GÜBRE FİYATLARI ‘NEDEN’ BU KADAR YÜKSEK?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimin en büyük girdilerinden biri olan gübrede bir yılda yüzde 342’lik fiyat artışını araştırma önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

image 19

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatları için yaptığı açıklamada devlete ait fabrikaların olmamasına dikkat çekti. Gürer, gübre fiyatları artışıyla ilgili de Meclis araştırması istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimin en büyük girdilerinden biri olan gübrede bir yılda yüzde 342’lik fiyat artışını araştırma önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, gübre fiyatlarındaki artışla ilgili Meclis araştırması açılması için önerge verdi.

Ömer Fethi Gürer, bir yılda yüzde 342 oranında artan gübre fiyatlarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. Gürer, “Bugün kamuya ait fabrikalarımız olsaydı, ithalata devam ediyor olsak bile bugünkü fiyatların çok çok altında gübre üretilirdi. Hiç olmazsa üretilen gübreler maliyetine çiftçiye satılırdı. Maliyetler bu kadar artmamış olurdu” dedi.

KUVVET GUBRE

GÜBRE FİYATLARINDA YÜZDE 342 ARTIŞ

Geçen yıl tüketici enflasyonunun yüzde 21, üretici enflasyonunun yüzde 51 olduğunu belirten Gürer, gübre fiyatlarının ise bir yılda ortalama 342 oranında zamlandığına dikkat çekti. Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticinin ekim zamanında alt gübre atamadığını kaydeden Gürer, en azından üst gübrenin atılması gerektiğini vurguladı.

Gübreleme işleminin bitkinin ihtiyacı olan kalsiyum, azot, fosfor, magnezyum, potasyum gibi besinleri sağladığı için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye azotu Çin, Mısır, Rusya ve İran’dan; fosforu Kuzey Afrika’dan, potasyumu ise AB ülkelerinden ithal ediyor” dedi.

Bu ithalatın 1 milyar 150 milyon ile 1 milyar 600 milyon dolar arasında değiştiğine dikkat çeken Gürer, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

omer fethi gruru sozcu 16 9 1594194615 880x495 1

DEVLETE AİT FABRİKALARIMIZ OLSAYDI…

“1998’de özelleştirme kapsamına alınan TÜGSAŞ’ın toplam üretimdeki payı yüzde 45 civarındaydı. TÜGSAŞ’a bağlı Gemlik, Kütahya, Samsun tesisleri ile o dönem üre üreten tek kuruluş İGSAŞ, 2004 yılında özelleştirilerek özel şirketlere devredilmiştir. Bugün kamuya ait fabrikalarımız olsaydı, ithalata devam ediyor olsak bile bugünkü fiyatların çok çok altında gübre üretilirdi. Hiç olmazsa üretilen gübreler maliyetine çiftçiye satılırdı. Maliyetler bu kadar artmamış olurdu.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GÜBRE FİYATLARI ‘NEDEN’ BU KADAR YÜKSEK?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!