

Üç binden fazla Türk katledildi. İskoç tarihçi George Finlay, olayı şöyle anlattı:

“Yaralanan kadınlar, kollarında bebeklerle denize koştu. Yunan güçleri, kadınların üzerine ateş açtı. Bebekler kayalara vurularak öldürüldü. Üç-dört yaşındaki çocuklar denizde boğularak katledildi.”

BÜTÜN MÜSLÜMANLARI HEDEF ALDILAR

Mora Yarımadası’ndaki Tripoliçe şehri, 23 Eylül 1821’de Yunan güçlerinin eline geçti.

Şehirdeki 20 bin Türk ve binlerce Arnavut kökenli Müslüman katledildi.

Katliamdan sorumlu Yunan komutan Teodoros Kolokotronis, anılarında 20 bini Türk olmak üzere 32 bin kişinin katledildiğini yazdı. Kolokotronis, katledilen Türklerin cansız bedenleri yüzünden atının nallarının toprağa değemediğini söyledi.

image 3
Mora’da Türkleri katleden Yunan askeri tasviri

MORA’DA HİÇ TÜRK KALMADI

Mora Yarımadası’nda, Filiki Eterya örgütü ve Yunan güçlerinin katliamlarından önce 80 bin Türk yaşıyordu.

40 binden fazla Türk katledildi. Hayatta kalanlar Mora’yı terk etti.

YUNAN PARLAMENTOSU AYAKTA ALKIŞLADI

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, on binlerce Türk’ün katliamından sorumlu Filiki Eterya’yı “Yunan devrimciler” sözleriyle övdü.

Yunan Parlamentosu, Volodimir Zelenski’yi ayakta alkışladı.

AZOV TABURU KOMUTANLARI DA KONUŞTU

Volodimir Zelenski’ye, Mariupol’da bulunan iki Neo-Nazi Azov Taburu komutanı eşlik etti.

Yunan kökenli Neo-Nazi Azov Taburu komutanı “Michael”, Yunan Parlamentosu’na şu şekilde seslendi: “Yunan şehri Mariupol’u kanımın son damlasına kadar savunacağım. Bu benim boynumun borcudur.”

image 1
Yunan kökenli Neo-Nazi Azov Taburu Komutanı “Michael”

Neo-Nazi Azov Taburu saflarında savaşan Yunan paralı askerler daha önce bu şekilde görüntülenmişti:

image 2
Neo-Nazi Azov Taburu’nun Yunan paralı askerleri
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
3
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ZELENSKİ Mİ? HELENSKİ Mİ?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!