CHP TRABZON M.VEKİLİ AHMET KAYA, BALIKÇILAR İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, balıkçıların artan yakıt giderleri nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çekerek Meclis’te verdiği kanun teklifi ile balıkçı teknelerine yüzde 50 ucuza mazot verilmesini istedi.

“BALIKÇI TEKNELERİNE YÜZDE 50 UCUZ MAZOT VERİLSİN”

Trabzon Milletvekili Kaya Su Ürünleri Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin gerekçesinde, “Bu düzenleme ile balıkçı gemilerinin kullandığı mazotun %50’sinin Hazinece karşılanması amaçlanmaktadır. Bu sayede balıkçılarımızın maliyetleri azalacak ve vatandaşlarımız daha ucuza balık yiyebilecektir.” dedi.

Balıkçılık faaliyetlerinin Karadeniz Bölgesinin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu belirten Ahmet Kaya, “Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de 18.483 balıkçı gemisi bulunmaktadır. Yaklaşık 350 binden fazla kişi balıkçı gemilerinde çalışmaktadır. Ekonomideki kötü gidişat balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz yönde etkilemiştir. Artan giderler ve hayat pahalılığı nedeniyle balıkçılıktan geçimini sağlayan yüz binlerce insanımız zor günler geçirmektedir.” dedi.

ahmet kaya bal%C4%B1kc%CC%A7%C4%B1lar2

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya kanun teklifi ile ilgili şunları söyledi:

Balıkçıların ÖTV’siz Yakıt Avantajı Ortadan Kalktı

“Bilindiği üzere, balıkçı teknelerimiz ÖTV’siz yakıt kapsamına alınmıştı. Birkaç yıl öncesine kadar balıkçılarımız litresi 3 lira olan mazotu ÖTV’siz 1 buçuk liraya yani yarı fiyatına alabiliyordu. Son zamanlarda akaryakıta yapılan zamların ÖTV’den karşılanması ve üst üste gelen zamlar nedeniyle ÖTV sıfırlandı. Balıkçılarımızın ÖTV’siz ucuz mazot avantajı ortadan kalktı. Bugün mazot fiyatları 8 lirayı aşmıştır. Yakıt giderlerindeki büyük artış, balıkçılık maliyetlerini de artırmaktadır.”

Artan Yakıt Giderleri Balıkçılarımızı Mağdur Ediyor

“Günlük 3 ton ile 5 ton arasında yakıt tüketen balıkçı gemilerimizin aylık yakıt giderleri 700 bin lirayı bulmaktadır. Artan giderler nedeniyle zor günler yaşayan balıkçılarımız bankalara ve komisyonculara olan borçlarını ödeyemez noktaya gelmiştir. Çalışanlarının giderlerini karşılamakta zorlanan balıkçılarımız bugün büyük mağduriyetler yaşamaktadır.”

Vatandaşlarımız Ucuza Balık Yiyemiyor

“Öte yandan balıkçılarımızın maliyetlerinin artması balıkçı tezgahlarına da olumsuz yansıyarak balık fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde balıkçılık maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımız maalesef ucuza balık yiyememektedir ve milyonlarca vatandaşımız bu durumdan olumsuz etkilenmektedir.”

Balıkçı Gemilerinin Kullandığı Mazotun Yüzde 50’si Hazinece Karşılansın

“Hem balıkçı esnafımızın kazanabilmesi, hem de vatandaşlarımızın ucuza balık yiyebilmesi için balıkçı gemilerinin kullandığı mazotun %50’sinin Hazinece karşılanması ve balıkçılarımızın birkaç yıl öncesinde olduğu gibi mazotu %50 daha ucuza almaları sağlanmalıdır. Umarım balıkçılarımız için yaptığımız bu öneri iktidar yetkilileri tarafından dikkate alınır ve balıkçılarımız için adım atılır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP TRABZON M.VEKİLİ AHMET KAYA, BALIKÇILAR İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!