DIŞ POLİTİKADAKİ İLGİNÇ GELİŞMELER!…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

*Türkiye’nin İsrail’e Büyükelçi Ataması

*Suriye Basınından “Türkiye, Suriye Sınırına Konuşlanıyor” iddiası

*Afganistan’da ki Taliban Yönetimi’nin, Türkiye’de ki ‘Afgan Mülteciler’ ile ilgili Ankara’ya Heyet Gönderme Kararı

*ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, S-400’ler konusunda Türkiye’ye yaptırım tehdidi

DISISLERI BAKANLIGI 1
Dış Politikada ilginç gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta ki ‘One Minute’ çıkışıyla oldukça gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir sürece girildi. İki ülke arasında karşılıklı olarak Büyükelçi atanacak.
Türkiye-Suriye İlişkileri uzun bir zamandır kesilmiş durumda. Son zamanlarda ki karşılıklı diyalog arayışları ve görüşmeleri sürerken; Suriye Basınından gelen bir iddia kafaların karışmasına neden oldu.Suriye Basını Türkiye’nin Suriye sınırına yığınak yaptığı ve hızla konuşlandığı iddiasında bulundu.
Ülkemizde başta Suriyeliler olmak üzere çokça tartışılan bir diğer konu ise; düzensiz göç yöntemi ile Taliban Rejimi’nda kaçtıkları iddiası ile Türkiye’ye yerleşen mülteciler… Taliban Yönetimi, Türkiye’de ki Afgan Mültecilerin ülkeye dönüşü ile ilgili Ankara’ya heyet gönderme kararı aldı.
Türkiye ve Rusya arasında ikinci part S-400 sevkiyatının başladığı yönündeki iddialar, ABD cephesinde endişe yarattı. Hem Türkiye’ye Patriot ve F-35 vermeyen hem de Türkiye’nin S-400 almasını istemeyen ABD’nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’ye üstü kapalı bir tehditte bulundu.

Türkiye’nin Dış Politikada ki bu ilginç gelişmeleri VİRA TRABZON HABER olarak, sizler için derledik…

***

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu: Türkiye, İsrail’e büyükelçi atama kararı aldı.

ISRAIL 1

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘İsrail ile gelişen ilişkiler sonucunda Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı’ alındığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile gelişen ilişkiler sonucunda Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı alındığını açıkladı. 4 yıl sonra alınan büyükelçi kararıyla ilgili olarak İsrail Başbakanı Yair Lapid ise “Bölgesel istikrar için büyük önem taşıyor” dedi.

Uzun zamandır gergin olan İsrail ve Türkiye ilişkileri, son zamanlarda yeniden inşa edilmeye başlandı. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz aylarda İsrail’e gitmişti. Ziyaretin ardından İsrail Dışişleri Bakanı da Türkiye’ye gelmişti.

“BÜYÜKELÇİ ATAMA KARARI ALDIK”

ISRAIL

Bugünse iki ülke arasında yeni dönem resmen başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Açıklamalarında İsrail ile ilişkilere değinen Çavuşoğlu, “Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrail ile bir diyalog süreci başlamıştı. Sayın Herzog’un Türkiye ziyareti benim İsrail ziyaretim ile süreç devam etti. İlişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçilerin atanması da vardı. Daha önce bu konuda çalışmalara başlattığımızı duyurmuştuk. İsrail ile karşılıklı büyükelçi atama kararı aldık. Tel Aviv’e büyükelçi atayacağız. İsimler açıklanacak. Ve süreç resmen başlamış olacak. Hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

İSRAİL: BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER

İsrail Başbakanı Lapid ise, “Büyükelçi atama kararı bölgesel istikrar için büyük önem taşıyor” açıklamasını yaptı. İsrail Başbakanlığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli bir değer ve İsrail vatandaşları için çok önemli bir ekonomik haber. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Başbakan Yair Lapid ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ardından, İsrail ve Türkiye tam diplomatik ilişkileri yeniden kurdu.” denildi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise gelişmeye ilişkin “Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyorum. Doğu Akdeniz’de iyi bir ortaklık ve komşuluk hepimiz için önemlidir. Tüm inançların mensupları barış içinde yaşayabilir ve yaşamalıdır.” ifadelerini kullandı.

***

Suriye basını Türkiye’nin sınır bölgelerinde hızla konuşlandığını öne sürdü…

SURIYE SINIRI
Türkiye’nin Suriye ile olası görüşme ihtimali konuşulurken Suriye resmi ajansı SANA, Türkiye’nin sınıra yakın bölgelerde çok sayıda Türk İHA’sı görüldüğünü, Türkiye’nin Haseke, Rakka ve Halep’teki sınır bölgelerinde hızla konuşlandığını iddia etti.

26 Mayıs’ta gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonuç bildirgesinde “Güney sınırlarımızda icra edilen ve edilecek harekatların komşularımızın toprak bütünlüğünü hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyacının gereği olduğu belirtilmiştir” ifadeleriyle Suriye’ye yeni bir askeri harekatın sinyali verilmişti.

ERDOĞAN: TERÖR YUVALARINI TEMİZLEYECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konu üzerinde birçok kez mesaj vererek, “30 kilometre derinliğinde güvenli hat kuracağız, terör örgütünün yuvalandığı bölgeleri temizleyeceğiz. Güney sınırımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bir hat kurma kararımız bakidir.” demişti.

HALKA DIŞARI ÇIKMAMA UYARISI

Bu gelişmelerin ardından sınırda hareketlilik artarken Suriye’nin resmi haber ajansı SANA; Halep kırsalında Cerablus kentine komşu sınır kentlerdeki camilerde hoparlörlerle vatandaşlara uyarılarda bulunarak halkın dışarı çıkmaması konusunda uyarı yapıldığını yazdı.

TÜRKİYE ÜÇ BÖLGEDE KONUŞLANDI İDDİASI

SANA’ya konuşan yerel kaynaklar ise sınıra yakın bölgelerinde çok sayıda Türk İHA’sı görüldüğünü, Türkiye’nin Haseke, Rakka ve Halep’teki sınır bölgelerinde hızla konuşlandığını belirtti.

***

Taliban yönetimi, Türkiye’de bulunan Afgan mülteciler için heyet gönderiyor

TALIBAN
Afganistan’dan kaçak yollarla Türkiye’ye gelen düzensiz göçmenlerle ilgili önemli bir gelişme yaşanıyor. Konu hakkında resmi bir adım atan Taliban, önümüzdeki günlerde Türkiye’deki Afganların durumunu değerlendirmek için Ankara’ya heyet gönderecek.

Afganistan, Türkiye’deki Afgan mülteciler için harekete geçti. Taliban, Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığı’ndan bir heyetin Afgan mültecilerin durumunu araştırmak için gelecek hafta Türkiye’ye gideceğini açıkladı. Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Mohammad Arsala yaptığı açıklamada, Afgan mültecilerin durumu ve Afganistan’a dönüşleri konusunda Türk makamlarıyla yaptıkları görüşmelerde bir sonuca varmadıklarını ifade ederek, bu konuda henüz bir anlaşmanın olmadığını aktardı.

SON DURUMNLARINI VE SORUNLARINI ÖĞRENECEKLER

Arsala, Türkiye’den taleplerinin, mültecilere tanınan uluslararası haklar ve insan hakları temelinde Türkiye’deki Afgan mültecilere kolaylık sağlanması olduğunu belirterek, gelecek hafta içerisinde Afgan mültecilerin durumunu ve sorunlarını araştırmak için Türkiye’ye gideceğini açıkladı.

DÖNÜŞLERİYLE İLGİLİ DETAYLAR DA ELE ALINACAK

Mültecilerin dönüşü, yaşadıkları sorunlar ve onlara yardım konusunda her konuda detaylı görüşmeler yapılacağını aktaran Arsala, tüm sorunların dikkate alınacağını ifade etti.

image 10

Taliban, Afgan göçmenlerin zorla sınır dışı edilmesini önlemek için başta İran ve Pakistan olmak üzere komşu ülkelere heyetler gönderdi. Türkiye’deki Afgan Mültecileri Destekleme Derneği’nin istatistiklerine göre, Türkiye son 7 ay içinde yaklaşık 40 bin Afgan mülteciyi sınır dışı etti.

***

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, S-400’ler konusunda Türkiye’ye üstü kapalı yaptırım tehdidinde bulundu.

S 400
Türkiye ve Rusya arasında ikinci part S-400 sevkiyatının başladığı yönündeki iddialar, ABD cephesinde endişe yarattı. Hem Türkiye’ye Patriot ve F-35 vermeyen hem de Türkiye’nin S-400 almasını istemeyen ABD’nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’ye üstü kapalı bir tehditte bulundu.
Price, “Şu anda ülkelerin Rusya ile savunma sanayi alanında iş birliğinden kaçınmaları her zamankinden önemli. Zira bu onları yaptırım riskine sokar” dedi.

Türkiye’nin savunma sistemi takviyesi, ABD ve Rusya arasında yaşanan anlaşmazlıklardan etkileniyor. Hem Türkiye’ye askeri teçhizat satmayan ABD, hem de Rusya’dan S-400’lerin alınmasına karşı çıkıyor. İşte son günlerde ABD cephesini hayli endişelendiren bir gelişme yaşandı.

İKİNCİ PART S-400 SEVKİYATI İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, Türkiye’nin, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedariki için bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Rus haber ajansı TASS’a konuşan Şugayev, Türkiye ile imzalanan sözleşmenin, S-400 hava savunma sistemi bileşenlerinin bir kısmının Türkiye’de yerli olarak üretilmesini de içerdiğini bildirdi. Şugayev, sözleşmenin şu anda pratik olarak uygulandığını ifade etti.

ABD VE TÜRKİYE ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER

ABD cephesi ise yaşanan bu gelişme karşısında Türkiye’nin adını geçirmese de küstah bir tehditte bulundu. ABD Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Ned Price, Washington’da düzenlenen bir basın toplantısında Türkiye ve ABD arasında başlayan F-16 görüşmelerine dikkat çekerek Kremlin’in açıklamasına ilişkin sorulan sorulara yanıt verdi.

İSİM VERMEDEN KÜSTAH BİR TEHDİTTE BULUNDU

“Bu konuda yeni bir gelişmeden haberdar değiliz” diyen Price, Türkiye’ye dolaylı bir uyarıda bulundu. Price, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı acımasız ve haksız savaşında tüm ülkelerin Rusya’nın savunma sanayisi ile işbirliğinden kaçınması her zamankinden daha fazla hayati önem taşıyor. Zira bu onları yaptırım riskine sokar” ifadelerini kullandı.

Price’nin bu skandal sözlerine Ankara ve Moskova cephesinin ne yanıt vereceği merakla bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DIŞ POLİTİKADAKİ İLGİNÇ GELİŞMELER!…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!