SAHTE ALKOLE DİKKAT!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sahte alkol zehirlenmesinin erken belirtileri, mutlaka hastaneye başvurun

ALKOL

Bu gece sahte alkole dikkat. “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip belirtileri görmezden gelmeyin. Şüphe durumunda mutlaka hastaneye başvurun. Doktora başvurduğunuzda ne kadar içtiğinizi, ne zaman içtiğinizi mutlaka söyleyin.

Yılbaşı gecesi yaşanabilecek en önemli sağlık sorunu sahte alkol zehirlenmesi. Metilden alkolden zehirlenmek görme kaybı yaratabiliyor, ölümle sonuçlanabiliyor.

Sahte alkol zehirlenmesinin erken belirtileri

  • Görme bulanıklığı
  • halsizlik
  • baş ağrısı
  • bulantı,
  • karın ağrısı,
  • kusma,
  • sık nefes alıp verme.

Metil alkol ile beraber eş zamanlı etil alkol alımı olmuşsa bu bulguların ortaya çıkması 30 saatte kadar uzayabilir.

Zaman ilerledikçe erken tanı konulup hızlı şekilde tedavi edilmezse bilinç değişikliği, koma, nöbet, körlük ve ölüm gerçekleşir.

Metil alkolün panzehri etil alkoldür. Hastalarda, metil alkolün karaciğerde yıkılıp hasara neden olan formik asite dönüşmesini engeller. Ortaya çıkmış olan formik asit ise diyalizle vücuttan uzaklaştırılır. Burada zamanla yarış söz konusudur. Tedavi ne kadar gecikirse ölüm ve sakatlık oranı ciddi şekilde artar.

Tadından anlamak mümkün değil

Sahte içkiyi tadından anlamak mümkün değil. Tüketilecek içki, mutlaka yetkin bayilerden ve satış noktalarından alınmalıdır. Alındıktan sonra şişenin orijinal barkodu, bandrolü, miktarı, berraklığı, fiyatı, kapağının veya şişenin hasarlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kişiler eğer tüketimden sonra sayılan şikayetleri yaşıyor veya şüphe duyuyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Geç kalmadan acile başvurmalı

Sahte içki içtiğinden şüphelenenler vakit geçirmeden hastaneye başvurmalı. Metil alkol, vücutta etil alkolden çok daha farklı kimyasal maddelere dönüşüyor. Bu alkolün vücutta toksik etkileri görülüyor. Yaklaşık 20 miligram aşıldığında bu etkileri görmeye başlıyoruz. 40 miligramın üzerine çıkıldığında ise çok ciddi toksik etkiler meydana geliyor.

Kişinin semptomların farkına vardığında “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip geçiştirmemesi çok önemli. Alkolü içtikten sonra her zamanki şikayetler yerine farklı şikayetler hissediyorsa en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.

Doktora mutlaka bilgi verin

Kişiler, sağlık kuruluşuna başvurduğunda hekimlere ne zaman, ne kadar miktarda alkol tükettiğini mutlaka söylemeli ki hekimler de ona göre önlemlerini alsınlar, ona göre tetkiklerini yapsınlar. Çünkü zaman çok önemli. Erken müdahale ile hastalar kurtarılabiliyor. Hayat kaybı genellikle geç müdahale veya hastaneye başvurulmaması sonucunda meydana geliyor.

Metil alkol parfüme, temizlik maddelerine katılıyor

Metil alkol normalde cilalamada, boya maddelerinde, parfümlerde, yağ sökücü gibi kimyasal temizlik ürünlerinin içinde bulunan bir madde. Vücudumuzun bütün sistemlerine zarar veriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SAHTE ALKOLE DİKKAT!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!