Prof. Dr. Faruk Aydın: ”BioNTech, En Yüksek Koruma Gücüne Sahip Aşı Türü”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haber: Muhammet Furkan Uzun

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın pandemi sürecini Vira Trabzon’a değerlendirdi.

Aşı karşıtlığının bir suç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Faruk Aydın, şunları söyledi:

”Toplumun %80’i aşılanana kadar hastalık riski devam edecek”

1 Haziran sonrasında da Maske-Mesafe- Temizlik kurallarına uymamız gerekiyor. Aşı süreci tamamlana kadar dikkatli olmaya devam etmeliyiz. Toplumun %80’i aşılanana kadar hastalık riski devam edecek. Aşı sürecinde bu oranı yakalayana kadar koruma önlemleri gevşetmemeliyiz. Bu hastalıkla mücadelede en önemli silahımız aşı. Aşı olmadığımız sürece kendimizi güvende hissedemeyiz.

Aşı çeşitliliğin herhangi bir zararı bulunmuyor. Ne kadar çok aşı çeşidi olursa bu, bizler için o kadar büyük avantaj sağlıyor. Tüm aşılar yeterli korumayı sağlıyor. Fakat tabi Uğur Şahin ve Özlem Türeci sayesinde Biontech ile duygusal bir bağımız var. Biontech, zaten iyi bir aşı teknolojisine sahip. Diğer aşıların da koruma gücü yüksek ancak Biontech en yüksek koruma gücüne sahip aşı türü.

”17 günlük kısmı kapanma sürecinde %80 civarında bir başarı yakaladık”

17 Günlük kısmı kapanma sürecinde %80 oranında başarı yakalandığını ifade eden Aydın, ”Standart üretime sahip maskeleri takmalıyız. Siyah maskelerin bazıları kumaştan oluşuyor bu nedenle de virüse karşı koruyuculuğu düşük oluyor. 17 günlük kısmı kapanma rakamları ciddi derecede düşürdü. Bu düşüş, doğal olarak yönetilebilir bir hasta yükü oluşmasını sağladı. Kapanma sürecinin %100 başarılı olduğu söylenemez. Ancak 17 günlük kısmı kapanma sürecinde %80 civarında bir başarı yakaladığımız söylenebilir. Yakın zamanda da geçen seneki rakamlara yaklaşacağımızı düşünüyorum.

Yalnız olduğumuz yerlerde maske takmak zorunda değiliz. Doğa da yürüyüş yaparken eğer etrafımızda bizden başka insan yoksa maskemizi çıkartabiliriz. Ancak kalabalık ortamlarda mutlak suretle maske takmaya devam etmeliyiz. Başkasının soluduğu havayı bizim soluma ihtimalimiz varsa, orada maskemizi çıkartamayız” diye konuştu.

”Trabzon’da %70 oranında düşüş sağlandı”

Trabzon’daki rakamların Mart ayından bu yana %70 oranında azalma gösterdiğini belirten Aydın, ”Trabzon, Mart ayında salgında zirve yapmıştı. O tarihten bu yana aşılama süreci ve kısmı kapanma sayesinde Trabzon’daki rakamlar %70 oranında düşüş gösterdi. Aşı olana kadar risk altındayız bunu unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

”Karantina Sürelerinin Uzatılması Doğru Karar”

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karantina sürelerinin uzatılma kararının doğru bir karar olduğunun altını çizen Aydın şunları söyledi:

”Varyant virüslerin ortaya çıkmasıyla beraber virüsün insanlarda kalma süresi artış gösterdi. Bu nedenle bulaştırıcılığın minimale indirilmesi amacıyla karantina süreleri uzatıldı. Riskli bir dönemde insanları karşılaştırmak istemedikleri için Sağlık Bakanlığı tarafından bu karar alındı ben de alınan bu kararın doğru olduğunu düşünüyorum”

Aşı Karşıtlığı Bir Suçtur”

Aşı karşıtlığının bir suç olduğunu ifade eden Aydın, ”Aşı karşıtlığının hiçbir dayanağı ve anlamı yok. İş yeri sahibi olsam aşı olmayan bir adamın iş yerime girmesini istemem. Herkesin aşı olmasını tavsiye ediyoruz. Pandemi durumlarında aşı olmamak, aşıya karşı olmak sağlık açısından da hukuk açısından da bir suçtur. Buna kimsenin hakkı yok! Aşı olmamak biyolojik bir silaha benziyor. Bu nedenle aşı karşıtlığını bir suç olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

”Bakanlık Artık Doğru Rakamları Veriyor”

Sağlık Bakanlığının Hasta-Vaka sayılarında daha önce çelişkili rakamlar verdiğini kaydeden Aydın, Bakanlığın artık doğru rakamları verdiğini belirterek ”Elimize geçen veriler, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği vaka-ölüm sayılarının doğru olduğunu gösteriyor. Bir dönem rakamlarda çelişkiler vardı ama son dönemdeki düşüşle beraber rakamlar doğru veriliyor. Yıl başından bu yana rakamlar doğru şekilde veriliyor” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Prof. Dr. Faruk Aydın: ”BioNTech, En Yüksek Koruma Gücüne Sahip Aşı Türü”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!