”Köy Enstitüleri Ruhuyla Gıda Egemenliğini Savunacağız”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel 17 Nisan Manifestosu yayınladı.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel,  Köy Enstitüleri’nin 81. kuruluş yıldönümü ve Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü olan 17 Nisan’da gıda egemenliğini savunacaklarını vurgulayan Efes Tarlası Yaşam Köyü Manifestosu’nu kamuoyu ile paylaştı.

“Köy Enstitüleri ruhuyla gıda egemenliğini savunacağız” başlığıyla yayımlanan açıklamaya, “Bugün 17 Nisan, Köy Enstitüleri’nin kabulünün yıldönümü ve Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü. Sizlere bugün Efes Tarlası Yaşam Köyü’nden sesleniyorum.” diyerek başlayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Efes Tarlası Yaşam Köyü, tamamen Belediyemizin öz kaynakları ile hayata geçirdiğimiz bir proje. İlhamımızı Cumhuriyetimizin köylere ulaşma hamlesi olan Köy Enstitülerinden aldık.” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2021 04 17 at 11.26.12 1 1

Başkan Ceritoğlu Sengel, “Ülkemizin tarım ve gıda alanındaki sorunlarına biz de gücümüz yettiğince çözüm üretelim istedik. Köylerimizin boşalıyor, aile tarımı ve küçük üretici çiftçilerimiz zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.” diyerek Türkiye’nin tarım alanındaki sorunlarını hatırlattı.

Konvansiyonel tarım teknikleri ve kapitalist gıda sisteminin çiftçileri kimyasal gübreye, sertifikalı ithal tohuma, tarımsal zehirlere bağımlı hale getirdiğini vurgulayan Ceritoğlu Sengel, “Çiftçi kazanamıyor, bankalara borcunu ödeyemiyor. Gıda fiyatları enflasyonu halkımızın sofrasını giderek daha da küçültüyor. Gıda güvenliği ve gıda güvencesi uzun süredir sağlanamıyor.” dedi.

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün nüfusunun yarıya yakını doğrudan tarımsal üretimde var olan Efes Selçuk’ta hem çiftçileri hem de toplumun en kırılgan kesimlerinden başlayarak herkesi gören bir hamle olduğunu belirten Ceritoğlu Sengel, “Amacımız, hem çiftçilerimizi güçlendirmek hem de çocuklarımızdan deneyimlilerimize kadar tüm kesimleri yeniden toprakla, doğayla, kadim tarım geleneğimizle buluşturmak.” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2021 04 17 at 11.26.13 1

Hayata geçirdikleri Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün kentin kadim değerlerini, insanlığın ve özellikle ülkemizin sürüklendiği iklim krizi, ekolojik kriz, gıda krizi ve ekonomik kriz koşullarının dayattığı acil çözüm ihtiyacı ile birleştiren bir model olduğunu söyleyen Ceritoğlu Sengel, “Modelimiz, doğayla uyumlu üretim ile herkes için sağlıklı, besleyici ve

erişilebilir gıdayı mümkün kılmayı hedefliyor. Efes Tarlası Yaşam Köyü, Gıda Egemenliği için kentimizde tarihi bir adımı temsil ediyor.” dedi.

Köy Enstitüleri’nin kabulünün yıldönümü ve Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü 17 Nisan’da hizmete hazır hale getirdikleri Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün manifestosunu kamuoyu ile paylaşmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını vurgulayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in açıkladığı manifestoda şu ifadeler yer alıyor:

Efes Tarlası Yaşam Köyü Manifestosu

* Üreticiler ile tüketicileri birbirlerinin gözünün içine bakarak, sesini duyarak insani bir etkileşimde bir araya getireceğiz. Pahalılaşan, sağlıklı olmayan ve besleyiciliğini kaybeden market gıdalarına karşı; üreticilerimizin sağlıklı ve besleyici ürünlerini doğrudan halka sunabildikleri ve hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığı üretici pazarımızı süreklileştireceğiz.

* Geleceğin dünya vatandaşları çocuklarımızı, doğanın ve yaşamın bilgisiyle donatarak onların sosyal bireyler olmalarını sağlayacağız.

* Kentlerin her gün daha da dolup taştığı, kırsal alanların insansızlaştığı bir dönemde, aile tarımına sunduğu destek ile Yaşam Köyü ile geleceğin Türkiye’sinin kentleşme ve kır politikasının temellerini atıyoruz. Hedefimiz, sürdürülebilir kentler ve doğayla uyumlu her yönüyle toplumsal canlılığa erişen köyler.

* Köylerde yoksullaşan ve kent merkezinde değersiz hissettirilen deneyimlilerimiz, Yaşam Köyümüzde yeni bir hayatın umuduna kavuşacaklar, bizim için ne kadar değerli olduklarını hissedecekler

* Gelirsizliğe, mesleksizliğe ve geleceksizliğe sürüklenen gençlerimiz; Yaşam Köyümüzde edindikleri özgüven ve donanım ile üreten Türkiye’ye güç verecekler, kariyer planlaması hizmetimizle yeni işlerine kavuşacaklar.

* Yaşam Köyü, İlham Veren Kent Efes Selçuk’un yerli ve yabancı misafirlerinin ilk durağı olarak kentimizin kadın ve tarım kimliğini tarih kimliğiyle birleştirecek. Özellikle hafta sonları ağırlayacağı misafirlerin harcamaları ile kent ekonomisine yeni bir kazanç noktası olacak.

* Kadın Kenti Efes Selçuk’a yakışır bir şekilde yerel kadın üreticilerin ve tüm merkez bölümlerinde kadınların istihdam edildiği bir Yaşam Köyü kurmak, modelimize ayrı bir değer ve güç katacak.

* Kentimize değer katan çok yönlülüğüyle ve bütünsel agroekoloji stratejisiyle Efes Tarlası Yaşam Köyü, Efes Selçuk’ta doğa ile uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu toprağa ve hayata dokunarak kanıtlayacak.

Köy Enstitüleri ruhuyla Gıda Egemenliğini savunacağız.

Çünkü biliyoruz ki yaşam toprakta filizlenir…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”Köy Enstitüleri Ruhuyla Gıda Egemenliğini Savunacağız”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!